Memóriamodulokból még mindig tud elég készülni, az emelkedő árak pedig elriasztják a vásárlókat. Jobb idők jöhetnek, ha lejár a Win7 támogatása.
Hirdetés
 

Az asztali és hordozható számítógépekre valamint a tabletekre lassú csökkenés, míg a prémium 2-az-1-ben eszközökre és a mobiltelefonokra enyhe expanzió vár az előttünk álló években. Legalábbis ezt látják most a Gartner kutatói.

Szinte szinten marad minden

Az amerikai piackutató legfrissebb előrejelzése az informatikai eszközök globális piacának rövid távú kilátásait vizsgálta. Ami ezt a hatalmas szegmenst illeti, az eladott mennyiség tekintetében összességében nagyon enyhe emelkedésre lehet számítani az elkövetkező 2-3 évben. A különböző termékkategóriák azonban eközben teljesen eltérő pályán mozognak.

 

Copy: IT-eszközök piaca
Infogram

A PC-k területén folytatódik a sok éve szinte szünet nélkül tartó csökkenési folyamat. A Gartner idénre 1,2 százalékkal kevesebb eladott számítógépet jósol, mint egy évvel korábban. A lejtmenetet 2018-ban leginkább az okozza, hogy a DRAM-árak csak nem akarnak csökkenni. A kínálat szűkösségéből adódó költségnövekedést pedig a gyártók igyekeznek áttolni a vásárlókra. Jövőre valószínűleg kicsit segíthet a szegmensen az, hogy a még mindig rengeteg gépen futó Windows 7 támogatása 2020 elején lejár, így a vállalatok zöme 2019-ben kénytelen lesz meglépni a váltást.

A nyomott hangulat kevésbé érződik a Gartner által prémium ultrahordozhatónak nevezett termékkörben. Ide tartoznak a jellemzően magas árcédulát kapó, táblagépként és notebookként is használható 2-az-1-ben gépek. Ezekre az átalakítható eszközökre a vállalati szegmensben is bátrabban költenek, mert használatukban több kiaknázható előnyt látnak például a produktivitás, a rugalmasság területén. A kategória az elkövetkező években szépen növelheti részesedését a teljes piacon, mivel kétszámjegyű ugrásokat prognosztizálnak a szakértők.

A sima ultrahordozható szegmens gyakorlatilag a sima táblagépeket jelenti, amelyek úgy tűnik, most sem fognak eladási rekordokat dönteni. Az egykor PC-gyilkosnak kikiáltott eszközökből alig valamivel több mint 150 millió kellhet el évente.

Ami miatt a teljes piac mégis lassú növekedésben marad, az a legnagyobb súllyal szereplő mobilok miatt van. Bár már itt sem tapasztalni olyan növekedési potenciált, mint néhány évvel ezelőtt, azért telefonokból idén is 1,4 százalékkal több talál majd gazdára, mint 2017-ben.

Piaci hírek

Drágálljuk őket és félünk tőlük, de nagyon érdekelnek

Természetesen az okos otthoni eszközökről van szó, amelyekkel kapcsolatban itt a legújabb fogyasztói felmérés.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.