Bár sok országban még híre-hamva sincs a legújabb generációs mobil hálózat kereskedelmi beindításának, Dél-Koreában rakétaszerűen indult a bevezetés.

Itthon 5G-témában egyelőre csak a három nagy telkó elsőzéseit követhettük nyomon az utóbbi hónapokban. A tesztfázis fontos lépés a projektben, ám a felhasználókat célzó valódi üzleti bevezetésre a legjobb esetben is csak valamikor az év vége felé kerülhet sor, de esélyesebbnek látszik a 2020-as indulás. Ehhez képest Dél-Koreában már túl vannak az egymilliomodik szerződéskötésen.

Gyors, mint az 5G

Az előző generációt természetesen minden lényeges paraméterben messze túlhaladó 5G nyújtotta előnyök biztosításához a szolgáltatóknak mélyen a zsebükbe kell nyúlni. Ahhoz, hogy ne kelljen horribilis áron kínálni a kapcsolatot, minél több előfizetőre van szükség. Úgy tűnik, ez az internetes infrastruktúra szempontjából abszolút élenjáró Dél-Koreában egészen jól alakul.

A távol-keleti ország tudományért és technológiáért felelős minisztériuma a héten jelentette be, hogy mindössze 69 nappal azt követően, hogy megindult az értékesítés, az előfizetői tábor máris elérte az 1 milliós mérföldkövet. Ez önmagában is elég komoly teljesítmény, de az 5G globális adoptációs rátájával kapcsolatban is adhat némi támpontot. A 2011-ben zajló 4G-s bevezetés alkalmával ugyanis ennél valamivel többet, 80 napot kellett várni a hasonló eredményig. A most tapasztalt tempó egyébként alátámasztja az Ericsson frissen kiadott mobilitási jelentésének megállapításait, miszerint a szakértői várakozásokhoz képest gyorsabb lehet az 5G terjedési sebessége.

A napi átlag 17 ezer új előfizető ráadásul úgy jött össze, hogy jelenleg még Koreában sem úszik minden az 5G-ben. A lefedettség legjobb esetben is sporadikusnak tekinthető, és teljes régiók vannak még "sötétben" hagyva. Igaz, a koreai bevezetés módszereit sokan a szabálytalan támogatás kategóriába sorolták, mert a megfelelő hűségszerződés vállalása esetén szinte, vagy éppen egészen pontosan semmiért adták az ügyfeleknek a csúcskategóriás 5G-képes mobilokat.

Lesz ez még több is

Az előrejelzések szerint, ha a várt ütemben érkeznek újabb telefonok, illetve az 5G képességeit kihasználó szolgáltatások (mint amilyen lehet a virtuális- és kiterjesztett valóság, az élő sportközvetítések és a játékok témája), akkor előreláthatóank 4-5 millió előfietővel búcsúztathatja az évet a világ egy legjobb okostelefon-penetrációjával rendelkező országa.

Közösség & HR

Az olaszok is megsarcolják a webes multikat

Elébe mennek az EU és az OECD elképzeléseinek, bevezetik a nemrég elfogadott francia modellt. A jövő évi költségvetésben már 600 millió eurós plusz bevétellel számolnak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.