Az a cél, hogy a felhasználók egyszerűbben beazonosíthassák az egyes szabványokat. A vállalatoknál azonban kevésbé számít az újítás.
Hirdetés
 

Lényegében sorszámokra egyszerűsítené a különböző Wi-Fi szabványok elnevezését a Wi-Fi Alliance. A vezeték nélküli adatátviteli szabvány legújabb verziója, amely eddig hivatalosan 802.11ax néven futott, már Wi-Fi 6 néven kerül ki. Mint a szövetség közleménye írja, az új, egyszerűsített elnevezésekkel a kevésbé felkészült felhasználókat segítik, akik így könnyebben beazonosíthatják wifis készülékeik (okostelefonoktól a notebookon át a különböző okosotthon-eszközökig) adatátviteli képességeit, illetve azt, hogy például milyen routerhez tudják az eszközöket kapcsolni wifin keresztül.

Visszamenőleg a 802.11n-ig módosítanak

A szervezet visszamenőlegesen is átnevezi a szabványokat. A 802.11ax-ből Wi-Fi 6, az 'ac'-ből Wi-Fi 5, az 'n'-ből pedig Wi-Fi 4 lesz. Az elnevezések a gépek dobozán jó adag késéssel jelenhetnek meg. Egyrészt a már piacon lévő készülékeken továbbra is a régi szabványnevekkel találkozunk, másrészt maguknak a gyártóknak is kell átállási idő.

Az új nevek nemcsak a készülékdobozokon, hanem a szoftverekben is megjelennek majd. Az operációs rendszerek is így jelenítik meg az elérhető wifihálózat által támogatott szabvány(ok)at, így sokkal egyszerűbb lesz kiválasztani a korszerűbb-gyorsabb kapcsolatot (magasabb szám – frissebb szabványverzió).

A Wi-Fi Alliance a közleményéhez csatolta a fontosabb gyártók véleményét is: a gyártók egyöntetűen üdvözlik a szabványelnevezések egyszerűsítését. Mint a Qualcomm alalnöke, Rahul Patel nyilatkozta, ez az egyébként aprónak tűnő lépés nagyon fontos, mert a wifi napi szinten játszik kulcsszerepet több százmillió ember életében.

Jövőre jönnek a Wi-Fi 6-os eszközök

A Wi-Fi 6-os termékek nagy tömegben jövőre jelenhetnek meg. Bár a szabványt még nem véglegesítették – többszöri halasztás után most a legvalószínűbb, hogy ez a jövő év első felében történik meg –, már tavaly óta kaphatók 802.11ax-es termékek. 2017 augusztusban az Asus nyitotta a sort egy routerrel, melyben Broadcom chip dolgozik, majd a Huawei is becsatlakozott egy access pointtal melybe viszont a tavaly év elején bemutatott Qualcomm SoC biztosítja a wifikapcsolatot.

Bár az új elnevezések elvileg egyszerűsítik a wifis lehetőségek beazonosítását, aki kíváncsi a műszaki tartalomra, annak továbbra is el kell mélyednie a szabványleírásokban. Az egyes szabványváltások ugyanis ne feltétlenül a sebességben hoznak újat. Azaz vállalati környezetben voltaképpen nem oszt, nem szoroz az új név, legfeljebb abban, hogy egyszerűbb lesz a menedzsmentet meggyőzni arról, hogy egy Wi-Fi 6-os eszköz ha drágább is, legalább eggyel jobb, mint a Wi-Fi 5-ös.

Piaci hírek

A koronavírus kifektette a kereskedők mesterséges intelligenciáit

Olyan tömegben kezdtek az emberek egyik napról a másikra új termékcsoportokra keresni, hogy az automatizált folyamatokat irányító algoritmusok nem tudták követni.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.