Jövőre az egész bolygón 4 millió 5G-s előfizetésre számítanak, öt év múlva viszont már több mint egymilliárd kapcsolatot használnak majd.
Hirdetés
 

Egyelőre csak a legelső kereskedelmi 5G-s hálózatok üzembe állítása van napirenden, a technológia azonban az esetenként igen jelentős szolgáltatói költségek ellenére is villámgyorsan terjed majd a következő években. A legutóbbi Ericsson Mobility Report előrejelzése alapján ez azt jelenti, hogy 2019-ben még csak 4 millió körül lesz az 5G-s kapcsolatok száma, 2023-ban viszont már több mint egymilliárd ilyen előfizetést prognosztizálnak.

Ennek isköszönhető, hogy a mobilos adatforgalom a következő öt évben több mint hatszorosára növekedhet; az arányokat érzékelteti, hogy az Ericsson tanulmánya szerint már idén tavasszal is 5,5 milliárd szélessávú mobil előfizetés működött világszerte, vagyis a húszszor gyorsabb 5G-s kapcsolatok úgy dobják meg ilyen arányban a forgalmat, hogy az összes (és akkor már 95 százalékban szélessávú kapcsolatot biztosító) kártya ötöd-hatod részét teszik majd ki.

Az Ericsson Mobility Report egyébként 7,9 milliárd mobil előfizetést jelez az idei első negyedév végére, amiből közel 100 milliót kötöttek az év első három hónapjában. Az egyes régiókat tekintve az ázsiai és csendes-óceáni térségre úgy jut a legtöbb, több mint másfél milliárd előfizetés, hogy Kínát és Indiát a statisztika nem is számítja ide. Előbbi egymagában is második, utóbbi pedig harmadik a listán, és hasonló nagyságrendben mozog.

Nálunk egyelőre az LTE-korszak következik

A mobil előfizetések száma nagyon sok helyen már simán meghaladja a felnőtt lakosság létszámát, amibe persze az inaktív előfizetéseket és a több kártyával operáló felhasználókat is bele kell érteni. A globális penetráció a tanulmány szerint 104 százalékos volt március végén, Közép- és Kelet-Európában pedig minden más térségnél magasabban, 142 százalékon állt. A világátlagtól csak Afrika és india volt némileg elmaradva.

Visszatérve az 5G technológia terjedésére, 2023-ra egyértelműen Észak- Amerika áll majd a legjobban ebben a tekintetben: az Ericsson Mobility Report előrejelzésében az ottani mobil előfizetések majdnem fele akkorra már 5G-s szolgáltatással működhet. Európában, különösen pedig Közép- és Kelet-Európában az LTE lesz a domináns technológia, ami az egy főre jutó adatforgalom tekintetében is az észak-amerikai szint alig felét jelenti majd.

Amiben Ézsak-Amerika még 2023-ban is jóval elmarad Európa, különösen pedig Ázsia mögött, az a mobil IoT kapcsolatok száma lesz. A tanulmány szerint már most is 17,5 milliárd hálózatra kapcsolódó eszköz működik világszerte, ami 11 százalékos átlagos éves növekedési ütemmel elhagyja majd a 31 milliárdot is öt év alatt, köszönhetően a nagyszabású telepítéseknek és az egyre olcsóbbá váló alkatrészeknek.

A legutóbbi Ericsson Mobility Report innen érhető el PDF formában.

Konzumer tech

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.