Öt éven belül 45 százalékos lesz a globális lefedettség, és 1,9 milliárd 5G-s előfizetés lesz.
Hirdetés
 

Sokkal gyorsabban terjedhet el az 5G technológia, mint ahogy az elemzőcégek korábban jósolták – állítja az Ericsson legfrissebb mobilitási jelentése. Bár a szolgáltatók csak mostanában kezdik bekapcsolni a legújabb technológiájú mobilhálózatukat (és ha minden igaz, a Vodafone révén még az idén magyar kereskedelmi szolgáltatás is lesz), 2024 végére globálisan 1,9 milliárd 5G-s előfizetés lehet. Az Ericsson egy éve 2023-ra egymilliárd, tavaly novemberben pedig 2024-re másfél milliárd előfizetőt jósolt.

Sok mindent átrendezhet

A lefedettség elérheti a világ lakosságának 45 százalékát. Ha azonban a szolgáltatók élnek a spektrummegosztási technológia adta lehetőségekkel, amivel LTE frekvenciasávokon is ki lehet alakítani 5G-s hálózatot, akár a 65 százalékot is meghaladhatja – állítja a jelentés. A szolgáltatók között nagy a verseny a hálózatépítésben: egyes piacokon a lakossági lefedettség terén a szolgáltatás elindítása után egy éven belül a lakosság 90 százalékát szeretnék lefedni.

Az 5G-hez a hálózat mellett mindenekelőtt megfelelő készülék kell. Mivel a különböző hálózati technológiák párhuzamosan élnek egymás mellett, ezért a csip- és készülékgyártók is fontos szerepet játszanak a technológia gyorsabb terjedésében. A főbb spektrumsávok mindegyikén működő okostelefonok már az idén piacra kerülhetnek, így az év végére globálisan elérheti a tízmilliót az 5G-s előfizetések száma.

Az 5G biztosította nagyobb sávszélesség gyorsítja a mobil adatforgalom növekedési ütemét, és megváltoztatja a jellegét is. A növekedési ütem egyébként jelenleg is nagyon magas, 2019 első negyedévében 82 százalékkal volt magasabb, mint 2018 azonos időszakában (ez a harmadik olyan negyedév, amikor a növekedési ütem 80 százalék fölötti). Jelenleg a globális mobil adatforgalom havonta nem éri el a 30 exabájtot. 2024 végére azonban akár 130 exabájtot is meghaladhatja. Ennek azonban csak 35 százaléka bonyolódik majd 5G-s hálózatokon.

Az Ericsson továbbra is a videóra tesz

A Mobility Report évek óta ismétlődő megállapítása, hogy a mobil adatforgalom legnagyobb generálója a videó. Ha a növekedés üteme el is maradt az Ericsson várakozásaitól, kétségtelen, hogy egyre nagyobb részét teszi ki a videoforgalom a mobil adatforgalomnak. 2018-ban az átlagos havi mobil adatforgalom (28 exabájt) 60 százalékát tették ki videós tartalmak, de 2024 végére aránya elérheti a 74 százalékot. A növekedést elsősorban a Video-on-Demand és a streamingszolgáltatások hajtják, de fontos szerepet játszik az is, hogy a szinte minden online tartalomszolgáltatónál egyre nagyobb szerepet kapnak a videók.

 
Ericsson Mobility Report 2019-jun
Infogram


Az 5G tejedése az IoT-piacot is segíti. Jelenleg 1 milliárd mobil IoT kapcsolat van világszerte – ez 2024-re várhatóan 4,1 milliárdra növekszik, és ennek 45 százalékát a Massive IoT teszi ki majd. A Massive IoT technológiát számos iparág használja, ezen alapul egyebek mellett az okos mérőórák használata a közüzemi szolgáltatóknál, a viselhető eszközök használata az egészségügyben, és nyomkövető érzékelők a közlekedésben.

Nem Európa lesz az élcsapat

Az 5G előfizetések az Ericsson szerint az észak-amerikai piacon terjednek a leggyorsabban: ott 2024-re az összes mobilelőfizetés 63 százaléka lesz ilyen. A második helyre Észak-Kelet-Ázsia (mindenekelőtt Kína miatt) fut be 47 százalékkal, és csak a dobogó harmadik foka jut Európának 40 százalékkal.

Mobilitás

Japánban tényleg komolyan gondolják a repülő autókat

A SkyDrive nevű startup technológiai befektetők és a japán kormányzat támogatását is élvezi az árában és méretében is a hagyományos autókat idéző légi járművek fejlesztésében.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.