Nem először fordul elő, hogy a két nagy amerikai IT-s piackutató számai nincsenek összhangban. A számítógépes eladásokról kiadott jelentésekben az eltérés nem nagy, de az előjel különböző.

Kijöttek a friss adatok a PC-piac harmadik negyedéves teljesítményéről. Az IDC és a Gartner összességében nem teljesen ugyanazt állítja, de az eltérő metódusokból eredő különbségek ellenére nagyjából hasonló kép rajzolódik ki: a szegmens köszöni, elvan.

Kis eltérés, látványos különbség

Az ilyen jellegű gyorsjelentések egyik, ha nem legfontosabb mutatószáma az, hogy a teljes piac miként teljesített az egy évvel ezelőtti periódushoz képest. Pont itt van a két amerikai piackutató között a legmarkánsabb, bár inkább csak szimbolikus jelentőségű eltérés. A Gartner által mért 67,2 milliós eladás ugyanis náluk 0,1 százalékos növekedésnek felel meg, míg az IDC-nél regisztrált szűk 67,4 millió darabos forgalom 0,9 százaléknyi visszaesést jelez. 

A különbség tehát nem nagy, de az előjelváltás miatt látványos. A Gartnernél egyébként ez a plusznullás állapot nagyjából megfelel az év elején jósolt trendnek, bár ugyanők nyáron már lényegesen óvatosabban nyilatkoztak. A két kutatócég közötti egyet nem értés persze nem kirívóan ritka eset, legutóbb tavaly tavasszal fordult elő ilyesmi a PC-k szegmensében, ráadásul akkor még a legnagyobb szállító kilétével kapcsolatban sem volt egyértelmű a helyzet. 

 

PC-piac 2018/Q3 - Gartner, IDC
Infogram


Ami a kategória királyi pozícióját illeti, ezúttal nincs kérdőjel: az IDC-nél és a Gartnernél is a Fujitsu részlegét egy vegyesvállalattal átvevő Lenovo áll az élen. A japán gyártó mindkét felmérésben jóval felülmúlta a piac átlagos teljesítményét, és így visszavette első helyét a korábban vitézkedő HP-tól. Az amerikai szállítónál sincs azért világvége, mert a tavalyi eladási számokat azért ott is sikerült valamennyivel megfejelni.

Általánosságban elmondható a piacról, hogy a nagyok még nagyobbak lettek, míg a kisebb szereplők egyre inkább háttérbe szorulnak. A piac koncentrálódását jól mutatja, hogy egy évvel ezelőtti helyzethet képest az öt legnagyobb szállító 2-3 százalékponttal tudta növelni jelenlétét. Ha csak a legnagyobb háromra koncentrálunk, akkor pedig még látványosabb, 3-5 százalékpontos a tortaszelet növekedése, attól függően, melyik piackutatónak hiszünk inkább.

Piaci hírek

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.