Nem először fordul elő, hogy a két nagy amerikai IT-s piackutató számai nincsenek összhangban. A számítógépes eladásokról kiadott jelentésekben az eltérés nem nagy, de az előjel különböző.

Kijöttek a friss adatok a PC-piac harmadik negyedéves teljesítményéről. Az IDC és a Gartner összességében nem teljesen ugyanazt állítja, de az eltérő metódusokból eredő különbségek ellenére nagyjából hasonló kép rajzolódik ki: a szegmens köszöni, elvan.

Kis eltérés, látványos különbség

Az ilyen jellegű gyorsjelentések egyik, ha nem legfontosabb mutatószáma az, hogy a teljes piac miként teljesített az egy évvel ezelőtti periódushoz képest. Pont itt van a két amerikai piackutató között a legmarkánsabb, bár inkább csak szimbolikus jelentőségű eltérés. A Gartner által mért 67,2 milliós eladás ugyanis náluk 0,1 százalékos növekedésnek felel meg, míg az IDC-nél regisztrált szűk 67,4 millió darabos forgalom 0,9 százaléknyi visszaesést jelez. 

A különbség tehát nem nagy, de az előjelváltás miatt látványos. A Gartnernél egyébként ez a plusznullás állapot nagyjából megfelel az év elején jósolt trendnek, bár ugyanők nyáron már lényegesen óvatosabban nyilatkoztak. A két kutatócég közötti egyet nem értés persze nem kirívóan ritka eset, legutóbb tavaly tavasszal fordult elő ilyesmi a PC-k szegmensében, ráadásul akkor még a legnagyobb szállító kilétével kapcsolatban sem volt egyértelmű a helyzet. 

 

PC-piac 2018/Q3 - Gartner, IDC
Infogram


Ami a kategória királyi pozícióját illeti, ezúttal nincs kérdőjel: az IDC-nél és a Gartnernél is a Fujitsu részlegét egy vegyesvállalattal átvevő Lenovo áll az élen. A japán gyártó mindkét felmérésben jóval felülmúlta a piac átlagos teljesítményét, és így visszavette első helyét a korábban vitézkedő HP-tól. Az amerikai szállítónál sincs azért világvége, mert a tavalyi eladási számokat azért ott is sikerült valamennyivel megfejelni.

Általánosságban elmondható a piacról, hogy a nagyok még nagyobbak lettek, míg a kisebb szereplők egyre inkább háttérbe szorulnak. A piac koncentrálódását jól mutatja, hogy egy évvel ezelőtti helyzethet képest az öt legnagyobb szállító 2-3 százalékponttal tudta növelni jelenlétét. Ha csak a legnagyobb háromra koncentrálunk, akkor pedig még látványosabb, 3-5 százalékpontos a tortaszelet növekedése, attól függően, melyik piackutatónak hiszünk inkább.

Piaci hírek

Körbelövöldözik Magyarországot az orosz kiberbűnözők

De a legnagyobb baj, hogy ott támadnak, ahol nagyon fáj. Az elmúlt három évben a kritikus infrastruktúra több fontos eleme került veszélybe Lengyelországban és Ukrajnában.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.