A roamingdíjak megszűnése és a feltöltőkártyák kötelező regisztrációja nehezebben tervezhetővé teszi az idei évet a Magyar Telekomnál. A cég idén további negyedmillió háztartásba szeretné eljuttatni a szélessávú internetet.

A hivatalos tőzsdei jelentés után a sajtó előtt szokás szerint élőben is értékelte az elmúlt évet a legnagyobb hazai távközlési szolgáltató, a Magyar Telekom menedzsmentje. Christopher Mattheisen vezérigazgató szerint 2016-ban túlteljesítették mind a bevételi, mind az EBITDA-szintű eredményre vonatkozó célszámokat. (Mint korábban megírtuk tavaly évközben 590-ről 595 milliárd forintra javították a bevételi, 191-ről 193 milliárd forintra módosították az EBITDA terveket.)

A magyarországi részlegek hozták a formájukat

Végül a múlt évi teljes bevétel 602,7 milliárd forint lett, az EBITDA pedig elérte a 197 milliárd forintot. Ez az erős utolsó negyedévnek volt köszönhető, amiben a vártnál jobban nőtt az adatcsomagok és a készülékek értékesítése. A jövedelmezőség javításában pedig fontos szerepe volt annak, hogy a T-Systems-nél a csökkenő bevételek mellett a magasabb profittartalmú megbízások kerültek előtérbe.

Hogy a kép ne legyen teljesen pozitív, arról a cégcsoport éves bevétele "gondoskodott". A 2015-ben elért 656,3 milliárd forint forgalomhoz képest a tavalyi bő 602 milliárd több mint 8 százalékos csökkenést jelent. A Magyar Telekomnál ezt a markáns mínuszt a B2B energia ügyfelek átadásával magyarázták, akiket a MET Holding AG-vel felállított vegyesvállalat vett át időközben. Ez a szektorszintű adatok szerint 42,5 milliárd körüli tételt jelent, ám ezt nem számítva is zsugorodott tavaly a távközlési mamut összbevétele.

Az előzetes várakozásokhoz képest javuló bevétel a csoport magyarországi részlegeinek tulajdonítható, a balkáni leányvállalatok teljesítménye több helyi szabályozási feltétel és a verseny miatt meglehetősen hullámzó volt. Az év végére a macedón piacon konszolidálódott a Maktel helyzete, míg a montenegróin tovább romlott. Így mint megírtuk erről a piacról végül ki is vonult a Telekom. A macedón leányvállalat eladása viszont egyelőre nincs napirenden.      

A vezérigazgató emlékeztetett rá, hogy az utóbbi két évben nagyot léptek előre a hálózatépítésben, ennek eredményeként a Telekom működési területén már 2,8 millió háztartásban van legalább 30 Mbps sebességű internet. Bejelentette, hogy idén további negyedmillió háztartást vonnak a korszerűbb hálózattal ellátottak körébe, nagy részüknél már az 1Gbps sávszélesség épül ki.  Ebben az évben az újabb uniós támogatású hálózatfejlesztési tenderek révén a Magyar Telekom 46 járásban 110 ezer háztartáshoz juttathatja el a 30 Mbit/s sávszélességű internetet és ezért 12 milliárd forint támogatást kap.

Túl a másfél millión a 4G-n netezők száma

Ami a mobil szegmenst illeti, itt is egyértelmű a szélessávú (4G, 4G+) internet előretörése, júliustól a 4G hálózaton bonyolított adatforgalom már nagyobb volt mint a 3G-n. Az év végére pedig a 4G-s internet részesedése elérte a 70 százalékot. Megtudtuk azt is, hogy a 4G-t használó ügyfelek száma 2016-ban átlépte a másfél milliót, a kültéri lefedettség már 98 százalékos, a beltéri pedig jelenleg 87 százalékon áll.   

