Úgy tűnik, hogy az Alphabet-Google szakít a hagyományokkal, és nem finanszíroz tovább vad ötletekre épülő kísérleti programokat, hogy minden erejével a bevételszerzésre és a mesterséges intelligenciára és a koncentráljon.

A Google 2015-ös átszervezését követően közvetlenül anyavállalata, az Alphabet irányítása alá kerültek azok a kísérleti programok, amelyektől rövid távon nem sok bevételt remélhet a vállalat, hosszabb távon azonban a technológiai áttörések lehetőségét hordozzák az emberiség legmakacsabb problémáira a hatékonyabb logisztikától a klímaválságig. A jelentésekben még mindig Other Bets néven szereplő programokért az X Development vagy röviden X nevű leányvállalat felel, amelyik rendszeresen kaszálta el a megrekedt projekteket, hogy ezzel párhuzamosan újabbakat indítson helyettük.

Az X eddigi, nem ritkán vad ötletekből kiinduló kísérletezgetése nem volt kifejezett sikertörténet, amennyiben a részleg folyamatos és jelentős veszteséget termel a negyedéves szinten milliárd dolláros kiadások és százmilliós nagyságrendű bevételek mellett. Bár a lehetőség mindig megvan, hogy egyik-másik program átütő sikert hozzon, befektetői szempontból ezek a kísérletek nem képviselnek értéket, ugyanis nincs sok közük a Google termékeivel kapcsolatos K+F tevékenységhez. És mivel a költségeiket sem hozzák vissza, a részvényesek jellemzően a nyereséget csökkentő játszadozásnak tartják őket.

Maga a Google X 2010 óta működik, és sokan az alapítók, Larry Page és Sergey Brin személyes játszótereként hivatkoztak rá, amelyet a Xerox PARC, a Nokia Bell és más legendás kutatólaboratóriumok mintájára képzeltek el. Először még olyan ötleteket is futtattak, mint az űrlift, a levitáció vagy a teleportálás. Később már életszerűbb dolgok következtek, már közülük is kénytelenek voltak lemondani az internetes léghajókról (Loon), a drónprojekt (Wing) sem igazán zakatol, és bár az önvezető technológiát fejlesztő Waymo bevételt is termel, nyereséges üzleti modellje talán csak évtizedek múlva lehet.

Lehet, hogy már az X létezése is veszélyben van

A Business Insider friss riportja alapján azonban hivatalosan is vége szakadt az Alphabet-Google moonshot fejlesztéseinek – ez utóbbi a technológiai iparban az olyan kezdeményezéseket jelöli, amelyek a belátható időn belüli haszon biztosítéka, illetve a lehetséges kockázatok és előnyök megfelelő vizsgálata nélkül futnak. A beszámolóban kitérnek rá, hogy az X már 2019-ben elveszítette addigi őrangyalait, ahogy a cégalapítók 21 év után háttérbe vonultak, ezzel pedig ott is felbukkant a hagyományosabb üzleti szemlélet, például a projektek piacosításának felgyorsításáért felelős menedzserek személyében.

A lap most arról ír, hogy az X-et irányító Eric Teller egy belső levélben 2030-at jelölte meg, amikorra a részlegnél meg kell haladni a 26 százalékosnál nagyobb belső megtérülési rátát. Ezen felül az évtized végére húsz olyan vállalatot akar kinöveszteni, amelyekből legalább négynek az értéke magasabb lesz az Alphabet piaci kapitalizációjának 5 százalékánál. A BI jelenlegi és korábbi alkalmazottakra hivatkozva úgy tudja, hogy a sikeres bevezetések hiánya és a gazdasági kihívások mostanra odáig vezettek, hogy az Alphabetnél a különleges fejlesztések esetében is a "hard reset" mellett döntöttek.

Ebben állítólag nagy szerepe van az Alphabet pénzügyi vezetőjének, aki folyamatosan nyirbálta a bőkezű K+F kiadásokat, a vállalat pedig korábbi alapelveivel szakítva már tervszerűen fogja vissza legambiciózusabb projektjeit, hogy az azonnali bevételtermelő potenciállal rendelkező ötletekre koncentráljon. A név nélkül nyilatkozó források szerint a programokat a megszokottnál sokkal hamarabb zárják le, ha nem látják bennük a rövid távú lehetőségeket. Egy korábbi alphabetes menedzser pedig egyenesen arról beszélt, hogy az eddig nulla darab piacképes termékkel előálló X teljesen le fog épülni.

A BI tömegesen leállított kutatásokról ír, kitérve rá, hogy csak az a néhány mesterségesintelligencia-projekt érezheti magét biztonságban, amelyik lépést tart a vezetőség tágabb elképzeléseivel a vállalat jövőjéről. Lapértesülések szerint a Google az utóbbi időben pánikszerűen irányított át erőforrásokat az MI-fejlesztésekre, mert már a fő bevételeit jelentő kereső- és hirdetési szolgáltatásait látja veszélyben. Ahogy a cikkben írják, korábban azzal vicceltek az X munkatársai, hogy ha valamire jóváhagyást akarnak kapni, akkor abban lennie kell robotnak, vagy tudnia kell repülni; ezt most úgy alakították át, hogy fogni kell egy akármilyen problémát, és meg kell szórni egy kis mesterséges intelligenciával.

Részletek a Business Insider riportjában  »

Piaci hírek

Pénzben fürdetik Elon Musk mesterségesintelligencia-cégét is

A jelek szerint a befektetők képtelenek nemet mondani, ha a világ (ebben a pillanatban harmadik) leggazdagabb embere kitalál valamit.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.