A 4 Model B-t ugyanis 2020-ra ígérték. Erős processzor, maximum 4 gigabájt memória és egy sor kiegészítő jött az új modellel.
Hirdetés
 

Mindenkit meglepve a tervezettnél közel egy évvel korábban adta ki a Raspberry Pi Foundation az egy lapkára sűrített PC-je új verzióját. A Raspberry 4 Model B már tényleg olyan, mint egy igazi számítógép, főleg ha a gépházat is megvesszük hozzá.

Hamarosan lesz hozzá új szoftver is, amit a Debian 10 Buster következő kiadására építenek. Az új Raspbiannek többek között radikálisan megújul a kezelőfelülete, és alapból megkapja Chromium webböngésző 74-es kiadását.

Minden korábbinál nagyobb erő

Külsőre maradt a hagyományos kialakítás, de szinte minden másban átalakult az új modell (a teljes specifikációt itt lehet tanulmányozni). A korábbi modellekhez kiadott kiegészítők használhatósága miatt nagyon fontos és jó, hogy megmaradt 40 tűs GPIO (General Purpose Input/Output) header is, amely a HAT modulok csatlakoztatását biztosítja.

A processzor viszont erősebb lett: a Broadcom 40 nanométeres ARM csipje helyett most egy szintén Broadcom gyártmányú, de 28 nanométeres processzor (BCM2711) teljesít szolgálatot, amiben négy 64 bites, 1,5 GHz órajelű Cortex-A72 mag van. Ez mintegy háromszor akkora számítási kapacitást biztosít, mint az előző modell, a 3 Model B+ CPU-ja. Az erősebb processzorhoz maximum 4 gigabájt memóriát lehet választani. A Raspberry Pi Foundation itt is újított, mert háromféle kiépítés (1, 2 vagy 4 GB memória) közül lehet választani. A memória mennyiségével nő az ár is: az alap 1 GB-os modell 35 dollár, a 2 gigás 45, míg a 4 gigás 55 dollár.

Szinte teljes körű a hálózatosíthatóság. Alap a vezetékes kapcsolat lehetősége egy gigabites Ethernet aljzattal. A vezeték nélküli kapcsolatot pedig wifi- (802.11ac vagy az új elnevezés szerint Wi-Fi 5 szabványig) és a Bluetooth-támogatás (5.0) biztosítja. Megmaradt, de új helyre került az előző verzión megjelent négytűs PoE csatlakozó is.

Ezenkívül van két-két USB 3.0 és USB 2.0 csatlakozó is. Ezek egyetlen PCI Express Gen 2 sávon osztoznak, amely összesen 4 Gbit/s-os sávszélességet biztosít. Van rajta két microHDMI aljzat is a korábbi teljes méretű helyén, így a 4 Model B-re akár két 4K-s monitor is rá lehet kötni. A videotámogatásra egyébként nagy hangsúlyt fektettek. A VideoCore VI grafikai vezérlő támogatja az OpenGL ES 3.x-et, és van egy hardveres videodekódoló is (HEVC), ez utóbbi azonban csak egy monitornál képes 4K felbontás mellett 60 frame/s megjelenítésére, két monitoron ennek csak a felét tudja.

Több erőhöz több áram

Hogy a nagyobb teljesítményhez szükséges energiával se legyen gond, lecserélték a tápcsatlakozó típusát USB-C-re (korábban mikro USB-t használtak). Ez további 500 mA áram felvételére ad lehetőséget. Így az energiafaló külső kiegészítőkhöz és USB-ra kapcsolható eszközökhöz nem kell külső táp, mert a gépről is biztosítható az áramellátásuk.

Az árakról fentebb már szóltunk. A 4 gigás kivitel megvásárolható ún. Raspberry Pi 4 Desktop Kitként is. Ennek ára 120 dollár, amiért kapunk egy gépházat, tápegységet, egeret és billentyűzetet, két HDMI kábelt, egy 32 gigabájtos MicroSD kártyát és kezelési útmutatót.

Konzumer tech

A koronavírus kifektette a kereskedők mesterséges intelligenciáit

Olyan tömegben kezdtek az emberek egyik napról a másikra új termékcsoportokra keresni, hogy az automatizált folyamatokat irányító algoritmusok nem tudták követni.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.