Memóriamodulokból még mindig tud elég készülni, az emelkedő árak pedig elriasztják a vásárlókat. Jobb idők jöhetnek, ha lejár a Win7 támogatása.
Hirdetés
 

Az asztali és hordozható számítógépekre valamint a tabletekre lassú csökkenés, míg a prémium 2-az-1-ben eszközökre és a mobiltelefonokra enyhe expanzió vár az előttünk álló években. Legalábbis ezt látják most a Gartner kutatói.

Szinte szinten marad minden

Az amerikai piackutató legfrissebb előrejelzése az informatikai eszközök globális piacának rövid távú kilátásait vizsgálta. Ami ezt a hatalmas szegmenst illeti, az eladott mennyiség tekintetében összességében nagyon enyhe emelkedésre lehet számítani az elkövetkező 2-3 évben. A különböző termékkategóriák azonban eközben teljesen eltérő pályán mozognak.

 

Copy: IT-eszközök piaca
Infogram

A PC-k területén folytatódik a sok éve szinte szünet nélkül tartó csökkenési folyamat. A Gartner idénre 1,2 százalékkal kevesebb eladott számítógépet jósol, mint egy évvel korábban. A lejtmenetet 2018-ban leginkább az okozza, hogy a DRAM-árak csak nem akarnak csökkenni. A kínálat szűkösségéből adódó költségnövekedést pedig a gyártók igyekeznek áttolni a vásárlókra. Jövőre valószínűleg kicsit segíthet a szegmensen az, hogy a még mindig rengeteg gépen futó Windows 7 támogatása 2020 elején lejár, így a vállalatok zöme 2019-ben kénytelen lesz meglépni a váltást.

A nyomott hangulat kevésbé érződik a Gartner által prémium ultrahordozhatónak nevezett termékkörben. Ide tartoznak a jellemzően magas árcédulát kapó, táblagépként és notebookként is használható 2-az-1-ben gépek. Ezekre az átalakítható eszközökre a vállalati szegmensben is bátrabban költenek, mert használatukban több kiaknázható előnyt látnak például a produktivitás, a rugalmasság területén. A kategória az elkövetkező években szépen növelheti részesedését a teljes piacon, mivel kétszámjegyű ugrásokat prognosztizálnak a szakértők.

A sima ultrahordozható szegmens gyakorlatilag a sima táblagépeket jelenti, amelyek úgy tűnik, most sem fognak eladási rekordokat dönteni. Az egykor PC-gyilkosnak kikiáltott eszközökből alig valamivel több mint 150 millió kellhet el évente.

Ami miatt a teljes piac mégis lassú növekedésben marad, az a legnagyobb súllyal szereplő mobilok miatt van. Bár már itt sem tapasztalni olyan növekedési potenciált, mint néhány évvel ezelőtt, azért telefonokból idén is 1,4 százalékkal több talál majd gazdára, mint 2017-ben.

Piaci hírek

Tesla kamionokat tesztelne a legnagyobb magyar fuvarozó cég

A Waberer's vezetői az Egyesült Államokban tárgyaltak Muskék elektromos kamionjainak teszteléséről és európai bevezetésének lehetőségeiről.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.