Van hozzá frekvenciája, és ma átadta első budapesti bázisállomást is. Már idén elindulhat a kereskedelmi szolgáltatás.

Felavatta Budapest első állandó, élő 5G bázisállomását a Vodafone, aminek képességeit két 5G-s készülék közötti videóhívással, valamint egy 5G kapcsolaton keresztül távvezérelt autóval demonstrálták. Az eseményre mindenkit meghívott a vállalat, aki számít: képviseltette magát az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Budapest főpolgármesteri hivatala és Ferencváros is (lásd a nyitóképet).

Saját épületről, saját frekvencián

A bázisállomást a vállalat IX. kerületi székházának tetején telepítettét hasonló technológiával, mint a hét elején átadott ZalaZONE területére építettet. Mint Ahmed Elsayed, a Vodafone Magyarország Műszaki vezérigazgató-helyettese mondta, mindkét állomás non-standalone szabvány szerint működik, azaz a cég már meglévő 4G-s állomásaira épül.

A Vodafone nagy előnye a másik két operátorral szemben, hogy van saját 5G-s frekvenciája, a 2016-os frekvenciatenderen a 3400-3600 MHz-es alsó FDD-sávban hat alapblokk (60 MHz) hasznosítási jogát szerezte meg. A héten bekapcsolt bázisállomások elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1 Gbit/s-ot, a késleltetés pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet.

Az eseményen Budai J. Gergő vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettes arról beszélt, hogy a Vodafone mielőbb szeretné elérhetővé tenni a legújabb generációs technológiát. Budai utal arra is, hogy akár már idén elindíthatják a kereskedelmi 5G-s szolgáltatást.

Az Egyesült Királyságban június elején indulnak

A vállalat egyébként a közelmúltban jelentette be, hogy az Egyesült Királyságban július 3-ától indítja el a kereskedelmi szolgáltatását első körben hét nagyvárosban. Az év végéig azonban további 12 várost kapcsolnak be a hálózatba.

A vállalat közleménye szerint a briteknél a magánszemélyek és a céges előfizetők is a 4G-s árért kapják az 5G-s szolgáltatást. Emellett a nyár folyamán lehetővé teszik az 5G-s roamingot is, melybe első körben az Egyesült Királyság mellett Németország, Olaszország és Spanyolország kapcsolódhat be.

Az 5G-s szolgáltatás indításához a Vodafone eredetileg a Xiaomi Mi MIX 3 5G és az itthoni demóhoz is használt Samsung S10 5G készülékek mellett a Huawei Mate 20 X és Mate X készülékeket kínálta, de az amerikai  szankciók okozta bizonytalanságok miatt utóbbi készülékeket kivette az ajánlatából.

A nyitképen a virtuális szalagátvágás pillanata látható. A képen balról jobbra Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese,  Bácskai János, Ferencváros polgármestere, Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója, Szeneczey Balázs, Budapest városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettese, Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója, valamint Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium  Infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára

Mobilitás

Az olaszok is megsarcolják a webes multikat

Elébe mennek az EU és az OECD elképzeléseinek, bevezetik a nemrég elfogadott francia modellt. A jövő évi költségvetésben már 600 millió eurós plusz bevétellel számolnak.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.