Jövő héttől lesz elérhető a preview kiadás. Az ingyenes változathoz is lehet használni.

Jövő héttől lesz végponti titkosítás a Zoomhoz. Ezt a cég blogposztban jelentette be. A titkosítás előnyeit a fizetős és ingyenes fiókok felhasználói is élvezhetik. Mint May Krohn, a cég biztonsági vezetője írja a blogpostban, maximum 200 fős konferenciabeszélgetéseket, meetingeket lehet védeni végpontok közötti titkosítással.

Az, hogy az ingyenes változatban is engedélyezik ezt a védelmet, júniustól tudható. Az eredeti tervet, miszerint kizárólag a fizetősben teszik elérhetővé, a negatív visszajelzések hatására gyorsan módosították.

Hatalom és felelősség házigazdának lenni

A titkosítást a meetingek házigazdája kezdeményezheti, az ő feladata a titkosítási kulcsok kiosztása. A kulcsok a Zoom felhős háttérrendszerén még átmenetileg sem tárolódnak. Ez garantálja, hogy a cég se tudjon belenézni titkosított kommunikációba. A 256 bites AES GCM kódolással védett meetingekhez eleve csak az a felhasználó tud csatlakozni, aki bekapcsolja a funkciót (ezt a Zoom ablakának jobb felső sarkában jelzi egy zöld pajzsikon). Félreértés ne essék: normál esetben is titkosított a kommunikáció, csak abban az esetben a Zoom felhős háttérrendszere generál titkosítási kulcsot, és mivel a kulcs a Zoom birtokában van, bármikor bele is nézhet a kommunikációba.

Ahhoz, hogy a végponti titkosításnak legyen is értelme, a Zoom némileg átalakította a szolgáltatást. Ha a meeting résztvevői titkosított kommunikációra váltanak, automatikusan megszűnik minden olyan funkció, amellyel a védelem megkerülhető lenne: az átiratkészítés, a Breakout Rooms (amikor egy nagyobb meetinget max. 50 fős alcsoportokra oszt a házigazda), valamint a meeting felhős rögzítése.

A biztonsági funkciók fejlesztésében a következő, 2021-re tervezett lépése egy hatékonyabb felhasználói azonosítási rendszer bevezetése, valamint a titkosítás és a single sign-on bejelentkezési mód integrációja.

Ökoszisztémát építenek

A Zoom igyekszik kiaknázni azt a gyorsan jött népszerűséget, amire a pandémiás helyzetben tett szert. Ebben a másoknál már bevált utat követi: létrehoz egy online piacteret Zoomon rendezett eseményeknek (pl. konferenciák), valamint külső fejlesztők alkalmazásait is integrálta a Zoommal.

Az egyelőre bétás OnZoom csak a fizetős felhasználóknak szól. A piactéren lehet indítani fizetős rendezvényeket, például tanfolyamokat, de akár koncerteket is, amiket lehet hirdetni és jegyértékesítésre is van lehetőség. Sőt mint általában a boltokban, lehet belépőt küldeni ajándékként is. A hallgatói létszámot a Zoom Meeting licenc határozza meg, a maximum ezer fő. (Itt olvasható róla részletes ismertető.) Ez egyelőre csak az USA-ban érhető el. Jövőre azonban globális szolgáltatássá teszik.
 

A Zapps nyitóoldala


Külön bolt jött létre az integrált külső alkalmazásoknak – ezeket mélyen szellemes módon zappoknak (Zapps) nevezi a cég. Viszont jó hír, hogy ezeket az ingyenes konstrukcióiban is lehet használni. A zappokkal úgy lehet dolgozni, hogy nem kell elhagyni a videomeeting felületét, és azok tartalmát meg is lehet osztani az adott meeting résztvevőivel. Első körben 25 partnercég alkalmazásait integrálták. A gyűjteménybe főleg kollaborációs eszközök (Atlassian, Slack Dropbox) és oktatási programok (Coursera, Kahoot, Katura) kerültek, de vannak más területről is appok.

Hirdetés
Cloud & big data

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.