A két nagy amerikai piackutató élesen eltérő kicsengésű jelentést tett közzé az első negyedéves számítógépeladásokról. Még abban sem értenek egyet, ki a legnagyobb szállító.

 

 

A hagyományos számítógépes piac meglehetősen rossz bőrben van mostanság. Évek óta folyamatosan esnek az eladások, egyre kisebb tortán kell osztozkodnia a gyártóknak. A legújabb felmérések szerint azonban az idei év első negyedévében talán megváltozott a kép. Már ha az IDC, és nem a Gartner számait nézzük.

Csökkenve nőnek?

A két nagy piackutató egy napon kiadott előzetes előrejzése ugyanis ellenkező előjelű folyamatokról árulkodik. Az IDC becslése szerint a januártól március végéig 60,3 millió darab készülékértékesítés nagyon enyhe, 0,6 százalékos erősödést jelent tavaly iylenkorhoz képest. Ezzel szemben a Gartnernél ugyan ennél is több, 62,2 millió eladás látszik, ám itt ez egy viszonylag markáns, 2,4 százalékos éves visszaesést jelent.

A különbség százalékban kifejezve meglehetősen nagy. Tény, hogy a számítási metodikában vannak eltérések, amelyek részben magyarázatot adhatnak a differenciára, ám az előjelváltás miatt a mostani eset meglehetősen szembetűnő. Igaz, ez sem példa nélküli, hiszen közel három évvel ezelőtt már volt egy negyedév, ahol hasonlót adott elő a két kutatócég. Akkor a Gartner 0,1 százalékos növekedésével állt szemben az IDC 1,7 százalékos zsugorodása.

 

PC-piac 2017/Q1
Create your own infographics

 

Bármennyire is "nullaközeli" az IDC által kihozott növekedés, ez több szempontból is figyelemre méltó, és a gyártók számára jó előjelekkel kecsegtető fejlemény. Egyrészt a cég szakemberei korábban még 1,8 százalékos visszaesést jósoltak az első negyedévre, másrészt az IDC-nél kereken öt éve, 2012 elején fordult elő utoljára, hogy pozitív érték szerepelt a globális PC-eladások éves növekedésénél.

Hogy még élesebb legyen a kontraszt, a Gartnernél kihozott 62,2 milliós eladás szintén történelmi rekordot jelent, csak éppen a másik irányban. A cég kimutatásaiban utoljára 2007 első negyedévében fordult elő, hogy kevesebb mint 63 millió gépet adtak el világszerte három hónap alatt.

Na akkor most ki a király?

Az egyet nem értés motívuma a szállítói toplistán is végigvonul. A Gartnernél továbbra is az elmúlt évek királya, a kínai Lenovo áll az élen, bár a HP erősebb negyedéves teljesítményével már szinte teljesen ledolgozta korábbi hátrányát. Ehhez képest az IDC-nél az amerikaik simán átugrották a Lenovót, és 13,1 millió eladott gépükkel immár kényelmes előnnyel vezetik a gyártók rangsorát.

A fentebb elmondottakhoz azonban érdemes újra nyomatékosítani, hogy előzetes eredményekről van szó, azaz több helyen szakértői becslés pótolta a hiányzó tényadatokat. Ennek megfelelően a néhány hét múlva várható végleges táblázatok számai akár még közeledhetnek is egymáshoz a két nagy informatikai piackutatónál. 

Piaci hírek

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.