A platformot birtokló szervezetet egy ideje X Corp.-nak hívják. A csendben megtett lépés minden bizonnyal Elon Musk azon tervéhez kapcsolódik, miszerint egy olyan szuperappot akar készíteni, mint amilyen Kínában a WeChat.

Fű alatt szűnt meg Twitternek lenni a Twitter. Nem maga a megannyi problémától szenvedő közösségi hálózat, hanem a platformot birtokló cég. Utóbbi ugyanis immár egy frissiben bejegyzett jogi entitás, az X Corp. Mindezt nem verték nagy dobra. A változásra csak egy többek között a Twitter ellen (is) indított perhez kötődő áprilisi bírósági beadvány [PDF] utal, amelyet elsőként a Slate számolt be.

A Kaliforniában tárgyalt ügy iratából kiderül többek között, hogy a "Twitter, Inc. beolvadt az X Corp.-ba, és többé nem létezik". Maga az X Corp. pedig egy szintén idén márciusban alapított nevadai vállalkozás, az X Holdings Corp. leányvállalata. Mindkét cég elnöke a Twittert tavaly ősszel 44 milliárd dollárért megvásárló Elon Musk. A Twitterrel kapcsolatos ügyek így Delaware-ből Nevadába kerülnek, ami már csak azért is jól jöhet Musknak, mivel az ottani törvények szerint lényegesen nehezebben perelhetők a cégek tisztviselői és igazgatói.

Egy app mind felett

A jogi trükközésen kívül azonban a lépés mögött feltűnik egy nagyobb ívű terv is. Musk ugyanis már a Twitter megvásárlása előtt hangoztatta szándékát egy úgynevezett szuperapp megalkotására, amelyen keresztül a felhasználók szinte minden napi teendőjüket elvégezhetik. Ezt a mindentudó appot már akkoriban is csak X-ként emlegette a technológiai világ excentrikus megmondóembere.

Musk terve tehát nagyjából az, hogy lemásolja a Kínában valóban a helyiek első számú alkalmazásának tekinthető WeChat üzleti modelljét. A kínai alkalmazással a csevegéstől a különböző fizetési szolgáltatásokon át a jegyrendelésen keresztül a fuvarmegosztásig szinte mindent meg lehet oldani, és így megkerülhetetlenné vált az ottani mobilos világban.

Az állampárt által szigorú keretek között tartott Kínán kívül azonban nem annyira triviális dolog egy ilyen szuperapp megalkotása. Erre tett már kísérletet a Facebook és az Amazon is, de egyelőre senki nem járt sikerrel. Más kérdés, hogy a lehetetlennek tűnő célok hajszolása amúgy Musk névjegyének tekinthető.

X-faktor

A névválasztás egyébként nem meglepő, hiszen Musk mániákusan rajong az X betűért. Egyik korai startupja például az X.com volt, amiből később a világ meghatározó pénzügyi szolgáltatója, a PayPal lett. Nem mellesleg az X.com domén még mindig Musk birtokában van.

De a milliárdoshoz köthető két másik mostani nagy vállalkozásánál is felbukkan a betű. Az űrkutatással foglalkozó céget Space X-nek hívják, míg a Tesla autógyártónál az egyik típust Model X néven árulják.

Közösség & HR

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.