Egy kenyai szolgáltatóval éles bevezetésről tárgyalnak. A Telekom Kenya a lefedetlen területekre a Loon hőlégballonjaival vinne 4G-t.

Egy kenyai szolgáltató, a Telekom Kenya tesztelte a Google hőlégballonos netszórási technológiáját, hogy azzal biztosítson nehezen lefedhető területeken kereskedelmi 4G-s szolgáltatást. A Reuters szerint hamarosan a kenyai légi forgalmi hatóság is jóváhagyja a fejlesztést.

Ez kulcsfontosságú a projekt szempontjából, mert végleg eldőlhet: életképes-e az elképzelés, vagy azoknak lesz igazuk, akik kételkednek abban, hogy ezzel a technológiával megfelelő üzembiztonsággal és költségen lehet szolgáltatni. (A Facebook például feladta azt a tervét, hogy drónokkal szórja a netet.)

Tavaly lett önálló cégek

A Project Loont a Google titkos boszorkánykonyhájában, az X-ben kezdték fejleszteni 2011-ben, de csak 2013-ban vált nyilvánossá. Tavaly önálló cégbe vitte az Alphabet a fejlesztéseket, ahogy korábban az önvezető autós projektjét a Waymóba. Ez egyben azt is jelenti, hogy a cégnek elvileg meg kell állnia a saját lábán.

A Loon egy hőlégballonja 20 km magasságból kb. 40 km átmérőjű kört képes lefedni. A légballonok azonban nem csak a földfelszín felé sugároznak jelet, hanem egymással is kommunikálnak. A rendszert Új-Zélandon tesztelték, és az elmúlt években többször is bevetették már éles helyzetben. 2017-ben kétszer is használták: először Peruban, ahol óriási esőzések miatt több településsel is megszűnt a kommunikációs kapcsolat, majd a Puerto Ricóban, ahol a Maria hurrikán a sziget telekommunikációs hálózatának 90 százalékát tönkretette. Idén pedig ismét Peruban bizonyíthatott, ahol egy súlyos földrengés után mindössze két nap alatt építettek ki a Loon munkatársai a 4G-s hálózatot a katasztrófa sújtotta terület fölött. Puerto Ricóban ehhez még több hét kellett.

Ezek azonban csak időleges és rendkívüli alkalmazásai voltak a rendszernek. Azt továbbra sem lehet tudni, hogy hosszú távú kereskedelmi szolgáltatás biztosítására alkalmasak-e. A Loon azonban bizakodó, a vállalat vezetője, Alastair Westgarth már tavaly, az önálló cég létrehozása után nem sokkal azt állította, hogy több céggel is szerződéskötés előtti szintre jutottak a tárgylások (a Reuters szerint most is folynak tárgyalások például a spanyol Telefonicával, Indonézia legnagyobb szolgáltatójával, valamint egy latin-amerikai szolgáltatóval is). A létszámot is bővítették, az elmúlt egy évben több mint kétszáz új alkalmazott érkezett.

Az optimizmust erősítheti, hogy külső finanszírozója is van a légballonos fejlesztésnek, a SoftBank kommunikációs drónokat fejlesztő leányvállalata, a HapsMobile idén tavasszal 125 millió dollárt fektetett a Loonba.
 


Bár az eredeti tervekben még szerepelt az az elképzelés, hogy a Google maga szolgáltatná a légballonos netet, most egyértelműen az a vállalat álláspontja, hogy csak a technológiát adná a szolgáltatóknak, azok pedig a lefedett terület nagysága és az adatforgalom függvényében fizetnének a használatért.

A kételkedők muníciója

A Loon kenyai parnerei lelkesek, de a Reutersnek több szolgáltató is azt mondta, kételkednek a sikerben. Ugyanakkor ők is azt mondták, hogy ha a Telekom Kenya mobilhálózatában beválnak a légballonok, akkor megfontolják a bevezetését. A szolgáltatók ugyanis továbbra is keresik azt a technológiát, amivel a ritkán lakott és nehezen megközelíthető területeken – például Afrikában, Új-Zélandon vagy Indonéziában – is gazdaságosan tudnának teljes lefedettséget biztosítani.

Az már bebizonyosodott, hogy hat légballon hálózatba kötésével a technológia képes lefedni egy akkora területet, mint Puerto Rico. De nem lehet tudni, hogy hosszabb távon megoldható-e a stabil kommunikáció. Korlátozhatja a használatot az is, hogy berendezéseknek napelemek biztosítják az energiát, és ha nincs napsütés, elég gyorsan leállnak. További probléma, hogy a légballonok a városokhoz közel zavart okozhatnak más rádiókommunikációs csatornákban.

Egyelőre homályos egy ilyen rendszer üzemeltetési költsége is. A légballonok ugyanis több tízezer dollárba kerülnek, és mivel a napfény tönkreteszi a ballonok anyagát, öt havonta cserére szorulnak.

És van még egy kockázati tényező. Az arizónai Space Data nevű cég, amely kormányzati szervezeteknek és vállalatoknak biztosít a Loonhoz hasonló technológiával hőlégballonos vezeték néküli szolgáltatásokat, pár éve beperelte a Google-t (pontosabban a Google X-et). A Space Data bírósági keresetében azt állítja, hogy 2008-ban a technológiájával kapcsolatos informcáiókat osztott meg a Google-lel, amikor a keresőóriás fel szerette volna vásárolni az arizónai vállalatot. A felvásárlás meghiúsult, a Google azonban felhasználta az így szerzett információkat a Loon projektben. 2017-ben az amerikai szabadalmi hivatal, a USPTO (U.S. Patent and Trademark Office) fel is függesztette a Google ezzel kapcsolatos szabadalmainak egy részét. Ha a bíróság a Space Datának ad igazat, az nehéz helyzetbe hozhatja a Loont és a megoldását választó szolgáltatókat is.

Mobilitás

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.