Az elkövetkező hetekben szisztematikus gyomlálást tart a Google saját alkalmazás-áruházában. Azoknak az appoknak kell mennie, amelyek a felhasználó SMS-eihez és híváslistájához is hozzáférést követelnek.

2018-ban a legtöbb sztorit a technológiai szektorban a Cambridge Analytica-botrány kirobbantotta adatkezelési téma szolgáltatta. A Facebook kapitális böszmesége mellett egy sor egyéb ügy került felszínre, amikor a vállalatok a felhasználók adataival visszaéltek, azokat hanyagul kezelték, vagy éppen nyugodt szívvel átadták harmadik félnek. A szenátusi meghallgatások és hatósági bírságok kereszttüzében a többség igyekezett valamiféle megoldást is felmutatni, ami jobb esetben nem csupán PR-es kozmetikázásban merült ki. A pozitív példák között van a Google kezdeményezése is az indokolatlan hozzáféréseket követelő androidos alkalmazások kigyomlálására.

Bezár a bazár

A cég még tavaly októberben közölte, hogy a személyes adatok fokozottabb védelme érdekében az elkövetkező időszakban fokozatosan átvizsgálja és szigorítja a feltételrendszert, amellyel a fejlesztők programjai bekerülhetnek a Play alkalmazás-áruházba. Ennek egyik eleme az, hogy az appok nem kérhetnek (és így nem is kapnak) hozzáférést a felhasználó hívásaihoz, nem nézhetnek bele, vagy éppen küldhetnek SMS-eket. Ez alól egyetlen kivételt képez az az eset, amikor az alkalmazás alapvető célja az, hogy a hívásokat és a szöveges üzeneteket kezelje. Utóbbi esetében is külön egyeztetés és engedély szükségeltetik a Google-től.

A fentiek tudomásulvételére és a kódok megváltoztatására 90 napot adott a vállalat, ami most járt le. Ennek megfelelően a Google a héten egy blogbejegyzésben még utolsó figyelmeztetésben részesítette a fejlesztőket, akiket egyébként a cég direkt levél formában is tájékoztatott a teendőkről még tavaly ősszel.

A Google-nél nem adtak meg konkrét dátumot a nagytakarításra, mindössze azt közölték, hogy az elkövetkező hetekben minden olyan alkalmazást törölni fognak a Play áruházból, amelyek továbbra is kérik a fenti engedélyeket a felhasználóktól és nem adtak be kérvényt különleges elbírálásra. A poszt arra is kitér, mit lehet tenni majd, hogy egy törölt program visszakerüljön a kínálatba.

Lesz ez még így se

Valóban ráfér az erősítés a szolgáltatói oldalon arra, hogy miként védik a felhasználókat és azok személyes adatait. Az okostelefonos appok megjelenésekor például egyáltalán nem volt kirívó eset, hogy egy egyszerű zseblámpa-alkalmazás a mobil tulajdonosának címlistáját és levelezési információit is "bekérte". Az ingyenesség révületében élő, kevésbé biztonságtudatos felhasználók pedig pillanatnyi gondolkodás nélkül nyomtak egy okét, csak már működjön az a telefonos lámpa.

A Google a mostani lépés mellett több más intézkedést is kilátásba helyezett. Így várható, hogy az előttünk álló hónapokban újabb szabályokkal igyekeznek majd szigorítani az androidos alkalmazás-fejlesztők mozgásterét ebben a témában.

Konzumer tech

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.