A Galaxy A90 5G értékesítése holnap kezdődik Koreában. A nemzetközi megjelenést későbbre ígérte a gyártó

Újabb taggal bővül a Samsung 5G-képes mobil eszközeinek családja. A pletykaszinten már emlegetett Galaxy A90 5G esete annyiban különleges, hogy nem a "zászlóshajó" kategóriába sorolt eszközről van szó, azaz ez lehet a cég első, megfizethető árú telefonja, amelyik képes kihasználni a legújabb generációs kommunikációs hálózat adta előnyöket.

Igen erős közepes

Bár elvileg az A-sorozat tagjai a középkategóriát jelentik a Samsungnál, a most nyilvánosságra hozott specifikációk alapján az A90 5G igencsak combos arzenállal vonul csatába a fogyasztók kegyeiért. Az 1080x2400 képpont megjelenítésére képes, 6,7 hüvelykes full HD+ kijelzőt egy 4500 mAh-s akkumulátor igyekszik életben tartani, amihez nagy segítség lehet a 25 wattos gyorstöltési lehetőség.

A rendszer futtatásáért ugyanaz a Snapdragon 855-ös lapka felel, mint a piacon lévő többi 5G-s modell esetében. Memória 6 és 8 gigabájtos kiszerelésben áll majd rendelkezésre. Előbbi esetében 64, utóbbinál 128 gigabájtnyi háttértárral érkezik majd az A90 5G.

Ma már a telefonok egyik legfontosabb részének számítanak a kamerák. Ebben a tekintetben sem kell különösebben szégyenkezni az új modellnek, mivel a szelfizésről egy 32 megapixeles elülső, minden másról pedig a hátul helyet kapó kamerahármas gondoskodik. Közöttük a prímet a 48 megapixeles főszenzor viszi, de a jó képek készítéséhez kelleni fog a 8 megapixeles ultraszéles látószögű és az 5 megapixeles, mélységélességért felelős szenzor is.

A fentebb linkelt sajtóközlemény ugyanakkor egy sor dologgal kapcsolatban bizonytalanságban tartja a nagyérdeműt. A nem tisztázott technológiai részletek mellett ott van például az ár kérdése, amivel kapcsolatban úgy tűnik, holnapig, azaz a debütálás napjáig kell várni. (Azt pedig valószínűleg még szerdán sem tudjuk meg pontosan, hogy a világ többi részén hol és mikor érkezik az A90 5G.)

Mennyi az annyi?

Pedig az ár kérdése kritikus tényező lehet abban, hogy ne csak a legkeményebb, az új technológiákért bármit kifizetni hajlandó korai felhasználók kezében bukkanjanak fel az 5G-képes mobilok. A Samsung idén már egy sor termékénél bevezette az 5G-t, ám ezek jobbára bőven a lélektaninak tartott 1000 dolláros szint felett kezdődnek. A sok hányattatáson átesett Galaxy Fold pedig egyenesen 2000 dollár felett indul.

Ráadásul ha nem is lehet túlburjánzó kínálatról beszélni, a riválisok egy részénél már elérhetőek 1000 dollár alatti árkategóriában is 5G-képes eszközök. Például a OnePlus 7 Pro 5G-t 840 dollárért adják, de említhető a Mi Mix 3 5G is, amely mindössze 680 dollárba kerül.

Persze az 5G képességeit kihasználó telefonok elterjedéséhez megfelelően vonzó szolgáltatások sem ártanak. Ebből a szempontból teljesen érthető a koreaiak óvatossága. A hazai piacra szorítkozó debütálás már csak azért is érthető, mert Dél-Korea élen jár az 5G-s szolgáltatások bevezetésében, így a mobil "barátságos" környezetbe érkezik.

Konzumer tech

Nyílt interfészek a Nokia hálózati eszközeiben

A finn gyártó nem csak elméletben támogatja az OpenRAN kezdeményezést, a tervek szerint már idén megjelennek kínálatában a technológiát alkalmazó első hálózati termékek.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.