A 2017-es évet illetően, a társaság menedzsmentje számos a verseny- és a szabályozási környezetből fakadó növekedési kockázatot lát. Az előbbiben továbbra is meghatározó a Digi megjelenése a mobil piacon, ami egyes szakértői vélekedések szerint a szemmel látható intenzív hálózati készülődés ellenére tavaszról várhatóan egy későbbi időszakra tolódik.

Bizonytalansági elemként jelenik meg a szolgáltatói bevételekben az EU-s roaming díjak nyári megszűnése, valamint a feltöltőkártyák kötelező regisztrációja. A feltöltőkártyás piacon tavaly ősszel egyébként egy nagy árcsökkenés következett be, ami tovább fokozza a versenyt. A Telekomnak jelenleg 2,1 millió feltöltőkártyás ügyfele van.

A vezetékes piacon növekszik a hármas szolgáltatást (vezetékes telefon, internet, tévé) nyújtó operátorok száma, a két nagy rivális a Digi és a UPC is optikai hálózatokat épít. A Telekom jelenleg az egyetlen hazai szolgáltató, amely egy csomagban a mobillal kiegészítve négy szolgáltatást nyújt. Erre jelenleg 120 ezren fizetnek elő, cél ezen ügyfelek számának további növelése.  

Ezek alapján a menedzsment várakozásai szerint a bevételek (már a montenegrói leány nélkül) nagyjából 560 milliárd forintra csökkennek, az EBITDA viszont maradhat a 182 milliárd forintos jelenlegi szinten. Kevesebb jut 2017-ben a beruházásokra, a tavalyi 98 milliárd forint után már csak 85 milliárdot fordítanak ilyen célra. Ezek alapján - igen nagy meglepetést okozva a részvénypiacnak - a menedzsment a 2017-es teljesítmény után jövőre nem a korábban belengetett 35 forintos, hanem csak az idei 25 forintos osztalék megismétlését javasolja majd a tulajdonosoknak. Indoklásuk szerint túl sok a pénzügyi eredményeket bizonytalan irányba befolyásoló piaci és szabályozási tényező és fontos, hogy az, hogy a következő évekre már tartható legyen az eladósodottsági mutatóban 2016 végére elért 40 százalék alatti szint.

Indulnak a szerződéskötések az állami intézményekkel

Szóba kerültek a piaccal és a céggel kapcsolatos közelmúltbeli események és változások. A vezérigazgatót kérdeztük többek között arról, ténylegesen mi az oka annak, hogy a Telekom áprilistól felfüggeszti a mobiltárca szolgáltatását? A felfüggesztés nem jelent-e tényleges kivonulót erről a piaci szegmensről?  

Christopher Mattheisen megerősítette, szándékaik szerint visszatérnek erre a piacra, mert potenciált látnak benne. Az eddigi tapasztalataikkal kapcsolatban elmondta, hogy a mobilfizetési megoldás technikailag nem volt túl bonyolult, viszont nehéz volt újabb partnereket felvenni a konstrukcióba. Nem jó, hogy a mobiltárca alapjául szolgáló érintés nélküli NFC technológiában a mai napig nincs egységes szabvány. Egyébként, Európa-szerte nem nagyon talált lelkes fogadtatásra a megoldás, az anyavállalat, a Deutsche Telekom is egyelőre kiszállt belőle – tette hozzá a vezérigazgató.

Kérdeztük arról is, hogy mikortól élesedik a mobil hanghívások IP-alapúra cserélése a Telekomnál, magyarán mikor jelenik meg a már tavaly belengetett mobil VoIP?  A cégvezető csak annyit mondott, hogy a téma továbbra is napirenden van, de konkrét időpontot nem említett.

Szó esett a közelmúltban elnyert állami mobiltender körül a Vodafone-nal kialakult vitáról is. Christopher Mattheisen ismét megerősítette érvényesnek tartják az aláírt megállapodást és elkezdődnek a szerződéskötések az állami intézményekkel.

Piaci hírek

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.