Ez is egyre fontosabb kérdés, derült ki az idei szuperszámítógépes világtalálkozón, az SC23 konferencián.

Ha nagyobb teljesítményt akarsz, több hardvert kell venned. Ez pedig nagyobb rendszert, nagyobb fogyasztást, nagyobb hűtési igényt jelent – adta meg a Denverben megrendezett SC23 konferencia egyik előadója az alaphangot ahhoz a vitához, amely a szuperszámítógépek és a fenntarthatóság kapcsolatát boncolgatta. És hogy mennyire aktuális a kérdés, jól mutatja, hogy a TOP 500-as lista legerősebb gépei (pl. Frontier, Aurora, Fugaku) 20 MW-nál is nagyobb teljesítményt vesznek fel. Egyes előrejelzések szerint 2027-ben már lesz 120 MW-os szuperszámítógép is.

Hogyan lehet ezt összehozni a CO2-semlegességgel? Erről beszélgettek az SC23 fenntarthatóságnak szentelt paneljében a Chicagói Egyetem, a Schneider Electric, a Los Alamos National Laboratory (LANL), a HPE (Hewlett Packard Enterprise) és egy finn akadémiai intézet, a Tudományos és Informatikai Központ (IT Center for Science, CSC) szakértője.

A beszámolók szerint a beszélgetés három csomópont: a tervezési koncepciók, a dinamikus üzemeltetés és a hatékony monitoring köré szerveződött.

Van-e optimális helyszín?

Hová kell telepíteni az adatközpontokat (és a szuperszámítógépeket), hogy jó legyen az energiahatékonyságuk? Az adatközpontoknál a PUE (power usage effectiveness) érték mutatja, hogy a felhasznált energia mekkora része fordítódik hasznos munkára. Minél közelebb van az 1-hez, annál hatékonyabb az adott létesítmény. Ha azonban csak ezzel mérik az energiahatékonyságot, az félreviheti a zöldítő törekvéseket.

A HPE-t kéviselő Nicolas Dubé példaként azokat a hyperscale szolgáltatókat hozta (név nélkül), melyek Arizonában és Új-Mexikóban építettek nagy adatközpontokat az energiafelhasználás szempontjából az egyik leghatékonyabbnak tekintett párologtató vagy evaporatív hűtéssel. Ezzel látványosan jó PUE-t érnek el – és közben épp azt az erőforrást zsigerelik ki, ami ezeken a területeken amúgy is kevés: a vizet. Dubé szerint ez egyenesen bűncselekmény.

A LANL szakértője, Genna Waldvogel részben megvédte a koncepciót, mondván, tervezéssel ezen is lehet segíteni: Los Alamosban például 100 százalékban tisztított és visszaforgatott szennyvizet használnak. Dubé szerint viszont inkább eleve olyan helyszíneken kellene építkezni, ahol bőséges a zöldenergia-kínálat, illetve olyan ökoszisztémában kell gondolkodni, ahol a hulladékhőt hasznosítják.

A HPE szakértője amúgy nyitott kapukat dönget ezzel, mondta a SCS-t képviselő Esa Heiskanen. Európa legnagyobb szuperszámítógépe, a LUMI hulladékhőjével biztosítják a gépnek helyet adó Kajaani nevű 38 ezres kisváros távfűtési igényének ötödét. (Ilyen rendszer Magyarországon is működik: a debreceni sportuszodát részben a KIFÜ által üzemeltetett Komondor szuperszámítógép fűti.)

Időnként lejjebb is lehet csavarni a gázt

A Chicagói Egyetemet képviselő Andrew Chien szerint a működés optimalizálásával is érdemes foglalkozni. A HPC-fürtöt vagy adatközpontot nem kellene állandó kapacitással üzemeltetni. Akkor fussanak le a legnagyobb számítási igényű feladatok, ha van bőséggel zöld energia. Ezzel a módszerrel akár 90 százalékkal is lehetne csökkenteni az energiaköltségeket, valamint 40 százalékkal az emissziót.

A Schneider Electricet képviselő Robert Bunger hozta elő a harmadik szempontot: a monitoringot. Ehhez sok és pontos adat kell, de nem csak az energiafelhasználásról, ami sok esetben elfedi, hogy más területen meg brutálisan nő az erőforrások felhasználása (lásd a vízhűtést – egyes cégek pl. üzleti titokként kezelik a vízigényüket). Erőteljesen rontja az átláthatóságot, hogy adatközpont-üzemeltetők intenzíven – és sikeresen – lobbiznak azért, hogy bizonyos erőforrások felhasználása ne legyen transzparens. A Schneider Electric javaslata egy olyan, 28 mérőszámot tartalmazó monitoring szisztéma, mely a teljes energiafogyasztás, a PUE, a megújulók aránya vagy az energia-újrahasznosítás mellett mérné a teljes vízfogyasztást és a vízhasználat hatékonyságát, sőt akár a zajszennyezést is.

Cloud & big data

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.