Aláírta az adásvételi szerződést a 4iG-t képviselő Antenna Hungária, az államot képviselő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., valamint a Vodafone Europe BV.
Hirdetés
 

Az átvilágítást követően a hétvégén lezárták a Vodafone Magyarország felvásárlását. A szerződés értelmében a 4iG az Antenna Hungárián keresztül 51 százalékos, míg a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül 49 százalékos tulajdonrészt szerzett Magyarország második legnagyobb konvergens távközlési vállalatában. A vételár az előzetes becsült cégértékhez (715 milliárd forint) képest alacsonyabb: 660 milliárd. Ez a Vodafone 2022. március 31-én lezárt üzleti évben elért EBITDA-jának 7,1-szerese.

A hazai szinten gigantikusnak minősülő ügylet a vételár megfizetését követően várhatóan január 31-én zárul. A tranzakcióval a 4iG és a magyar állam tulajdonába kerülnek a Vodafone Magyarország Zrt. mobilfrekvenciái, aktív rádiós átviteli berendezései, az aktív antennák és kábelek, a kültéri kabinetek egy része, továbbá a felhordó és a tornyokat kiszolgáló optikai hálózata. (A tranzakciónak eredetileg sem volt része a Vantage Towers Magyarország, amelynek szolgáltatási kötelezettsége van a Vodafone felé.)

"A Vodafone Magyarország megvásárlása új fejezetet nyit a hazai telekommunikációs piacon. Csaknem harminc év után az első olyan infokommunikációs vállalatcsoport jön létre, amely magyar többségi tulajdonú konvergens szolgáltatóként működhet. A magyar állam és a 4iG stratégiai együttműködése a tranzakcióban a piac átalakulása mellett a versenyképesség javulását és a gazdaság digitális transzformációjának gyorsulását is eredményezheti" – nyilatkozta Jászai Gellért a 4iG Nyrt. elnöke.

A Vodafone szolgáltatásait 800 ezer, míg mobilszolgáltatásait 3 millió ügyfél veszi igénybe. Az akvizíciónak köszönhetően a 4iG piacvezető pozíciót szerez a vezetékes internetszolgáltatások területén, emellett a televíziós műsorterjesztési piacon is piacvezetővé válik. Az előzetes számítások szerint az akvizíció zárását követően a 4iG csoport érdekeltségébe tartozó távközlési vállalatok Magyarországon összességében 7,6 millió RGU-val (bevételt biztosító előfizetéssel) rendelkeznek majd, olvasható a 4iG közleményében.

Mint kés a vajban...

A magyar távközlési piac eddigi legnagyobb tranzakcióját augusztus végén jelentette be Nagy Márton gazdasági miniszter, miután előzetes, nem kötelező erejű megállapodást kötött az államot képviselő Corvinus Zrt., a 4iG Nyrt., valamint a Vodafone Europe BV a távközlési cég magyar leányvállalata 100 százalékának megvásárlására. Nagy akkor azt is bejelentette, hogy indítványozta a tranzakció nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítését.

Az érdekeltek a volumenhez képest (végül is Magyarország második legnagyobb konvergens távközlési vállalatának megvásárlásáról van szó) már akkor is a felvásárlás gyors lezárásával számoltak. A 4iG úgy vélte, hogy az év végéig megtörténhet a Vodafone átvilágítása és aláírhatják a szerződést. Bár ezt a határidőt nem sikerült tartani, a múlt hét végén felgyorsultak az események.

Péntek este a Scope Ratings hitelminősítő egy-egy osztályzattal felminősítette a 4iG és kötvényei besorolását, a kormány pedig tegnap egy határozatban engedélyezte a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB), hogy 80 százalék állami készpénzfizetési kezesség mellett 425 millió eurós (kb. 170 milliárd forint) hitelkeretet biztosítson az Antenna Hungáriának a Vodafone többségi részesedésének megvásárlására. A kormányhatározatot kiszúró Portfolio is kiemelte, az állami kezesség nincs ingyen, arra a hitelfelvevőnek évi 0,59 százalék díjat kell fizetnie.

Mint a gazdasági lap írja, a felvásárláshoz szükséges forrásokat valószínűleg piaci hitelből teremtik elő. Bár az MFB állami bank, az "a forrásszerzési tevékenységét a belföldi és a külföldi pénz- és tőkepiacokon is a saját nevében, önállóan végzi", és az így szerzett pénzeket fordítja beruházások, projektek finanszírozására. Állami kezességgel azonban valószínűleg könnyebb olcsó forrásokhoz jutni.

Nagy Márton fentebb már idézett nyilatkozata alapján nem valószínű, hogy a GVH megakasztaná az ügyletet. A Portfolió azt sem tartja valószínűnek, hogy a felvásárlás elbukna az állami támogatásokra vonatkozó EU-s szabályokon.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.