Az utóbbi napokban nagyot ment egy algoritmus generálta alkotás, amellyel egyesek szerint a modell képletesen "átment a Turing-teszten".

A képalkotó algoritmusok fejlődésével egyre nehezebb felismerni, melyik alkotás készült emberi kéz által, és melyiket kotyvasztotta össze boszorkánykonyhájában a mesterséges intelligencia. Erre szolgál remek példával az a kép, amelyet egy a technológia adta lehetőségekkel kísérletező műkedvelő felhasználó osztott meg az interneten pár nappal ezelőtt.

Ahogy az fentebb látható, a generatív MI igencsak mutatós, körkörös vonalak mentén rendezett középkori városkát rakott össze. A kép hangulata és érdekes kompozíciója sokakat levett a lábáról, és az eredetileg Redditen közzétett alkotás villámgyorsan bejárta a világhálót.

Ismeretlenek, szakemberek és "celebek" egyaránt kifejezték csodálatukat és elismerésüket a kép kapcsán. Utóbbi csoportba sorolható az Y Combinator társalapítója, aki szerint nála ez volt az a pont, amikor egy algoritmus alkotása "átment a Turing-teszten." 

 

 

Paul Graham átvitt értelemben arra utalt, hogy ha a generatív MI ilyen minőségű munkára képes, akkor ott már elmosódik a határa az emberi és a gépi művészetnek. (Mellékszálként amúgy az is érdekes, hogy mindezt az immár X-nek hívott Twitteren tette közzé, mivel múlt év végén ugyanő azt közölte, hogy befejezte, mert elege van a tulajdonos Elon Musk szeszélyeiből.) 

Az internet persze nem hazudtolta meg önmagát, és a lelkesedők mellett feltűntek a kritikusabb kommentárok is. Utóbbiak szerint például az árnyékok elrendezése, vagy éppen a kémények és az ablakok térbeli elhelyezkedése miatt egyértelműnek tűnik, hogy a képet nem ember készítette.

Megcsavart képalkotás

A sok megosztást kiérdemelt képet a Stable Diffusion képszintetizáló modellt és az arra ráépülő ControlNet neurális hálózatot vetette be. Korábban ugyanezzel a párossal olyan működő QR-kódokat alkottak, amelyek egyben képregénykockaként is megállták a helyüket.

A középkori városka úgy született meg, hogy QR-mintázatok helyett spirálokat, illetve sakktáblamintákat táplálta a ControlNetet. Ezt követően pedig már csak be kellett gépelni a "Középkori falusi jelenet forgalmas utcákkal és várral a távolban (mestermű:1,4), (legjobb minőség), (részletes)" utasítást, az algoritmus pedig innen már elvégezte a munka fennmaradó részét. A sakktáblás elrendezésre például az alábbi megoldást szállította a gép.

 

Cloud & big data

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.