A Biden-adminisztráció szerint a biztonsági cég és a Kreml között túl könnyű az átjárás.

Átfogó intézkedéscsomagot jelentett be az Egyesült Államok kormányzata a Kasparsky Lab termékei és üzletvitele ellen. Az orosz biztonsági cég ugyan magántulajdonban van, de Washington szerint így is komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mivel az orosz titkosszolgálatok hozzáférhetnek a vállalat rendszeréhez.

A potenciális kitiltás lehetőségét már korábban megszellőztető Reuters tegnapi beszámolójában Gina Raimondo kereskedelmi minisztert idézi, aki csütörtökön azzal fordult az amerikaiakhoz, hogy azonnal hagyjanak fel a Kaspersky szoftverek használatával, és váltsanak megbízható alternatívára, hogy "megvédjék magukat, adataikat és családjukat".

A bejelentés szerint a vírusirtó cégnek 30 napon belül tilos lesz amerikai ügyfeleknek értékesíteni a termékeit, szeptember végétől pedig a meglévő ügyfélkörnek sem szabad majd szolgáltatást nyújtani, így a szoftverek frissítése és a technikai támogatása is tiltott tevékenységnek minősül majd. Mindez kiterjed más cégek olyan termékeire is, amelyek tartalmazzák a Kaspersky valamely termékét.

A csomag részeként a Kaspersky két orosz és egy Egyesült Királyságban működő egysége is tiltólistára kerül, mivel azok a kereskedelmi minisztérium tájékoztatása szerint együttműködtek az orosz katonai hírszerzéssel Moszkva kibernetikai hírszerzési céljainak támogatása érdekében. A listázott vállalatokkal külön engedély nélkül egyetlen amerikai állampolgár vagy szervezet sem folytathat üzleti kapcsolatot.

Régóta érik

A vádakat most is és korábban is visszautasító Kasperskyt nem érhette meglepetésként az intézkedés, mivel a cég az elmúlt években többször került kormányzati célkeresztbe. 2017 óta egyetlen szövetségi szervezetnél sem alkalmazzák a cég vírusirtóit, mert azokhoz az amerikaiak szerint hozzáférése van az orosz állami szerveknek.  

A Reuters értesülései szerint már az ukrajnai háború 2022-es kitörésének másnapján érkezett diszkrét kormányzati figyelmeztetés néhány amerikai vállalathoz, miszerint Moszkva manipulálhatja a Kaspersky által fejlesztett szoftvereket. A mostani bejelentés közvetlen előzménye pedig egy tavaly májusban indított vizsgálat volt, amelynek eredményeként végül a teljes kitiltás mellett döntött a Biden-adminisztráció.

Biztonság

Utazunk, és ilyenkor rejtélyes okokból az akkuk is gyorsabban merülnek

Forintos ötletek windowsos laptopokhoz, hogy tovább kitartson az áramforrástól távol használt gép.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.