Nem először fordul elő, hogy a két nagy amerikai IT-s piackutató számai nincsenek összhangban. A számítógépes eladásokról kiadott jelentésekben az eltérés nem nagy, de az előjel különböző.
Hirdetés
 

Kijöttek a friss adatok a PC-piac harmadik negyedéves teljesítményéről. Az IDC és a Gartner összességében nem teljesen ugyanazt állítja, de az eltérő metódusokból eredő különbségek ellenére nagyjából hasonló kép rajzolódik ki: a szegmens köszöni, elvan.

Kis eltérés, látványos különbség

Az ilyen jellegű gyorsjelentések egyik, ha nem legfontosabb mutatószáma az, hogy a teljes piac miként teljesített az egy évvel ezelőtti periódushoz képest. Pont itt van a két amerikai piackutató között a legmarkánsabb, bár inkább csak szimbolikus jelentőségű eltérés. A Gartner által mért 67,2 milliós eladás ugyanis náluk 0,1 százalékos növekedésnek felel meg, míg az IDC-nél regisztrált szűk 67,4 millió darabos forgalom 0,9 százaléknyi visszaesést jelez. 

A különbség tehát nem nagy, de az előjelváltás miatt látványos. A Gartnernél egyébként ez a plusznullás állapot nagyjából megfelel az év elején jósolt trendnek, bár ugyanők nyáron már lényegesen óvatosabban nyilatkoztak. A két kutatócég közötti egyet nem értés persze nem kirívóan ritka eset, legutóbb tavaly tavasszal fordult elő ilyesmi a PC-k szegmensében, ráadásul akkor még a legnagyobb szállító kilétével kapcsolatban sem volt egyértelmű a helyzet. 

 

PC-piac 2018/Q3 - Gartner, IDC
Infogram


Ami a kategória királyi pozícióját illeti, ezúttal nincs kérdőjel: az IDC-nél és a Gartnernél is a Fujitsu részlegét egy vegyesvállalattal átvevő Lenovo áll az élen. A japán gyártó mindkét felmérésben jóval felülmúlta a piac átlagos teljesítményét, és így visszavette első helyét a korábban vitézkedő HP-tól. Az amerikai szállítónál sincs azért világvége, mert a tavalyi eladási számokat azért ott is sikerült valamennyivel megfejelni.

Általánosságban elmondható a piacról, hogy a nagyok még nagyobbak lettek, míg a kisebb szereplők egyre inkább háttérbe szorulnak. A piac koncentrálódását jól mutatja, hogy egy évvel ezelőtti helyzethet képest az öt legnagyobb szállító 2-3 százalékponttal tudta növelni jelenlétét. Ha csak a legnagyobb háromra koncentrálunk, akkor pedig még látványosabb, 3-5 százalékpontos a tortaszelet növekedése, attól függően, melyik piackutatónak hiszünk inkább.

Piaci hírek

SAP NOW Hungary: szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia első napjáról, ahol ebben az évben minden az intelligens vállalat koncepciójáról szólt.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.