A Gartner előrejelzése alapján a piac hatéves lejtmenet után az idén ismét növekszik, sőt még jövőre is kitart majd a lendülete.
Hirdetés
 

Tavaly a szállítások volumenét tekintve tízéves mélypontjára került a hatodik éve zsugorodó globális PC-piac. Bár a Gartner adatai szerint a 263 millió eladott gép 2016-hoz képest már csak 3 százalékos mínuszt jelentett, a hagyományos PC-k (az asztali gépek és a notebookok) mennyisége 220-ról 204 millióra csökkent, és csak a felsőkategóriás ultrahordozható eszközök növekedése miatt lett lassú csökkenés a látványos zuhanásból.

A hagyományos PC-k eladásai az idén tovább zsugorodnak, az ultrahordozhatók tovább növekednek, csakhogy 2018-ban a kettő összege már a pozitív tartományba mutat. A piackutató előrejelzése alapján az idén, ha jelképes mértékben is, de már növekedést tapasztalhatunk, sőt a helyzet 2019-ben is hasonló lesz. A 264, illetve 267 milliós prognózis értelmében jövőre már 80 millió ultrahordozható gépet adnak majd el, szemben a tavalyi 50 millióval.

A DRAM-árak 2016 júniusa óta gyakorlatilag megduplázódtak, ami 2017 első félévétől kezdve a teljes PC-szegmensben áremeléseket eredményezett. A Gartner most úgy látja, hogy ez a trend 2018-ban is folytatódik, és nem is mérséklődik, amíg a DRAM-komponensek költségei nem indulnak meg újra lefelé.

 

PC-piaci szállítások 2011-2019
Infogram


A kategória további szélesítésével, vagyis a PC-k helyett a "számítási eszközök" vizsgálatával a Gartner már a belépő szintű vagy specializált ultrahordozható készülékeke is ide sorolja, de a képen még ezek sem sokat rontanak: ebben az értelmezésben a piac egyszerűen befagy, és 2017-18-19-re is a 423 milliós darabszám körül billeg, amelyen belül a fentiek értelmében csak az egyes szegmensek aránya változik majd.

A mobiltelefonok száma a tavalyi éves visszaesést követően, ha lassan is, de újra folyamatosan emelkedik: tavaly a gyártók 1,855 milliárd darabot szállítottak belőlük, a Gartner idei becslésében viszont már 1,903 milliárd, jövőre pedig 1,924 milliárd darab szerepel. Mindezzel a személyi számítástechnikai eszközök ("devices") Gartner által meghatározott teljes piaca 2,278 milliárdos lett volna 2017-ben, amiból az idén 2,326, jövőre pedig 2,347 milliárd lehet.

Érdemes külön megemlíteni, hogy a 2018-ra becsült nagyjából 1,9 milliárd telefonnak már a 87 százaléka lesz okostelefon, a gyártókról szólva pedig az Apple lesz az a márka, amely a piackutató szerint az átlagnál erősebb növekedésre számíthat. Az 5G-s készülékek csak jövőre lépnek be a versenybe a fejlett régiókban, és 2021-ig 9 százalék körüli részesedést könyökölnek ki maguknak az új értékesítések között.

Piaci hírek

A koronavírus kifektette a kereskedők mesterséges intelligenciáit

Olyan tömegben kezdtek az emberek egyik napról a másikra új termékcsoportokra keresni, hogy az automatizált folyamatokat irányító algoritmusok nem tudták követni.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.