A platformot birtokló szervezetet egy ideje X Corp.-nak hívják. A csendben megtett lépés minden bizonnyal Elon Musk azon tervéhez kapcsolódik, miszerint egy olyan szuperappot akar készíteni, mint amilyen Kínában a WeChat.

Fű alatt szűnt meg Twitternek lenni a Twitter. Nem maga a megannyi problémától szenvedő közösségi hálózat, hanem a platformot birtokló cég. Utóbbi ugyanis immár egy frissiben bejegyzett jogi entitás, az X Corp. Mindezt nem verték nagy dobra. A változásra csak egy többek között a Twitter ellen (is) indított perhez kötődő áprilisi bírósági beadvány [PDF] utal, amelyet elsőként a Slate számolt be.

A Kaliforniában tárgyalt ügy iratából kiderül többek között, hogy a "Twitter, Inc. beolvadt az X Corp.-ba, és többé nem létezik". Maga az X Corp. pedig egy szintén idén márciusban alapított nevadai vállalkozás, az X Holdings Corp. leányvállalata. Mindkét cég elnöke a Twittert tavaly ősszel 44 milliárd dollárért megvásárló Elon Musk. A Twitterrel kapcsolatos ügyek így Delaware-ből Nevadába kerülnek, ami már csak azért is jól jöhet Musknak, mivel az ottani törvények szerint lényegesen nehezebben perelhetők a cégek tisztviselői és igazgatói.

Egy app mind felett

A jogi trükközésen kívül azonban a lépés mögött feltűnik egy nagyobb ívű terv is. Musk ugyanis már a Twitter megvásárlása előtt hangoztatta szándékát egy úgynevezett szuperapp megalkotására, amelyen keresztül a felhasználók szinte minden napi teendőjüket elvégezhetik. Ezt a mindentudó appot már akkoriban is csak X-ként emlegette a technológiai világ excentrikus megmondóembere.

Musk terve tehát nagyjából az, hogy lemásolja a Kínában valóban a helyiek első számú alkalmazásának tekinthető WeChat üzleti modelljét. A kínai alkalmazással a csevegéstől a különböző fizetési szolgáltatásokon át a jegyrendelésen keresztül a fuvarmegosztásig szinte mindent meg lehet oldani, és így megkerülhetetlenné vált az ottani mobilos világban.

Az állampárt által szigorú keretek között tartott Kínán kívül azonban nem annyira triviális dolog egy ilyen szuperapp megalkotása. Erre tett már kísérletet a Facebook és az Amazon is, de egyelőre senki nem járt sikerrel. Más kérdés, hogy a lehetetlennek tűnő célok hajszolása amúgy Musk névjegyének tekinthető.

X-faktor

A névválasztás egyébként nem meglepő, hiszen Musk mániákusan rajong az X betűért. Egyik korai startupja például az X.com volt, amiből később a világ meghatározó pénzügyi szolgáltatója, a PayPal lett. Nem mellesleg az X.com domén még mindig Musk birtokában van.

De a milliárdoshoz köthető két másik mostani nagy vállalkozásánál is felbukkan a betű. Az űrkutatással foglalkozó céget Space X-nek hívják, míg a Tesla autógyártónál az egyik típust Model X néven árulják.

Közösség & HR

A szankciók ellenére képes csipgyártását fejleszteni a Huawei

Sajtóértesülések szerint a kevésbé fejlett technológiát igénylő kamerás megfigyelő rendszerek piacára újult erővel tért vissza a kínai óriás csipgyártó részlege.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.