A Starship nem a levegőben, hanem a földön közlekedve segítené a házhozszállítást.

Nem egyszer emlékeztünk meg az időnként ijesztő képet mutató robotok fejlődéséről és legalább ennyiszer írtunk az önjáró autókról, illetve a drónok egyre fontosabb szerepéről. A Skype alapítói által létrehozott Starship Technogies az összes, előbb említett technológiát ötvözte, és létrehozott egy olyasvalamit, ami így, ebben a formában még nem létezett.

Maguktól mennek

A Starship, egyelőre név nélküli robotjai nem a levegőben, hanem a gyalogosok között, a járdán közlekednek. A cég szerint 99 százalékban önállóan haladó, leginkább egy modernizált marsi terepjáróra hasonlító járgány feladata a kisebb méretű és tömegű csomagok házhoz szállítása, ami a jövőben a vásárlók és a szállítással foglalkozó cégek életét is megkönnyítheti.

A koncepció szintet már régen elhagyó projekt járműveit minden olyan érzékelővel és kamerával ellátnak, ami lehetővé teszi, hogy városi környezetben akadálytalanul haladjanak. A robotok érzékelik az akadályokat, egy sétáló ember sebességével közlekednek, biztonságosan megállnak, elindulnak, és az utcán való átkelés sem okoz nekik problémát.

Teljes mértékben azért nem lesznek szabadjára engedve a szabadban, így minden egyes járművet operátorok követnek figyelemmel és beavatkoznak, ha probléma adódna. Ez manuális irányítást jelent elsősorban, amit a roboton elhelyezett kamerák segítenek, de kommunikálhatnak is a járókelőkkel a jármű hangszóróin keresztül.

Kis csomagokra tervezték őket

A Starship projekt kifejezetten a lokális, azaz kis távolságba történő szállítás jelenlegi módszereit szeretné leváltani. A cég szerint egy 5 km sugarú körön belül a robotok 5-30 percen belül bárhova odaérnek, és ezzel jelentős költséget takarítanak meg a hagyományos megoldásokhoz képest. Egy-egy robot közel 10 kg-nyi áruival terhelhető, minden szempontból környezet kímélőek, elektromos meghajtásúak, nulla káros anyag kibocsátással.

A vállalat jelenleg a partnerek toborzásával van elfoglalva: az elképzelés szerint a házhozszállítást végző cégek egy robotokkal teli központban tennék le a megfelelő méretű csomagokat, ahol azok átkerülnek a robotokba. Az induló küldeményről a címzett értesítést kap mobiljára, és érkezés után is csak ő férhet hozzá a csomaghoz, amihez szintén egy mobilos appot kell használnia. A közeljövőben megindulhatnak a tesztüzemek és elméletileg 2016-ben, többek között az USA-ban, és az Egyesült Királyságban útra kelhetnek az első önjáró csomagszállító robotok.

Piaci hírek

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.