Ha marad a trend, hamarosan a kínai gyártó lesz a legnagyobb. Az Apple értékesítései csúnyán bezuhantak, és a Samsung sem tudott erősödni.
Hirdetés
 

Átszabta az amúgy is zsugorodó okosotelefon-piacot a Huawei az IDC első negyedéves adatai szerint. A kínai gyártó ugyanis éves összevetésben 50 százalékkal növelte az értékesítéseit, míg a két legnagyobb riválisa, a Samsung és az Apple is visszaesett. A Samsung 8, míg az Apple 30 százalékkal kevesebb készüléket szállított az idei első negyedévben, mint egy éve. Emiatt a rangsor is változott: a Huawei már a második legnagyobb gyártó, míg az Apple visszaesett a harmadik helyre.

Az egész piac megy össze

A Huawei teljesítménye azért is figyelemre méltó, mert az egész piaci szegmens lejtmenetben van. Mint a kutató cég jelentése írja, már a hatodik negyedéve folyamatosan csökkennek az értékesítések. Az idei első három hónapban összesen 310,8 millió darab okostelefont szállítottak le a gyártók, 6,6 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában.

A Samsung továbbra is a világ legnagyobb okostelefon-gyártója, de fokozatosan olvad az előnye. Az idei első negyedévben 8 százalékkal kevesebb készüléket szállított, mint egy éve. A közel 72 millió leszállított készükével azonban még így is a koreai gyártóé a globális piac 23 százaléka.

A Huawei viszont egy év alatt közel 20 millió darab készülékkel tudta növelni az értékesítéseit, így már több 59 millió darabot tudott szállított az év első három hónapjában (tavaly 39 milliót). Ezzel piaci részesedése 12-ről 19 százalékra nőtt.

 
IDC: Globális okostelefon-piac, 2019 Q1
Infogram


Az Apple azonban szenved. Tavaly 52,2 millió készüléket értékesített, míg az idén csak 36,4 milliót. És az IDC szerint közel sem csak a kínai piac miatt. A gyártó január végén kiadott pénzügyi jelentésének visszafogott eredményit még elsősorban a távol-keleti ország piacának gyengeségével magyarázta a menedzsment. Az IDC azonban úgy látja, hogy nagy szerepe volt a telefonértékesítés visszaesésében annak is, hogy az Egyesült Államokban általánosan sújtotta a szállítókat, hogy a vásárlók kivárnak a készülékcserével, részben már az 5G-s modellek miatt. Ez utóbbiban ráadásul nem áll jól az Apple, mivel a Qualcommal történő kiegyezése után is csak 2020-ra ígéri az 5G-s iPhone-ok megjelenését.

Nő a kína gyártók súlya

A hat legnagyobb okostelefon-gyártó közül már négy kínai: a Huawei mellett a Xiaomi, a Vivo és az Oppo is ott van az élbolyban. Együttesen a piac közel 42 százalékát adják. A Xiaomi szállítása szintén csökkentek: 10 százalékkal kevesebb készüléket értékesített, mint egy éve. Bár a vállalat nyitott a nyugati piacok felé is, továbbra is Kína, India és Indonézia a legfontosabb. Fej-fej mellett végzett a negyedéves szállítási mennyiségével a Vivo és az Oppo, csak míg az előbbi képes volt látványos, 24 százalékos növekedésre (főleg a kínai és az indiai piacon), az Oppo szállításai 6 százalékkal csökkentek.

Mobilitás

A magyarok sem bíznak abban, hogy a kormány csak jóra használja erejét

A titkosított kommunikációt biztosító Wickr használati statisztikái szoros összefüggést mutatnak a bizalom mértéke és egyik termékük telepítési gyakorisága között.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.