Négy számjegyű elbocsátással és egy majdnem egymilliárd dolláros leírással omlik atomjaira a Microsoft nokiás kalandja.

A tavalyihoz képest szinte csekélységnek tűnhet, ám a tegnap bejelentett értékcsökkenési leírás és az újabb, szűk kétezer embert érintő elbocsátási hullám immár tényleg szinte teljesen kimossa a Microsoft falai közül a jó két és fél éve megvett Nokia-üzletág maradékát is.

Menni kell

1850 fős elbocsátást és 950 milló dollárra rúgó leírást hozott nyilvánosságra tegnap a redmondi nagyvállalat. A leépítés legnagyobb része, mintegy 1350 fő a finnországi központból kénytelen távozni, ezzel a cég "felperzseli" a Nokia egykori bázisát. A közel egymilliárdos tétel pedig a Microsoft aktuális negyedévének eredményét fogja elcsúfítani.

Az a hivatalos nyilatkozatok alapján egyelőre nem egyértelmű, hogy ezzel a lépéssel teljesen feladja-e a vállalat a saját gyártású mobilok készítését a közeljövőben, vagy egy nagyon leszűkített fókusszal továbbra is erőlteti a windowsos jelenlétet az Android és az iOS uralta piacon.

Nagyon drága vesszőfutás

Az egykor óriási durranásként tálalt felvásárlás 5,5 milliárd euróba került 2013 őszén, ám a szép reményekből hamar rémálom vált. A cégen belüli átszervezési hullám elsőként hatalmas tizedelést csapott az átvett nokiások között még 2014 nyarán. Akkor 18 ezer munkahely felszámolását jelentették be, amelyből 12,5 ezer az akkor még több mint 25 ezer főt foglalkoztató Nokia Devices & Services divízió dolgozói közül került ki. Az akkor átszervezési hullám áldozata lett a 2014-ben még 1600 főt foglalkoztató komáromi gyár is.

Egy évvel ezt követően ennél is drasztikusabb lépés következett, legalábbis a pénzügyi fronton. Tavaly júliusában egy újabb, ezúttal 7800 munkahelyet érintő elbocsátási lépés mellett hatalmas, 7,6 milliárd dolláros értékcsökkenési leírásra is sor került. Utóbbi egyébként nagyjából megfelelt a korábbi vételi összeggel, így a mostani egymilliárd már csak "hab a tortán".

Van élet a halálon túl

Mindeközben a telefongyártással a mobilos üzletág eladásával teljesen felhagyó Nokia pedig pontosan az ellenkező utat járja be. Sok pletyka után az utóbbi hetekben konkretizálódott, hogy miként fog újra aktív szerepet betölteni, a Microsofttal kötött szerződés értelmében egy időre kényszerpihenőre küldött finn vállalat.

A Nokia az N1 nevű androidos, kísérleti táblagéppel korábban már meg is tette az első lépéseket, de a forgalmazás körülményei arra utaltak, hogy az anyavállalat nem nagyon fog közvetlenül részt venni a tervezésben, vagy a gyártásban, hanem csak egyfajta felügyeleti szerepet szán magának. A cég pár napja tett bejelentése az összes eddigi tippet megerősítette, mivel kiderült, hogy a következő 10 évben egy erre a célra létrehozott leányvállalat, a HMD Global Oy felel a Nokia mobilokért és táblagépekért. Ugyanekkor az is nyilvánosságra került, hogy a Microsoft 350 millióért megválik a butatelefonos üzletágától. A vevő pedig nem más, mint a HMD Global, illetve a Foxconn érdekeltségébe tartozó FIH Mobile.

Közösség & HR

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.