Az ázsai városállam eddig is a technológiára támaszkodott a járvány elleni küzdelemben, most pedig a világ eddigi legszélesebb körű kontaktkövető megoldását vezetheti be.

A kormány tervei szerint olyan testen hordható eszközökkel (wearables) látják el az 5,7 milliós városállam minden egyes lakosát, amely alkalmas a koronavírus-fertőzöttekkel kapcsolatba került emberek azonosítására. Az új készülékek, amelyeknek már zajlik a tesztelése, a következő lépést jelentik a világon elsőként bevezetett, bár némileg kudarcos okostelefonos alkalmazás után, amelynek sem működésében, sem az adaptáció ütemében nem sikerült teljesen megfelelnie az előzetes várakozásoknak.

A Reuters pénteki beszámolója szerint a kis méretű, nyakban hordható vagy akár a táskába süllyeszthető eszközök nem függnek az okostelefonoktól vagy a telefonokra telepített alkalmazásoktól, és az illetékes miniszter szerint minden egyes szingapúrban élő embernek kiosztanak majd egyet belőlük. Az egyelőre nem világos, hogy az ottaniaknak kötelező lesz-e mindenhová magukkal vinniük azokat, bár ez elengedhetetlennek tűnik a dolog hatékony működéséhez.

Szingapúrban lakosságarányosan ismét magas az azonosított koronavírus-fertőzések száma, ami éppen annak köszönhető, hogy a széles körben alkalmazott megfigyelési eszközöket mégsem alkalmazták teljeskörűen. A szigorú szabályok és a technológia extenzív használata sokat segíthetett abban, hogy a városállamban kivételes hatékonysággal fékezték meg a járvány terjedését, azonban a korlátozások feloldásával a zsúfolt munkásszállásokon újra berobbant a vírus.

Ahogy akkor írtuk, a második körös lazításra már a mobil alkalmazásokon túl egy QR-kódokra épülő általános beléptető rendszer bevezetésével is készültek, ami a megfelelő helyeken be- és kilépéskor rögzíti a neveket, a személyi számokat és a telefonszámokat is. Az adatok elvileg egy szigorúan védett központi adatbázisba kerülnek, amihez csak az erre felhatalmazott szakemberek férhetnek hozzá, bár a megoldást a személyiségi jogok védelme és az elszámoltathatóság szempontjából sokan tartják aggályosnak.

Problémás, olcsó, hatékony

A digitális jogokkal és a szabályozással foglalkozó szakemberek a mostani ötlet, vagyis a hordható nyomkövetők kapcsán is hangsúlyozzák: mindig problémás, amikor a felhasználók nincsenek tisztában az eszközök pontos működésével és azzal, hogy adataik milyen back-end szerverekre kerülnek, azok pedig milyen más csatornákkal vannak kapcsolatban. Ezzel együtt a piaci cégek közül már sokan bevezettek hasonló kontaktkövető megoldásokat, jellemzően azért, mert a különböző munkakörnyezetkben nem mindig megengedett az okostelefonok (és így a rajtuk futó alkalmazások) használata.

A Reuters által megszólaltatott iparági vezető úgy látja, hogy a hordható eszközök bevezetésére előbb-utóbb jó néhány, ha éppen nem az összes ázsai országban sor kerülhet. Ez ugyanis az automatizált kontaktkövetés legmegbízhatóbb és legolcsóbb módja: egy sima karpánt a hozzá tartozó Bluetooth csippel, akkumulátorral és némi memóriával már 10 dollárért vagy annál is valamivel olcsóbban beszerezhető lenne a szállítók becslései szerint.

A világ egyik legmodernebb államának tartott Szingapúr egyébként a járvány kapcsán is szinte naponta jelenik meg a hírekben valamilyen technológiai bevezetés kapcsán. Legutóbb a Boston Dynamics robot kutyáinak alkalmazásáról írtunk, amelyek a közparkokban járőröznek, és hangszórón keresztül figyelmeztetnek a kellő távolság megtartására, illetve kamerával szondázzák a park látogatói sűrűségét. Ez uttóbiról szólva a kormányzat sietett leszögezni, hogy az analitikai szoftver nem alkalmas egyének azonosítására vagy követésére.

Cloud & big data

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.