A Starship nem a levegőben, hanem a földön közlekedve segítené a házhozszállítást.

Nem egyszer emlékeztünk meg az időnként ijesztő képet mutató robotok fejlődéséről és legalább ennyiszer írtunk az önjáró autókról, illetve a drónok egyre fontosabb szerepéről. A Skype alapítói által létrehozott Starship Technogies az összes, előbb említett technológiát ötvözte, és létrehozott egy olyasvalamit, ami így, ebben a formában még nem létezett.

Maguktól mennek

A Starship, egyelőre név nélküli robotjai nem a levegőben, hanem a gyalogosok között, a járdán közlekednek. A cég szerint 99 százalékban önállóan haladó, leginkább egy modernizált marsi terepjáróra hasonlító járgány feladata a kisebb méretű és tömegű csomagok házhoz szállítása, ami a jövőben a vásárlók és a szállítással foglalkozó cégek életét is megkönnyítheti.

A koncepció szintet már régen elhagyó projekt járműveit minden olyan érzékelővel és kamerával ellátnak, ami lehetővé teszi, hogy városi környezetben akadálytalanul haladjanak. A robotok érzékelik az akadályokat, egy sétáló ember sebességével közlekednek, biztonságosan megállnak, elindulnak, és az utcán való átkelés sem okoz nekik problémát.

Teljes mértékben azért nem lesznek szabadjára engedve a szabadban, így minden egyes járművet operátorok követnek figyelemmel és beavatkoznak, ha probléma adódna. Ez manuális irányítást jelent elsősorban, amit a roboton elhelyezett kamerák segítenek, de kommunikálhatnak is a járókelőkkel a jármű hangszóróin keresztül.

Kis csomagokra tervezték őket

A Starship projekt kifejezetten a lokális, azaz kis távolságba történő szállítás jelenlegi módszereit szeretné leváltani. A cég szerint egy 5 km sugarú körön belül a robotok 5-30 percen belül bárhova odaérnek, és ezzel jelentős költséget takarítanak meg a hagyományos megoldásokhoz képest. Egy-egy robot közel 10 kg-nyi áruival terhelhető, minden szempontból környezet kímélőek, elektromos meghajtásúak, nulla káros anyag kibocsátással.

A vállalat jelenleg a partnerek toborzásával van elfoglalva: az elképzelés szerint a házhozszállítást végző cégek egy robotokkal teli központban tennék le a megfelelő méretű csomagokat, ahol azok átkerülnek a robotokba. Az induló küldeményről a címzett értesítést kap mobiljára, és érkezés után is csak ő férhet hozzá a csomaghoz, amihez szintén egy mobilos appot kell használnia. A közeljövőben megindulhatnak a tesztüzemek és elméletileg 2016-ben, többek között az USA-ban, és az Egyesült Királyságban útra kelhetnek az első önjáró csomagszállító robotok.

Piaci hírek

Villanypóznákon is átmászik a Facebook kábelező robotja

A közösségi behemót jól felfogott érdeke, hogy minél több ember számára legyen elérhető és megfizethető internetszolgáltatás. Ennek támogatására szolgál a frissen bemutatott új projekt is.
 
Hirdetés

Így építhető fel a jövő adatokból

Az elmúlt hónapokban minden korábbinál jobban felértékelődött a vállalatok adatvagyona.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.