Az utóbbi napokban nagyot ment egy algoritmus generálta alkotás, amellyel egyesek szerint a modell képletesen "átment a Turing-teszten".

A képalkotó algoritmusok fejlődésével egyre nehezebb felismerni, melyik alkotás készült emberi kéz által, és melyiket kotyvasztotta össze boszorkánykonyhájában a mesterséges intelligencia. Erre szolgál remek példával az a kép, amelyet egy a technológia adta lehetőségekkel kísérletező műkedvelő felhasználó osztott meg az interneten pár nappal ezelőtt.

Ahogy az fentebb látható, a generatív MI igencsak mutatós, körkörös vonalak mentén rendezett középkori városkát rakott össze. A kép hangulata és érdekes kompozíciója sokakat levett a lábáról, és az eredetileg Redditen közzétett alkotás villámgyorsan bejárta a világhálót.

Ismeretlenek, szakemberek és "celebek" egyaránt kifejezték csodálatukat és elismerésüket a kép kapcsán. Utóbbi csoportba sorolható az Y Combinator társalapítója, aki szerint nála ez volt az a pont, amikor egy algoritmus alkotása "átment a Turing-teszten." 

 

 

Paul Graham átvitt értelemben arra utalt, hogy ha a generatív MI ilyen minőségű munkára képes, akkor ott már elmosódik a határa az emberi és a gépi művészetnek. (Mellékszálként amúgy az is érdekes, hogy mindezt az immár X-nek hívott Twitteren tette közzé, mivel múlt év végén ugyanő azt közölte, hogy befejezte, mert elege van a tulajdonos Elon Musk szeszélyeiből.) 

Az internet persze nem hazudtolta meg önmagát, és a lelkesedők mellett feltűntek a kritikusabb kommentárok is. Utóbbiak szerint például az árnyékok elrendezése, vagy éppen a kémények és az ablakok térbeli elhelyezkedése miatt egyértelműnek tűnik, hogy a képet nem ember készítette.

Megcsavart képalkotás

A sok megosztást kiérdemelt képet a Stable Diffusion képszintetizáló modellt és az arra ráépülő ControlNet neurális hálózatot vetette be. Korábban ugyanezzel a párossal olyan működő QR-kódokat alkottak, amelyek egyben képregénykockaként is megállták a helyüket.

A középkori városka úgy született meg, hogy QR-mintázatok helyett spirálokat, illetve sakktáblamintákat táplálta a ControlNetet. Ezt követően pedig már csak be kellett gépelni a "Középkori falusi jelenet forgalmas utcákkal és várral a távolban (mestermű:1,4), (legjobb minőség), (részletes)" utasítást, az algoritmus pedig innen már elvégezte a munka fennmaradó részét. A sakktáblás elrendezésre például az alábbi megoldást szállította a gép.

 

Cloud & big data

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.