Ugyan tavaly az év közepe fellendülést hozott a személyi számítógépek kereskedelmében, ám a gyatra hajrá ismételten recesszióba lökte a szó szerint hét szűk esztendőt elszenvedő szegmenst.

Minden jó, ha a vége jó. A számítógépgyártók 2018-ról ennek pontosan az ellenkezőjét élhették meg. Tegnap mindkét meghatározó amerikai piackutató előállt a PC-eladások utolsó negyedéves előzetes adataival. Az IDC és a Gartner táblázataiban ugyan vannak eltérések, de a végkötkeztetés és a trend ugyanaz: tavaly sem sikerült megállítani a szegmens erodálódását. 

Erőtlenre sikerült a hajrá

Pedig év közben egészen jól alakultak a dolgok. A forgalom mind a második, mind a harmadik negyedévben erősödést mutatott (legalábbis a Gartner számításai szerint), ám az ünnepi szezon lényegesen alúlmúlta a 2017-ben elért, acélosnak egyáltalán nem mondható teljesítményt. A két kutatócég nagyjából 4 százalékos éves visszaesést regisztrált a negyedik negyedévben, ami bőven elég volt ahhoz, hogy idén is mínusszal kezdődjön az összforgalmat mutató szám.

A Gartnernél végül 259,4 milliónál állt meg a számláló, ami 1,3 százalékos visszaesést jelent éves szinten. Ez pedig azt jelenti, hogy a piac immár hetedik éve megállás nélkül zsugorodik. Nagyjából hasonló eredményre jutottak az IDC-nél is. Ott 258,5 millió eladott számítógépet, és 0,4 százalékos éves recessziót regisztráltak.

A két piackutató a folyamatok mögötti mozgatórugókkal kapcsolatban is egyetértésben van. A keresletet tavaly jellemzően három dolog befolyásolta. A pozitív oldalon a vállalati és kormányzati megrendelések állnak, amelyeket leginkább a Windows 10-re való átállás fűt. Rontotta viszont a képet az, hogy az év végére igen súlyos ellátási gondok alakultak ki az Intel processzoroknál, valamint az a tény, hogy a végfelhasználók nemigen akarnak új gépeket venni. Utóbbira egy szemléletes adat az, hogy míg 2014 végén a forgalom majdnem felét a konzumer szektor generálta, addig 2018-ban ez az arány már 40 százalékra csökkent.

A nagyok nagyjából jól vannak

Ha szállítói bontásban nézzük az eredményeket, ott különösebb meglepetést nem találunk, mert csak a több éve tartó folyamatok folytatódtak. Jelesül: a kisebb szereplők teret vesztettek, miközben a legnagyobbak eltérő mértékben, de kitartóan képesek javítani pozíciójukon.

 

PC-piac 2018. - Gartner, IDC
Infogram

 

Ahogy a fenti táblázatból kitűnik, a HP és a Lenovo késhegyre menő párharca az első helyért még mindig tart. A Gartnernél egy kicsivel a kínaiak, az IDC-nél pedig az amerikai vállalat áll jobban. Mindkettőről elmondható, hogy összességében elégedettek lehetnek, hiszen a globális piaci folyamatok ellenére növelni tudták forgalmukat. Az időszak nyertesének viszont a Dell tekinthető. A cég az utóbbi években rendre messze a piaci átlag felett teljesít, ami azt eredményezi, hogy egyre kisebb a lemaradása a két éllovastól.

Itt viszont vége is a pozitívumoknak, hiszen a többi kiemelt szállító és úgy általában a kisebb gyártók mind siralmas, piaci átlagot alulmúló értékesítési adatokat hoztak. Az Apple-nél például nem elég, hogy a koronagyémántként kezelt telefonok sem fogynak jól, de láthatóan a Maceket sem kapkodják el.

Piaci hírek

Több infót csöpögtet a Google az androidos felhasználóknak

A Play áruházban jövőre ilyenkor már sokkal részletesebb tájékoztatást kapnak róla, hogy mit és miért bűvészkednének az adataikkal a telepítésre váró appok.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.