Az Amazon Ring okos otthoni eszközeiről nemrég derült ki, hogy a felhasználóknak nem csak a hekkerektől, hanem a Ring saját alkalmazottaitól is érdemes tartaniuk.
Hirdetés
 

Az Amazon két évvel ezelőtt vásárolta fel a Ring nevű, okoscsengőket és biztonsági kamerákat gyártó céget. Az egymilliárd dolláros tranzakció eredményeként a vállalat termékei ugyanezen a néven már az Amazon okos otthoni termékeinek körét gyarapítják, amelyben azóta már lámpák vagy kutyákra akasztható nyomkövető is szerepel. A legtöbben mégis az adatbiztonsági témájú hírekből ismerhetik az Amazon leányvállalataként működő Ringet. Korábban már szó volt az arcfelismerő technológia bevezetésének problémáiról és súlyos adatszivárgásokról, decemberben pedig az eszközök állítólagos feltörése miatt adtak be több millió dolláros csoportos keresetet az Amazon ellen.

Legújabban az derült ki, hogy a cég saját alkalmazottai éltek vissza azzal a lehetőségükkel, hogy hozzáférhetnek a felhasználók otthonaiban telepített kamerák felvételeihez, egy következő szempontból is rávilágítva a Ring termékeit (mellesleg az összes hasonló terméket) érintő problémákra. A Vice (Motherboard) szerint az Amazon legalább négy alkalommal indított elbocsátásokhoz vezető vizsgálatot amiatt, hogy egyes dolgozói visszaéltek a videófolyamokhoz fűződő jogosultságaikkal. Mindez ráadásul a Motherboard által megtekintett, amerikai képviselőknek írt levélből derült ki, amelyben a cég az adatvédelmi vagy kiberbiztonsági protokollokról, közvetve pedig panaszok nyomán folytatott eljárásokról számolt be.

Biztonsági cuccok vagy újabb kiskapuk?

Ez nyilvánvalóan óriási blama egy olyan márkának, amely elvileg éppen a felhasználók otthonának biztonságát növelő megoldásokban utazik. Az információt utóbb a Ring meg is erősítette, bár a Motherboard célzott kérdéseire csak annyit válaszoltak a november végi keltezésű levél kapcsán, hogy személyeket érintő információkat nem kommentálnak. Ron Wyden demokrata szenátor, a levél egyik címzettje viszont kifejtette a lapnak, hogy aggasztónak tartja a Ring titkosítási eljárásait, amelyek láthatólag elmaradnak a más társaságok által alkalmazott technológiáktól és annak biztosításától, hogy tényleg csak ők maguk férhessenek hozzá a személyes adataikat illető kulcsokhoz.

Az okos otthoni eszközök és általában a netre kapcsolódó otthoni kiegészítőkről szólva rendszeresen felmerül, hogy az intetnetre csatlakozó eszközök mindegyike újabb támadási pontokat is jelenthet. Ez gyakorlatilag minden internetképes kütyüre vonatkozik, akár az olyan banálisnak tűnő dolgokra is, mint a távolról irányítható macskaetetetők: gyakran kiderül, hogy az ilyen termékek biztonsági dizájnja általánosságban sem túl magas szintű, és a problémák nem csak a noname gyártók esetében merólnek fel. Ahogy az előző év végén beszámoltunk róla, a legnagyobb piaci szereplők (köztük az Amazon) már közösen dolgoznak az olyan új kommunikációs szabványokon, amelyek célja az olcsóbban fejleszthető, biztonságosabb és könnyebben kezelhető eszközök tervezése lenne.

Biztonság

A Trend Micro drivere átverte a Windows 10-et. Ki is tiltották belőle

Egy független biztonsági kutató fedezte fel, hogyan trükközik a memóriakezeléssel a japán biztonsági cég drivere.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.