A szigorú törvényeiről és magas technológiai szintjéről ismert városállam a tilos helyen dohányzókat is automatikus megfigyeléssel igyekszik tetten érni.

Szingapúr nem bánik kesztyűs kézzel polgáraival, ha közérdekről van szó. Így került a pandémia alatt mindenki zsebébe kontaktkövető fityegő, és így vetik be a városszerte telepített kamerákat és a gépi képfelismerés technológiáját azért, hogy minél több tilosban dohányzót tudjanak azonosítani (és persze súlyosan megbüntetni).

Szingapúrban tilos rágyújtani többek között a legtöbb beltéri helyiségben, parkokban, oktatási intézményekben, uszodákban, sőt a gyalogos felüljárókon is. A kihágáson ért pöfékelőket a helyszínen 200 szingapúri dollárra (kb. 55 ezer forintra) bírságolják, de egy ilyen esetből tett feljelentés végül akár 1000 dolláros büntetéssel is járhat.

A mesterséges intelligenciára támaszkodó Balefire elnevezésű riasztási rendszer immár a 3.0-s verziójánál jár, amelynek működéséről, fejlesztési nehézségeiről az egyik projekten dolgozó mérnők számolt be nemrégiben a Medium felületén. Pye Sone Kyaw a digitális átalakulással foglalkozó GovTech kormányzati ügynökség munkatársa, szakterülete pedig az MI-fejlesztés.

Kibővített kísérleti projekt

Ugyan a Balefire már a harmadik generációnál jár, de még ezt is csak "kibővített kísérleti projektként" jellemzi az alkotója, ami jelenleg 20 helyszínen működik. A feladat ugyanis nehezebbnek bizonyult a vártnál. A cigaretták kiszúrása az előző két generációnak sok nehézséget okozott, mivel azok túl kicsik, és könnyen összetéveszthetők más tárgyakkal, testrészekkel. Ilyen zavaró elemek voltak a szívószálak, a telefonok megcsillanó oldala, a bizonyos módon tartott ujjak, valamint egyes ételféleségek.

A probémát azzal próbálták orvosolni, hogy a füstre és a cigaretta izzó hegyére koncentrálva igyekeztek azonosítani a dohányzókat. Ám gyorsan kiderült, hogy sem ezek, sem a teljes alak által felvett pózból történő becslés nem bizonyul hatékonyabb megoldásnak. 

Kyaw végül egy speciális feldolgozási eljárást dolgozott ki, amely a felvételeken szereplő fejek azonosításával, kategorizálásával és követésével pontosabban képes jelezni a tiltott tevékenységet. A 3.0 eredményeit javítja a korábbi modellekből származó tapasztalatok beépítése, valamit az ezekben tévesen megjelölt szituációk korrekciója. 

Mindezek a remények szerint egy olyan rendszert eredményeznek amely egyrészt sokkal több dohányost képes lefülelni, másrészt viszont nem terheli le a hatóságokat feleslegesen téves pozitív találtokkal.

Cloud & big data

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.