A tárgyak internete akár már 2018-ban is nagyobb adatforgalmat generálhat majd, mint a mobiltelefonok – derül ki az Ericsson legfrissebb Mobility Report jelentéséből.
Hirdetés
 

Az Ericsson Moblity Report című jelentése ezúttal is meggyőző számokkal illusztrálja, milyen ütemben halad a "hálózatos társadalom" (networked society) evolúciója. A globális adatforgalom a svéd hálózatieszköz-gyártó adatai szerint 60 százalékkal növekedett 2015 és 2016 első negyedévét összehasonlítva, persze nem egyenletes eloszlásban, tekintettel a különböző régiók, piacok és szolgáltatók közti különbségekre.

Mobilon is a videók aratnak

Ezen belül a mobil adatforgalom már 45 százalékos összetett éves növekedési ütemet produkál, ami azt jelenti, hogy 2015 és 2021 között több mint tizenkétszeresére növekedhet; a következő évtized elsején már a mobil adatok 90 százalékát okostelefonok küldik vagy fogadják majd.

2021-re már a mobil forgalmazásban is visszaköszönnek a demográfiai viszonyok, amennyiben a legnépesebb régió, Ázsia adja majd az adatforgalom legnagyobb részét. Közép- és Kelet-Európa forgalma ugyanakkor a világátlagnál gyorsabb ütemben növekszik, köszönhetően a gyorsan szaporodó okostelefonos előfizetéseknek és az adatintenzív alkalmazások iránti növekvő igénynek.
 forrás: Ericsson Mobility Report


A videós tartalmak amúgy is minden évben másfélszer nagyobb adatmennyiséget generálnak a korábbi esztendőhöz képest, simán lehagyva ezzel a közösségi hálózatok, a webes böngészés vagy mondjuk a szoftverletöltések és a fájlmegosztások adatforgalmának bővülését; ez konkrétan azt jelenti, hogy 2021-re a teljes mobil adatforgalom 70 százalékáért a videók lesznek felelősek.

Ez már tényleg a tárgyak internete

A társaság évente két alkalommal kiadott jelentése azt jósolja, hogy a 23 százalékos összetett éves növekedési ütemmel fejlődő IoT már 2018-ban is nagyobb adatforgalmat generálhat majd, mint a mobiltelefonok. 2021-re egyébként nagyjából 28 milliárd internetre csatlakozó eszköz működik majd világszerte, ezek közül pedig 16 milliárd lesz az IoT kategóriába sorolható – érdekesség, hogy a Mobility Report szerint ezek közül 1,5 milliárdhoz konkrét mobil adatkártyás előfizetés tartozik majd.

Az IoT fejlődését az Ericsson két meghatározó szegmensre osztja: a nagy számú kapcsolatot, de esetenként kis adatforgalmat kiszolgáló, olcsó és energiatakarékos hálózatokra, illetve a rendkívül alacsony késleltetéssel és magas rendelkezésre állással működő, ultrabiztonságos kapcsolatokra. Ezekre még sokáig az eltérő technológiák lesznek jellemzők, (GSM, LTE, 5G).
 forrás: Ericsson Mobility Report


A fejlődés földrajzilag sem egyenletes: Nyugat-Európában például hat év múlva a négyszeresére nőhet az IoT eszközök száma, volumenét tekintve itt állítják majd üzembe a legtöbb új IoT szerkentyűt. A mi környékünkön viszont a hasonló növekedési ütem mellett is növekszik majd a lemaradás a sokkal alacsonyabb bázis miatt, a Közép- és Kelet-Európában működő eszközök száma a belátható jövőben az afrikai vagy dél-amerikai mennyiségnek felelhet meg.

Az először 2012-ben kereskedelmi forgalomba került Voice over LTE (VoLTE) technológia ma már 35 ország 60 hálózatában hozzáférhető. 2015 végén világszerte már több mint 100 millió VoLTE előfizetést regisztráltak, ez azonban még mindig semmi a 2021-re prognosztizált 2,3 milliárd előfizetéshez képest.

Közösség & HR

Drágálljuk őket és félünk tőlük, de nagyon érdekelnek

Természetesen az okos otthoni eszközökről van szó, amelyekkel kapcsolatban itt a legújabb fogyasztói felmérés.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.