Az amerikai hatóságok több százezer jármű szoftvereinek javítására kötelezték a Teslát, de a legnagyobb kockázatot továbbra is a sofőrök viselkedése jelenti.
Hirdetés
 

A Teslának több mint 360 ezer autóját kellett visszahívnia, mert azok teljes önvezető szoftvere (Full Self-Driving, FSD) balesetet okozhat – közölte csütörtökön az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA). A visszahívás kifejezés ebben az esetben természetesen csak a megszokott terminológia, hiszen a szövetségi ügynökség szerint a járműgyártó egy vezeték nélküli, automatikus szoftverfrissítést fog kiadni a probléma megoldására. A dolog olyan Tesla modelleket érint, amelyeket az FSD béta kiadásával rendelkeznek, köztük a 2016 és 2023 között gyártott Model S, a 2020 és 2023 között gyártott Model 3, illetve a 2017 és 2023 között gyártott Model X típusokat. A tulajdonosok állítólag április 15-ig kapnak értesítést a frissítésről.

Az ügynökség szerint a szoftverprobléma növeli az ütközések kockázatát, lehetővé teszi, hogy az autó túllépje a megengedett sebességet, emellett pedig "törvénytelen vagy kiszámíthatatlan módon" haladjon át a kereszteződéseken. Ebbe az NHTSA beletartozik a kanyarodósávból való egyenes áthaladás, illetve a stoptáblák vagy a sárga lámpák figyelmen kívül hagyása. A Business Insider riportjából kiderül, hogy a Tesla nem válaszolt azonnal a megkeresésekre, a vállalat vezérigazgatója, Elon Musk viszont szükségesnek tartotta megjegyezni a szintén általa irányított Twitteren, hogy mennyire anakronisztikusnak és hibásnak tartja a visszahívás szót egy távoli szoftverfrissítésre alkalmazva.

A marketingeseknél már működik az önvezetés

A szóban forgó programot először 2020-ban adták ki a kiválasztott Tesla-tulajoknak, és azóta legalább 400 ezer telepítésről számoltak be az Egyesült Államokban. Az FSD hivatalosan a mai napig béta verzióban működik, és használatához egy érvényes jogosítvánnyal rendelkező sofőr állandó felügyelete szükséges, vagyis a gyakorlatban egy fejlett vezetéstámogató rendszerről van szó – igaz, a sofőrök a figyelmeztetések ellenére is hajlamosak rá, hogy úgy kezeljék járműveiket, mintha azok teljes önvezető képességekkel rendelkeznének. Egy tavaly ősszel kiadott tanulmány szerint ez nem is csoda, mivel a Full Self-Driving vagy az Autopilot márkanevek hozzájárulnak a technológia koráltainak hibás értékeléséhez.

A George Mason University professzora, Missy Cummings, aki korábban az NHTSA-nél is megfordult, éppen néhány napja beszélt a The New York Timesnak a szigorúbb szabályozói fellépés szükségességéről. A szakember (aki mellesleg az amerikai haditengerészet egyik első női vadászpilótája volt) arra a több száz balesetre hivatkozik, amit a Tesla vagy akár a General Motors megoldásainak felelőtlen használata okozott, egyben bírálta a járműgyártó cégeket, amiért agyonreklámozzák az autók "hands-free" vezetési képességeit. Musk korábban extrém elfogultnak nevezte Cummingst a Teslával szemben, aki ennek nyomán a rendőrség által vizsgált halálos fenyegetéseket is kapott, és a Tesla-fanatikusok petíciót indítottak az NHTSA-től való visszahívásáért.

Piaci hírek

MI buktatja le a tudományos cikkeket író ChatGPT-t

Sárkány ellen sárkányfű - gondolta egy tudóscsapat, és betanított egy algoritmust arra, hogy kiszúrja a generatív mesterséges intelligenciával gyártott kamu tudományos cikkeket.
 
Hirdetés

Sokkolja a magyar cégeket, hogy ilyen támogatás is létezik

Mennyibe kerülhet, hogy a hoszting szolgáltató éjjel-nappal 60 másodpercen belül felvegye nekünk a telefont, és vezető rendszergazdái azonnal foglalkozzanak a problémánkkal? A vshosting~ szerint nem is biztos, hogy annyira sokba.

Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.