A 4 Model B-t ugyanis 2020-ra ígérték. Erős processzor, maximum 4 gigabájt memória és egy sor kiegészítő jött az új modellel.

Mindenkit meglepve a tervezettnél közel egy évvel korábban adta ki a Raspberry Pi Foundation az egy lapkára sűrített PC-je új verzióját. A Raspberry 4 Model B már tényleg olyan, mint egy igazi számítógép, főleg ha a gépházat is megvesszük hozzá.

Hamarosan lesz hozzá új szoftver is, amit a Debian 10 Buster következő kiadására építenek. Az új Raspbiannek többek között radikálisan megújul a kezelőfelülete, és alapból megkapja Chromium webböngésző 74-es kiadását.

Minden korábbinál nagyobb erő

Külsőre maradt a hagyományos kialakítás, de szinte minden másban átalakult az új modell (a teljes specifikációt itt lehet tanulmányozni). A korábbi modellekhez kiadott kiegészítők használhatósága miatt nagyon fontos és jó, hogy megmaradt 40 tűs GPIO (General Purpose Input/Output) header is, amely a HAT modulok csatlakoztatását biztosítja.

A processzor viszont erősebb lett: a Broadcom 40 nanométeres ARM csipje helyett most egy szintén Broadcom gyártmányú, de 28 nanométeres processzor (BCM2711) teljesít szolgálatot, amiben négy 64 bites, 1,5 GHz órajelű Cortex-A72 mag van. Ez mintegy háromszor akkora számítási kapacitást biztosít, mint az előző modell, a 3 Model B+ CPU-ja. Az erősebb processzorhoz maximum 4 gigabájt memóriát lehet választani. A Raspberry Pi Foundation itt is újított, mert háromféle kiépítés (1, 2 vagy 4 GB memória) közül lehet választani. A memória mennyiségével nő az ár is: az alap 1 GB-os modell 35 dollár, a 2 gigás 45, míg a 4 gigás 55 dollár.

Szinte teljes körű a hálózatosíthatóság. Alap a vezetékes kapcsolat lehetősége egy gigabites Ethernet aljzattal. A vezeték nélküli kapcsolatot pedig wifi- (802.11ac vagy az új elnevezés szerint Wi-Fi 5 szabványig) és a Bluetooth-támogatás (5.0) biztosítja. Megmaradt, de új helyre került az előző verzión megjelent négytűs PoE csatlakozó is.

Ezenkívül van két-két USB 3.0 és USB 2.0 csatlakozó is. Ezek egyetlen PCI Express Gen 2 sávon osztoznak, amely összesen 4 Gbit/s-os sávszélességet biztosít. Van rajta két microHDMI aljzat is a korábbi teljes méretű helyén, így a 4 Model B-re akár két 4K-s monitor is rá lehet kötni. A videotámogatásra egyébként nagy hangsúlyt fektettek. A VideoCore VI grafikai vezérlő támogatja az OpenGL ES 3.x-et, és van egy hardveres videodekódoló is (HEVC), ez utóbbi azonban csak egy monitornál képes 4K felbontás mellett 60 frame/s megjelenítésére, két monitoron ennek csak a felét tudja.

Több erőhöz több áram

Hogy a nagyobb teljesítményhez szükséges energiával se legyen gond, lecserélték a tápcsatlakozó típusát USB-C-re (korábban mikro USB-t használtak). Ez további 500 mA áram felvételére ad lehetőséget. Így az energiafaló külső kiegészítőkhöz és USB-ra kapcsolható eszközökhöz nem kell külső táp, mert a gépről is biztosítható az áramellátásuk.

Az árakról fentebb már szóltunk. A 4 gigás kivitel megvásárolható ún. Raspberry Pi 4 Desktop Kitként is. Ennek ára 120 dollár, amiért kapunk egy gépházat, tápegységet, egeret és billentyűzetet, két HDMI kábelt, egy 32 gigabájtos MicroSD kártyát és kezelési útmutatót.

Konzumer tech

Kiosztották az idei Gyurós Tibor-díjakat

A hagyományokhoz híven, idén is az IVSZ éves konferenciáján, a Mentán adták át a hazai informatikai élet kíválóságait elismerő díjakat.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.