A Google anyavállalata alig pár hete jelentette be, hogy nem pénzeli tovább a Makani-féle repülő szélerőművek fejlesztését. Ám máris érkezett egy friss hír egy újabb "moonshot" projektről.
Hirdetés
 

A Google átszervezését követően közvetlenül az Alphabet szárnyai alá került minden olyan projekt, amitől rövid távon nem sok bevételt remél a vállalat. A jelentésekben Other Bets néven szereplő "csodabogár" ötletekért az X vállalat felel. A különleges projekteket vivő, általában nem túl transzparensen dolgozó csapathoz tartozott 2019-ig a repülő szélturbinákat álmodó Makani Power is, ám ezt a vonalat egy kiszervezést követően végül végleg elkaszálták. Nem maradnak azonban munka nélkül az X kutatói sem, hiszen újabb ambíciózus tervről érkezett hír.

Tengernyi munka

Az X friss blogposztjának tanúsága szerint ezúttal a tengeri élővilág megmentéséért vetik be az informatika eszköztárát. A Tidal (árapály) projekt keretében az óceánokban élő halak viselkedését monitorozzák, hogy az így szerzett információkkal tudjanak hatékonyabban fellépni az állomány pusztulása ellen.

Földünk több mint kétharmadát víz borítja, amelynek működése és ökoszisztémája kulcsfontosságú az emberiség jövője szempontjából. A klímaváltozástól kezdve az élelmezésen át rengeteg területen játszanak, vagy éppen játszhatnának komoly szerepet az óceánok. A halak például remek élelelmforrásnak tekinthetők, ráadásul halászatuk, tenyésztésük sokkal kevésebb káros anyag kibocsátásával jár, mint a szárazföldi haszonállatok esetében.

A Tidal ezt a fontos forrást szeretné fenntartható módon megőrizni számunkra azzal, hogy a technológia segítségével biztosít hatékonyabb tenyésztési megoldásokat. A víz alatti kamerákra és egyéb szenzorokra épülő rendszer feladata megfigyelni és értelmezni a halak viselkedését, többek között étkezési szokásaikat. A projekt keretében párhuzamosan más hasznos adatokat is begyűjtenek, mint például a víz hőmérséklete és az oxigénszint mértéke. Remények szerint mindez idővel képes lesz kiváltani a jelenleg jellemző, kis számú hal egyedi megfigyelésére épülő, jobbára manuális rendszereket.
 

Ebéd számítógépes megfigyelés alatt


A tengeri halak tenyésztésével foglalkozók remélhetőleg pontosabb képet kaphatnak majd a nevelt állomány egészségügyi állapotáról és olyan gyakorlati kérdésekről, mint például, hogy mikor és mennyi táplálékot kell adagolni az állatoknak. Ez nem csak a költségoldalon jelentkezhet megtakarításként, de közvetve a termelés ökológiai lábnyomát is mérsékelheti.

A tervek szerint a későbbiekben a rendszert nagyobb léptékű kutatási munkákhoz is fel lehetne használni, ami segíthet feltérképezni és a tudósoknak több információval szolgálni a tengerek és óceánok mélyén zajló, jobbára egyelőre ismeretlen folyamatokról.

Jönnek, mennek

Mint ahogy a bevezetőben említettük, az X környékén nem ez az egyetlen olyan terv, amivel igyekszik az Alphabet valamilyen szempontból előremozdítani a világ dolgait. Sajnos ez nem mindig jön be. Erre jó példa a Makani, amelyet még 2013-ban a Google vásárolt fel. A szél erejét begyűjtő gépsárkányok koncepciója ugyan elég jól hangzik, de úgy tűnik, a befektetők nyomása alatt működő Alphabetnél sem tudnak/mernek már minden "moonshot" projekt mellett kitartani. 

Végül elbukott egy másik, talán még ismertebb X-es üzlet is. Az ijesztő és egyben lenyűgöző robotkutyáiról híres Boston Dynamics, ami szintén 2013-ban, félmilliárd dollárért került a Google-höz. Ott azonban nemsokára rájöttek, hogy a befektetés nem fog belátható időn belül termőre fordulni, sőt a disztopikus szerkezetek még rombolják is a Google imidzsét. Így a Boston Dynamics eladása mellett döntöttek, amit végül a japán SoftBank vásárolt meg tőlük.

Cloud & big data

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.