Ha telefonjára üzenet érkezik arról, hogy megérkezett a (nem is várt) csomagja, akkor jobban teszi, ha nem kattint az SMS-ben lévő linkre.

Többek között szerkesztőségünk egyik készülékére is megérkezett az a veszélyes üzenet, amelyre a Magyar Telekom sajtóosztálya hívta fel a figyelmet közleményében. Ahogy a távközlési cég anyaga is említi, a telefon kompromittálását célzó kísérletnek bármelyik szolgáltató ügyfele áldozatul eshet, ezért mindenképpen indokolt az óvatosság.

Csomag, amit nem vártunk

A Telekom munkatársai az utóbbi időben felfigyeltek arra, hogy megnövekedett a kártékony URL-eket tartalmazó üzenetek mennyisége. A csalók a mostani kampányban csomagküldő szolgálatnak adják ki magukat, és a felhasználó telefonjára egy csomag érkezéséről szóló üzenetet küldenek. A különböző számokról és eltérő változatban érkező értesítések közös eleme egy link, amelyet a nyomonkövetéshez kell(ene) lekattintani az áldozatoknak.

 

Egy példa a csalókampány üzenetei közül, benne a gyanús elnevezésű hivatkozással​

 

A link megnyitást követően arra akarják rávenni a gyanútlan felhasználót, hogy telepítsen egy kártékony mobilalkalmazást. Megtévesztő módon, a felhasználói bizalom növelése érdekében gyakran valamelyik ismert logisztikai cég arculati elemeit is megjelenítik az oldalon.

 

Az alkalmazás, amit nem szabad letölteni


A link megnyitása önmagában nem fertőzi meg az eszközt, ettől függetlenül érdemes megnyitás nélkül törölni az üzenetet. De ami a legfontosabb, semmilyen körülmények közott ne telepítsük a felajánlott kártékony alkalmazást.

Szabad kezet kapnak

Az alkalmazás telepítésével és a kért engedélyek megadásával a csalók teljes hozzáférést szereznek a készülékünk felett, így bármilyen azon tárolt adathoz és alkalmazáshoz hozzáférnek - figyelmeztet a Telekom. Ilyen felhatalmazás birtokában gyakorlatilag bármilyen akciót végrehajthatnak távolról, miközben értékes személyes adataink egy gombnyomásra a rendelkezésükre állnak. A sikeresen települt alkalmazás tömeges üzenetküldéssel másokat is megpróbál rávenni a telepítésre.

Azoknak, akik sajnálatos módon már telepítették a kártékony alkalmazást, a távközlési vállalat azt ajánlja, hogy a telefont Airplane módba állítva, vagy a SIM-kártyát ideiglenesen eltávolítva töröljék az alkalmazást. Ha ezt követően is folytatódik a tömeges üzenetküldés, akkor mindenképpen érdemes a készüléket visszaállítani gyári állapotba.

Biztonság

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.