Ha telefonjára üzenet érkezik arról, hogy megérkezett a (nem is várt) csomagja, akkor jobban teszi, ha nem kattint az SMS-ben lévő linkre.

Többek között szerkesztőségünk egyik készülékére is megérkezett az a veszélyes üzenet, amelyre a Magyar Telekom sajtóosztálya hívta fel a figyelmet közleményében. Ahogy a távközlési cég anyaga is említi, a telefon kompromittálását célzó kísérletnek bármelyik szolgáltató ügyfele áldozatul eshet, ezért mindenképpen indokolt az óvatosság.

Csomag, amit nem vártunk

A Telekom munkatársai az utóbbi időben felfigyeltek arra, hogy megnövekedett a kártékony URL-eket tartalmazó üzenetek mennyisége. A csalók a mostani kampányban csomagküldő szolgálatnak adják ki magukat, és a felhasználó telefonjára egy csomag érkezéséről szóló üzenetet küldenek. A különböző számokról és eltérő változatban érkező értesítések közös eleme egy link, amelyet a nyomonkövetéshez kell(ene) lekattintani az áldozatoknak.

 

Egy példa a csalókampány üzenetei közül, benne a gyanús elnevezésű hivatkozással​

 

A link megnyitást követően arra akarják rávenni a gyanútlan felhasználót, hogy telepítsen egy kártékony mobilalkalmazást. Megtévesztő módon, a felhasználói bizalom növelése érdekében gyakran valamelyik ismert logisztikai cég arculati elemeit is megjelenítik az oldalon.

 

Az alkalmazás, amit nem szabad letölteni


A link megnyitása önmagában nem fertőzi meg az eszközt, ettől függetlenül érdemes megnyitás nélkül törölni az üzenetet. De ami a legfontosabb, semmilyen körülmények közott ne telepítsük a felajánlott kártékony alkalmazást.

Szabad kezet kapnak

Az alkalmazás telepítésével és a kért engedélyek megadásával a csalók teljes hozzáférést szereznek a készülékünk felett, így bármilyen azon tárolt adathoz és alkalmazáshoz hozzáférnek - figyelmeztet a Telekom. Ilyen felhatalmazás birtokában gyakorlatilag bármilyen akciót végrehajthatnak távolról, miközben értékes személyes adataink egy gombnyomásra a rendelkezésükre állnak. A sikeresen települt alkalmazás tömeges üzenetküldéssel másokat is megpróbál rávenni a telepítésre.

Azoknak, akik sajnálatos módon már telepítették a kártékony alkalmazást, a távközlési vállalat azt ajánlja, hogy a telefont Airplane módba állítva, vagy a SIM-kártyát ideiglenesen eltávolítva töröljék az alkalmazást. Ha ezt követően is folytatódik a tömeges üzenetküldés, akkor mindenképpen érdemes a készüléket visszaállítani gyári állapotba.

Biztonság

Az oktatásban készül nagy dobásra a Tesla és az OpenAI egykori MI-guruja

Andrej Karpathy új startupja, az Eureka Labs mesterséges intelligenciára épülő asszisztenseket fejleszt a tanárok munkájának támogatására.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.