Bár sok országban még híre-hamva sincs a legújabb generációs mobil hálózat kereskedelmi beindításának, Dél-Koreában rakétaszerűen indult a bevezetés.

Itthon 5G-témában egyelőre csak a három nagy telkó elsőzéseit követhettük nyomon az utóbbi hónapokban. A tesztfázis fontos lépés a projektben, ám a felhasználókat célzó valódi üzleti bevezetésre a legjobb esetben is csak valamikor az év vége felé kerülhet sor, de esélyesebbnek látszik a 2020-as indulás. Ehhez képest Dél-Koreában már túl vannak az egymilliomodik szerződéskötésen.

Gyors, mint az 5G

Az előző generációt természetesen minden lényeges paraméterben messze túlhaladó 5G nyújtotta előnyök biztosításához a szolgáltatóknak mélyen a zsebükbe kell nyúlni. Ahhoz, hogy ne kelljen horribilis áron kínálni a kapcsolatot, minél több előfizetőre van szükség. Úgy tűnik, ez az internetes infrastruktúra szempontjából abszolút élenjáró Dél-Koreában egészen jól alakul.

A távol-keleti ország tudományért és technológiáért felelős minisztériuma a héten jelentette be, hogy mindössze 69 nappal azt követően, hogy megindult az értékesítés, az előfizetői tábor máris elérte az 1 milliós mérföldkövet. Ez önmagában is elég komoly teljesítmény, de az 5G globális adoptációs rátájával kapcsolatban is adhat némi támpontot. A 2011-ben zajló 4G-s bevezetés alkalmával ugyanis ennél valamivel többet, 80 napot kellett várni a hasonló eredményig. A most tapasztalt tempó egyébként alátámasztja az Ericsson frissen kiadott mobilitási jelentésének megállapításait, miszerint a szakértői várakozásokhoz képest gyorsabb lehet az 5G terjedési sebessége.

A napi átlag 17 ezer új előfizető ráadásul úgy jött össze, hogy jelenleg még Koreában sem úszik minden az 5G-ben. A lefedettség legjobb esetben is sporadikusnak tekinthető, és teljes régiók vannak még "sötétben" hagyva. Igaz, a koreai bevezetés módszereit sokan a szabálytalan támogatás kategóriába sorolták, mert a megfelelő hűségszerződés vállalása esetén szinte, vagy éppen egészen pontosan semmiért adták az ügyfeleknek a csúcskategóriás 5G-képes mobilokat.

Lesz ez még több is

Az előrejelzések szerint, ha a várt ütemben érkeznek újabb telefonok, illetve az 5G képességeit kihasználó szolgáltatások (mint amilyen lehet a virtuális- és kiterjesztett valóság, az élő sportközvetítések és a játékok témája), akkor előreláthatóank 4-5 millió előfietővel búcsúztathatja az évet a világ egy legjobb okostelefon-penetrációjával rendelkező országa.

Közösség & HR

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.