Érdemi információval egyelőre nem szolgáltak a bemutatott prototípusról, de a Google már beállt az új megoldás mögé.
Hirdetés
 

A Samsung Electronics szerdán, San Franciscóban mutatta be hajlítható okostelefonját, amelyről a koncepció szintjén már évek óta spekuláltak, tavaly óta pedig a legtöbb találgatás közvetett bizonyítékok alapján a Samsunghoz kötötte az új technológia első megjelenését. Nem a már létező hajlított, hanem kifejezetten a hajlítható kijelzőkről van szó, amelyek esetében kihívást jelent a megfelelő elektronikai komponensek fejlesztése, és olyan kialakításra van szükség, ahol a hajtás vonalába semmilyen, vagy csak a speciális igénybevétellel is dacoló áramköröket építenek.

Hosszú ideje zajló lebegtetés után derült ki, hogy a Samsung ezen a héten valóban bemutatja majd saját megoldását. A presztízsszempontból is érdekes elsőség végül nem jött össze a dél-koreaiaknak, hiszen hétfőn egy kínai startup, a Royole előállt a FlexPai nevű, okostelefonná lapítható táblagéppel. Az állítólag hat éve készülő eszköz vegyes fogadtatást ért el, köszönhetően kiforratlan felépítésének, a finomításra szoruló szoftveres platformnak vagy az egyelőre fejlesztői támogatásnak.

Egyelőre a külső fejlesztőkre hajtanak

A Samsung végül két nappal később, ugyancsak San franciscóban rendezett fejlesztői konferenciáján állt elő a sokak által várt eszközzel, egy 7,3 hüvelykes, vagyis 18,5 centiméteres képátlójú mobil prototípusával. Ez a bemutató alapján kettéhajtva is csak annyira vastag, mint egy kövérebb okostelefon (szemben a hétfői kínai bumszlival), de a sajtó képviselőinek nem adott rá lehetőséget, hogy azt közelebbről is megvizsgálják, netán kézbe vegyék. A Samsung mindenesetre már arra sürgette az alkalmazásfejlesztőket, hogy kezdjék el kiaknázni az új megoldás lehetőségeit.
 


A bejelentésen megjelent a Google androidos felhasználói élményért felelős vezetője is, aki szerint a két vállalat közösen támogatja majd abban a fejlesztői közösséget, hogy friss funkciókkal pakolják tele a hajlítható Samsung-telefonokat. Bár a Google szerepvállalása sokak szerint önmagáért beszél, az első kommentárok azt is kiemelik, hogy a koreai gyártónak mindenképpen licencelnie kell majd a technológiát saját versenytársainak is, ha azt akarja, hogy megfelelően széles körben elterjedjen.

A Reuters által megszólaltatott elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy a kettéhajtható kijelző nagyon látványos dolog, de az új anyagok és gyártástechnológiai követelmények valószínűleg annyiba fog kerülni, amennyiért a vásárlók kétszer is meggondolják majd, hogy szükségük van-e ilyesmire. Éppen ezért okos politika a Samsung részéről, hogy első körben a fejlesztőket próbálják bevonni, és csak később, egy minden bizonnyal vonzóbb termékkel jelennek majd meg a piacon.

Érdemes megjegyezni, hogy a kínai huawei szintén beharangozta egy összehajtható kijelzővel rendelkező 5G-s telefon megjelentetését, amit egyelőre 2019 közepére ígérnek. A Samsungnak tehát igyekeznie kell, ha maximálisan ki akarja használni azokat a lehetőségeket, amelyeket az új játékszer jelenthet az elektronikai vállalat mobil részlegének egyre csökkenő nyereségességét illetően. Már ha egyáltalán léteznek ilyen lehetőségek – ebben ugyanis egyelőe megoszlanak a vélemények.

Konzumer tech

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.