Legalábbis egy pilot projekt keretében valami ilyesmivel próbálkozik London mellett egy informatikai karbantartással és támogatással foglalkozó cég.

Világszerte jórészt az élelmiszerláncok, éttermek és háztartási cikkeket áruló vállalatok igyekeznek megfejteni, miként tudnák logisztikai folyamataikat drónok bevetésével gyorsabbá, gazdaságosabbá tenni. Egy friss angol hír ugyanakkor megmutatja, hogy a reptetéses szállításban egészen más területeken is látnak fantáziát.

A London közvetlen közelében lévő Readingben működő Smart CT ugyanis olyan kísérleti programot futtat, amelynek keretében számítógépes alkatrészeket, eszközöket juttatnak el ügyfelükhöz. A Register beszámolója alapján a nagyüzemi IT-karbantartásban és -támogatásban utazó cég egyelőre mindezt egyetlen közelben lévő partnerére szorítva teszteli. A továbbiakról a program tapasztalatainak tökrében döntenek majd.

A drónokkal természetesen nem szerverszekrényeket akarnak átszállítani, hanem olyan kisebb méretű eszközöket, mint amilyen egy fejhallgató, vagy éppen egy iPad. Egy már letudott kísérleti körben például egy merevlemez utazott sikeresen. A cég szerint a módszer összességében nem csupán gyorsabb és olcsóbb lehet, de csökkentheti az utak és a környezet terhelését is azáltal, hogy mindezzel egy hagyományos autós kiszállítási kört spórolnak meg.

A kétségtelen előnyök ellenére egyelőre nem világos, hogy sikerül-e áthidalni a módszerhez köthető problémákat. Egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy nagyobb léptékben lehetséges közvetlenül az ügyfelekhez reptetni a drónokat. Szükség lehet egy közbeiktatott elosztópontra, ami a tervhez kötődő előnyök egy részét rögtön zárójelbe teszi. Nem kevésbé kényes részlet, hogy a kereskedelmi fuvarok lebonyolításához szükség lesz az Egyesült Királyságban illetékes hatóság (CAA) engedélyére is.

Már régóta próbálkoznak

A Smart CT messze nincs egyedül a témában. Az Amazon például már nagyjából egy évtizede készül a drónok munkába állítására, de különböző okokból ez egyelőre még mindig nem kapott igazán szárnyra. Az amerikai e-kereskedelmi óriás kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy az USA után Európában is megkezdődnek a kiszállítások. A tervek szerint még valamikor idén munkába állhatnak az autonóm gépek az Egyesült Királyság és Olaszország egyes régióiban.

A Google anyavállalatához, az Alphabethez köthető Wing két éve kezdett közös munkába egy ausztrál élelmiszerlánccal, amelynek keretében a drónfejlesztő gépei hordják szét a kisebb rendeléseket Canberrában. A Wing egyébként Ausztrália mellett az USA-ban, Finnországban és Írországban is kísérletezik.

Végezetül szintén az Egyesült Királysághoz köthető a Royal Mail tavaly bejelentett kísérleti programja, amelyben távolról irányított repülőkkel hordják ki a leveleket olyan területeken, ahol jelentős késéseket szokott okozni a hajókat tizedelő időjárás, például a Skócia északi partjai mellett fekvő Orkney-szigeteken. Az eredetileg három hónapig tervezet tesztprogramot a hírek szerint éppen kibővítik.

Mobilitás

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.