Legalábbis a Boston Dynamics robotállata biztosan nem. A városállam ugyanis rá bízza a járvány miatt életben lévő távolságtartási szabályok betartatását.

Szingapúrt nem véletlenül nevezik a világ egyik legmodernebb államának. A városnyi területű országban az elsők között alkalmaztak széles körben megfigyelési eszközöket a járvány terjedésének monitorozására. A nyílt forráskódúvá tett TraceTogether app ötletére alapozva kezdődött el sok más helyen is a gondolkodás a rendszer bevezetéséről.

A korlátozások immár második körös feloldásánál járó Szingapúrban mindent bevetnek, hogy a fertőzésnek a lehető legkevesebb esélyt adjanak. Például szigorú QR-kódos rendszert vezetnek be az üzletekben, a parkokat pedig robotjárőrökkel népesítik be.

Biztosítják a terepet

A Boston Dynamics Spot elnevezésű, egy ideje kereskedelmi forgalomba is hozott robotkutyáiról már számos alkalommal írtunk. . A szélsőséges hőmérsékleten, poros, nedves környezetben is bevethető, kiválóan tájékozódó és manőverező gépek akár 14 kilós rakománnyal is elboldogulnak és még akkor sem feltétlenül borulnak fel, ha szándékosan próbálják őket fellökni.

Utóbbit remélhetőleg nem kell majd tesztelni a városállam egyik parkjába vezényelt példánynál. A vezetés ugyanis így kívánja a lehető legközvetlenebb módon tájékoztatni a pihenésre vágyó lakosságot az érvényben lévő távolságtartási szabályokról. Az első "őrjáratot" a robotparkőr természetesen még Szingapúrban is fotóriporterek gyűrűjében kezdte meg, valahogy így:

 

 

A hírek szerint a robot első körben egy előre programozott, nagyjából 3 kilometeres útvonalat jár be folyamatosan a csúcsidőn kívüli órákban. Spot hangszóróiból a hatósági tájékoztatást sugározza, amely figyelmezteti a parkban lévőket arra, hogy tartaniuk kell a kellő távolságot egymástól. 

Az alapvetően önállóan dolgozó, de távolról felügyelhető és irányítható gép kamerákat is kap. Ennek felvételeit arra használják, hogy felmérjék a park látogatói sűrűségét. Bár ahogy a bevezetőben említettük, a szingapúri kormányzatnak nem kell a szomszédba menni tanácsért, ha a lakosság megfigyeléséről van szó, ezúttal nagyon siettek leszögezni, hogy az analitikai szoftver sem egyének követésére, sem azonosítására nem alkalmas.

Ápolónak sem utolsó

Érdemes megemlíteni, hogy a robotok Szingapúrban az egészségügy területén is szerepet vállalnak. A Spot a betegek gyógyszeradagjainak kiosztásánál segít, így a kórházi személyzetnek kevesebb esélye van a megfertőződésre.

A modellt egyébként maga a gyártó is igyekszik a helyzetnek megfelelően pozícionálni. A BD hivatalos blogján nemrég számolt be róla, hogy elkészült a SpotMini egy speciális változata, amely egy iPad táblagéppel és kétirányú rádióval felszerelve tulajdonképpen egy mobil telekonferencia-rendszert alkot. A tervek szerint ennek segítségével az orvosok távolról végezhetik a betegek ellenőrzését.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.