A Dél- és Kelet-Angliát sújtó extrém hőhullám megfektette a Google és az Oracle londoni adatközpontjait.

Tegnap hűtési problémák okoztak szolgáltatáskimaradást a Google és az Oracle londoni adatközpontjában. Mint a Google státuszriportjaiban olvasható, a Europe-West2 régió egy részén több órára leállították a szolgáltatásokat, hogy megelőzzék a berendezések károsodását, ami esetlegesen hosszabb szolgáltatáskieséssel járt volna. Az Oracle is hasonló hibajelentést közölt az OCI (Oracle Cloud Infrastructure) státuszriport oldalán. Az Oracle a leállásért egyértelműen az extrém időjárást tette felelőssé. A helyreállítás szintén több órát vett igénybe.

A leállás miatt olyan népszerű szolgáltatások is elérhetetlenné váltak az érintett régiókban, mint a WordPress. (A WordPress 2017-ben kezdett el európai adatközpontokból, többek között Londonból szolgáltatni, hogy csökkentse az európai ügyfeleknél a késleltetést. Korábban ugyanis Tajvanról szolgálták ki Európát is.)

Erre nem készültek fel a felhőszolgáltatók

Az Egyesült Királyság és Írország kedvenc helye a felhőszolgáltatóknak. A kedvező infrastrukturális, biztonsági és vállalkozói környezet mellett vonzó a klímai is: a szigetországban viszonylag egyenletes (egyenletesen hűvös) a hőmérséklet, így az adatközpontok hűtése gazdaságosan megoldható.

Az utóbbi napokban azonban extrém meleghullám csapott le Nagy-Britannia dél-keleti részére. A BBC beszámolója szerint a csúcshőmérséklet tegnap egyes helyeken meghaladta a 40 Celsius-fokot – ilyen meleget még soha nem mértek az országban. A hőség London több pontján okozott tüzeket. A tűz átterjed lakóházakra és középületekre, kigyulladt például egy óvoda.

Már korábban is voltak intő jelek, hogy a hőhullámok problémát okozhatnak az adatközpontok üzemeltetésében. Mint a Politico egyik kiadványa, a Protocol.com írja, július 10-én az AWS egyik londoni adatközpontja szintén hűtési problémák miatt adta meg magát.

Ugyanakkor a helyzet kezelése nehéz. Az adatközpontok gazdaságos hűtéshez ugyanis rengeteg vízre van szükség. A Google-nek például van olyan adatközpontja az USA-ban, amelynek a hűtéséhez napi 1 millió gallon (kb. 3,8 millió liter) vízre kötöttek szerződést. Csakhogy amikor a meleg miatt a legintenzívebb hűtésre van szükség, általában aszály van. (A helyi hatóságok még az egyébként csapadékos Angliában is több helyen arra kérték az embereket, hogy takarékoskodjanak a vízzel.)

Az olyan területeken pedig, ahol súlyosabb az aszályhelyzet, az adatközpontok ellenőrizhetetlen vízfelhasználása komoly konfliktusok forrása lehet, írja egy másik cikkében a Protocol. Az üzemeltetők mintegy fele nem méri, hogy mennyi vizet használ fel a létesítményeiben. Sőt, egyes adatközpont-szolgáltatók egyenesen üzleti titokként kezelik a vízfogyasztásukat, miközben például az energiafelhasználásuk viszonylag transzparens, mondta a lapnak egy szakértő. Ezen nagyon gyorsan kell változtatni, mert egyre nyilvánvalóbb, hogy a víz szűkösen rendelkezésre álló erőforrássá vált.

Cloud & big data

27 ezer nem csupán gombócból, de kormányzati appból is sok

Indonézia elnökének elege lett abból, hogy az országos, regionális és helyi szervezetek, hatóságok nyakló nélkül fejlesztik a különböző, egymást sokszor átfedő alkalmazásokat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.