A Wall Street Journal értesülései szerint eladják a Diem (korábban Libra) technológiáját és eszközeit, az ott dolgozóknak pedig igyekeznek új munkát találni.

A Wall Street Journal szerdai riportja alapján a Meta Plaforms (Facebook) által irányított Diem Association megszabadul blokklánc- és kriptoinfrastruktúrájától, amit körülbelül 200 millió dollárért adna el egy kaliforniai banknak. A lap értesülését sem a Meta, sem a szóban forgó bank, a Silvergate nem kommentálta azonnal. Utóbbi korábban már megegyezett a Diemmel egy stablecoin-kibocsátásról, de ezeket a törekvéseket a Bloomberg szerint az amerikai jegybank megakadályozta.

A Silvergate Capital holdingcég, amely pénzügyi infrastruktúrát és szolgáltatásokat nyújt a digitális eszközökben érdekelt tagjainak, ezzel lényegében saját befektetőihez juttatná vissza azt a tőkét, ami a Diem Associationben nagyjából egyharmados részesedéssel rendelkező Metánál van. Ez természetesen hatással lenne a Diem stablecoin (a hagyományos eszközökhöz, ebben az esetben az amerikai dollárhoz kötött árfolyamú kriptopénz) már bejelentett kibocsátására is.

A korábban Libra néven nyomuló Diem projekt már a kezdetektől vegyes megítéléssel működött. A Facebook 2019 júniusában mutatta be az ambiciózus projektet, a világszerte több milliárd felhasználó számára bevezetett facebookos fizetési eszköz ötlete azonban komoly ellenállásba ütközött az amerikai és európai szabályozók és politikusok oldalán is. A Libra szövetség eredetileg a PayPal, a Stripe, a Visa, a Mastercard és sok más nemzetközi nagyvállalat bevonásával indult, amelyek azonban egymás után hátráltak ki belőle.

Fogpiszkáló, ha el nem baltázzuk

A Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg kongresszusi bizottság előtt volt kénytelen bizonygatni, hogy a kezdeményezés nem fogja aláásni a globális pénzügyi rendszereket. Miután a program finanszírozását jelentősen csökkentették, a Meta-Facebook tulajdonában lévő Novi kriptotárca bejelentésével és a szabályozói nyomás fozódásával a Diem fejlesztései is lelassultak, a Libra és a Novi felépítését a kezdetektől felügyelő David Marcus pedig decemberben távozott a Facebooktól.

A Diem projektet először a különféle valuták sorához kapcsolták volna, hogy legutóbb már a dollár alapú stablecoint vegyék elő. A szervezet genfi központját feladva az Egyesült Államokba költözött, visszavonva a svájci pénzügyi felügyelethez benyújtott kérelmét a fizetési rendszer engedélyezésére. A szabályozók jóváhagyására azonban akkor is szüksége van az átnevezett Librának, ha kizárólag az Egyesült Államok piacára összpontosít, és a hírek szerint a hazai pályán sem volt sokkal könnyebb dolga.

A kriptoeszközökre szakosodott Silvergate bankkal tavaly léptek partnerségre, amely ennek alapján a dollár alapú stablecoin kizárólagos kibocsátója lesz. A Facebook azonban most már a károkat minimalizálja, arra pedig továbbra is várni kell, hogy egy potenciális vevő képes lesz-e hozzáadott értéket biztosítani a Diem szellemi tulajdonához, vagy alkalmazza-e majd az infrastruktúra felállításán eddig dolgozó mérnököket. A Bloomberg szerint egyébként a tárgyalások még csak a kezdeti szakaszban járnak, és a kimenetelük is bizonytalan.

A kezdeti befektetéseken egyelőre a Meta és a Diem Association összesenhúsz tagja osztozik, köztük például a Coinbase, az Anchorage, az Uber, a Lyft vagy az Iliad. Az állítólagos felvásárlás értékét összefüggésbe helyezi, hogy a tagoknak minimum 10 millió dollárral kellett beszállnia a közös vállalkozásba.

Piaci hírek

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.