A hálózat leállítása után egy hónappal meg is állapodtak a vevővel, az állami Pro-M-mel. A vételár 68 milliárd forint.

Értékesíti a Digi mobilinfrastruktúráját a 4iG Csoport, jelentette be a tőzsdei vállalat múlt hét péntek délután. Az infrastruktúra az országos lefedettségű hálózattal rendelkező Vodafone januári felvásárlásával lényegében fölöslegessé vált. A tulajdonos a működés racionalizálása jegyében június elsejével le is kapcsolta a Digi hálózatát, és a mintegy 200 ezer előfizetőt áttette a Vodafone infrastruktúrájára.

A 4iG, pontosabban a telekommunikációs portfóliót összefogó leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. pénteken megállapodást írt alá az állami tulajdonban lévő Pro-M Zrt.-vel a Digi mobil infrastruktúráját tulajdonló MIS Omega Mobilhálózat Kft. értékesítéséről. Az ügylet részeként az állami cég tulajdonába kerül kétezer-ötszáz torony az igatlanokkal, valamint az aktív és passzív rádióhálózati eszközökkel egyetemben, valamint az 1800 MHz-es frekvenciatartomány használati joga, illetve az arra vonatkozó rádióengedély. A 4iG több potenciális vevővel is tárgyalt, melyek közül a Pro-M Zrt. ajánlatát fogadta el, írja a vállalat közleménye.

Az EDR (Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszer) hálózatot is üzemeltető Pro-M Zrt. a rendvédelmi szervek, a Magyar Honvédség és a katasztrófavédelem szélessávú adatátviteli szolgáltatását, az ún. PPDR-t (Public Protection and Disaster Relief) fogja biztosítani a megszerzett hálózaton. A tranzakcióról kiadott közlemény szerint a Digi hálózati infrastruktúrájára alapozva gyorsítható a fejlesztés alatt álló PPDR rendszer kiépítése.

A 68 milliárd forintos vételár tartalmazza a Pro-M Zrt. által igényelt egyéves üzemeltetést, továbbá a toronyinfrastruktúrához tartozó új core-hálózat kiépítésének költségeit is. A vevő a tranzakció részeként a vételárat 2024. július 31-ig három részletben fizeti meg.

Mindössze másfél év 4iG-színekben

Mint emlékezetes, a 4iG 2021 tavaszán tett nem kötelező érvényű ajánlatot a Digire. Novemberben le is ütötték a vételárat, 625 millió eurót (akkori árfolyamon mintegy 230 milliárd forint).

A vállalat már 2022 tavaszán megkezdte a telekommunikációs portfóliója integrációját az Antenna Hungária alatt. Azzal azonban, hogy tavaly sikerült megállapodni az országos lefedettségű Vodafone felvásárlásáról, a Digi infrastruktúrája lényegében fölöslegessé vált.

Mobilitás

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.