A Stellantis konszern bejelentette az autonóm vezetési szoftvereket fejlesztő, budapesti székhelyű aiMotive akvizícióját.
Hirdetés
 

A megállapodás a vonatkozó közlemény alapján hozzájárul a Stellantis mesterséges intelligenciájának és az autonóm vezetési alaptechnológiának továbbfejlesztéséhez, kibővíti a válallat rendelkezésére álló szakérelmet és tudást, és mindezeken keresztül fellendíti az új STLA AutoDrive platform középtávú fejlesztését is. A tavaly októberben az olasz-amerikai Fiat Chrysler és a francia PSA egyesülésével létrehozott Stellantis eddig már 35 milliárd dollárnyi beruházást jelentett be az elektromobilitás (akkumulátorgyártás) vagy az új típusú mobilitáshoz kapcsolódó szoftveres megoldások fejlesztésére.

A konszern szoftveres üzletágának vezetője, Yves Bonnefont szerint az aiMotive világszínvonalú mesterséges intelligenciájának és autonóm vezetési technológiájának megszerzése fontos hozzájárulás lesz ahhoz az átalakuláshoz, amelynek nyomán a Stellantis egy fenntarthatóan működő mobilitástechnológiai vállalattá válik. Az aiMotive szakértelmét a kategória vezetőjének nevezte, és reményét fejezte ki, hogy a startup szellemisége is felgyorsítja a társaság Dare Forward 2030 néven bejelentett stratégiai tervének megvalósítását.

Több szempontból is az élmezőnyben vannak

A közleményben az aiMotive technológiai termékportfóliójának négy elemét emelik ki a mesterséges intelligencia és az autonóm járművek fejlesztésnek kulcsfontosságú területeiről szólva. Ezek a Stellantis portfóliójához hozzáadott értékeik szerint az aiDrive (beágyazott szoftvercsomag az autonóm vezetéshez), az aiData (mesterséges intelligencia és data tooling), az aiWare (a csipekre vonatkozó szakértelem és szellemi tulajdon), illetve az aiSim (szoftveres szimuláció). A felvásárlással kapcsolatban felidézik a Stellantis tavaly decemberben bejelentett szoftverstratégiát is, amelytől azt várják, hogy hozzávetőleg 20 milliárd eurós éves bevételnövekedést generál az évtized végére.

Bár az aiMotive székhelye Budapesten található, ma már Németországban, az Egyesült Államokban és Japánban is vannak irodái több mint 200 magasan képzett alkalmazottal világszerte. A 2015-ben indított startup a jövőben a Stellantis leányvállalataként fog működni, megőrizve működési függetlenségét és vállalati kultúráját. A céget továbbra is az alapító vezérigazgató Kishonti László (a képen jobbra) irányítja majd, és a cég továbbra is értékesíti más partnereinek a jelenlegi termékportfólió több elemét. Az akvizíció befejezése a szokásos lezárási feltételekhez kötött, beleértve a trösztellenes követelmények teljesítését.

Néhány éve az aiMotive is felkerült arra a toplistára egy 37,9 millió dolláros tőkebevonást követően, amelyt a CBInsights Európa legjobban finanszírozott startup vállalkozásairól állított össze. A magyar autóipari startupok lehetőségeiről szóló sajtóbeszélgetésről ebben a cikkünkben számoltunk be.

Piaci hírek

MI buktatja le a tudományos cikkeket író ChatGPT-t

Sárkány ellen sárkányfű - gondolta egy tudóscsapat, és betanított egy algoritmust arra, hogy kiszúrja a generatív mesterséges intelligenciával gyártott kamu tudományos cikkeket.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.