Bár a Google dolgozik az egységesítésen, még mindig nagyon szegmentált az Android-világ. Még csak a készülékek tizedén fut a legfrissebb verzió.

Meglehetősen töredezett az Android-világ, derül ki a Google statisztikájából. Az operációs rendszer legfrissebb kiadása, a 9-es (Pie), mindössze a készülékek tizedén fut.  A Google szerint viszont a tavaly augusztusban kiadott Pie viszonylag gyorsan nyer teret, kiadása óta másfélszer annyi készülékre került fel, mint ugyanennyi idő alatt a 8-as kiadás (Oreo), amit 2017 augusztusában lőttek fel.

A legelterjedtebb főverzió a 6-os kiadás (Marshmallow), ami már közel négy éve a piacon van (2015 októberében jelent meg). A képet azonban árnyalja, ha az alverziókat is nézzük. Így már egyértelműen az Oreo a legnépszerűbb. Az Android 8.0-nak ugyanis 12,9 százalék a részesedése, a 8.1-esnek pedig 15,4 százalék, azaz a két verzió együttesen a készülékek több mint negyedén (28,3 százalék) található meg.

Hasonló a helyzet a 2016-os kiadású Nougattal: a 7.0 a készülékek 11,4 százalékán, míg a 7.1-es verzió 7,8 százalékán fut, azaz együttesen ez a két verzió fut az androidos készülékek közel ötödén.

A legmeglepőbb azonban, hogy a 2014-es 5-ös kiadás (Lollipop) két verziója összességében még mindig 14,5 százalékos részesedéssel bír. Ez elsősorban az 5.1-esnek köszönhető, amely a készülékek 11,5 százalékán fut.

 
Android-verziók részesedése
Infogram


Az ennél is régebbi verziók közül egyedül a 4.4-es verziónak (KitKat) van szemmel látható részesedése, 6,9 százalék.

A Google igyekszik egységesíteni

Ez a fajta szegmentáltság persze elég rossz az ökoszisztémának, ezért a Google igyekszik rávenni a készülékgyártókat valamiféle egységesítésre, többek között arra is, hogy gyorsabban térjenek át az új verzióra. Ezért vezették be az Android Enterprise Recommended programot, ami az üzleti felhasználóknak, pontosabban a beszerzéseket végző szervezeteknek is segít. Az üzleti felhasználók így egyszerűbben azonosíthatják azokat a termékeket, melyek megfelelnek a Google specifikációinak.

Az Enterprise Recommended elvileg biztosítja, hogy a készülékekbe megfelelő hardverek kerülnek, vagy hogy megfelelnek bizonyos biztonsági követelményeknek. Emellett van előírás arra is, hogy melyik az a legrégebbi operációs rendszer, amit még lehet használni, de fontos kritérium az is, hogy azt lehessen frissíteni az Android következő kiadására.

Mobilitás

A társkeresés és a ruhavásárlás is forradalom előtt áll

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.