Az Amazon önvezető járműveket fejlesztő lenyvállalata egyelőre a saját alkalmazottainak indított ingyenes transzferszolgáltatást.

Az Amazon 2020 nyarán vásárolta fel a Zoox nevű amerikai-ausztrál startupot, így az 1,3 milliárd dollár értékű üzlet nyomán a vállalthoz került a Zoox saját tervezésű, teljesen autonóm járműve, amelynek fejlesztése a saját gyártókapacitás hiánya és a világjárvány nyomán vakvágányra került. Ehhez képest az Amazon önálló leányvállalataként tovább működő cég már az év végén bemutatott egy robottaxi-szolgáltatás felépítését célzó elektromos járművet, amelyben nem hogy sofőr, de még kormány sem kapott helyet, négy utast képes egyszerre szállítani, és 16 órán át működhet egyetlen feltöltéssel.

A legújabb mérföldkőről tegnap számoltak be az önvezető autó történetében, amikor a Zoox közölte, hogy február 11-én sikeresen tesztelt egy robotaxit a közúti forgalomban. A jármű utasai a társaság saját alkalmazottai voltak, akiket két, egymástól mésfél kilomérette lévő létesítmény között szállítottak a Zoox kaliforniai főhadiszállásán. Mindez egy most induló, ingyenes munkavállalói transzferszolgáltatás legelső járata volt, amelynek fő célja, hogy az ott gyűjtött tapasztalatokat is felhasználják a technológia finomításában.

Próbálnak megfontoltan haladni

A bejelentés kapcsán arra nem tértek ki, hogy milyen ütemtervvel rendelkeznek a technológia kereskedelmi bevezetésére, amelyhez további kormányzati engedélyekre lesz szükségük. A jármű közúti bemutatkozását mindenesetre fontos indikátornak nevezték a "különböző követelményekhez való hozzáállásunk igazolásában", és azt is egyértelművé tették, hogy nem kezdtek volna bele a tesztbe, ha nem gondolkodnának a Zoox taxik kereskedelmi forgalomba való bevezetésében.
 


A Reuters beszámolója emlékeztet rá, hogy az automatizált járművek szegmense az elmúlt években nem fejlődött olyan gyorsan, mint ahogy azt eredetileg várták, így több nagy gyártó is leállította ilyen irányú fejlesztéseit, hogy a gyorsabb megtérülést ígérő vezetéstámogató rendszerekre összpontosítson. Az Amazon és a Zoox az olyan piaci szereplők közé tartozik, akik a szoftver és hardver egységes fejlesztésében gondolkodnak, vagyis lényegében a semmiből próbálják felépíteni a teljes autonómiával működő járműveket, szemen például az Alphabet-Waymo bármilyen járműtípusban használható technológiájához.

A kamatemelések, a gyengülő fogyasztói kereslet és a globális recessziótól való félelem sok autógyártót és techvállalatot kényszerített költség- és létszámcsökkentásre, de a hírügynökség szerint a Zoox már korábban is óvatosan haladt előre, így a továbbiakban is növekedéssel számol: terveik szerint 2023 elejétől az év végéig sikerül majd 2 ezerről 2500-ra emelnie alkalmazottainak számát.

Piaci hírek

Minden bitcoinos tranzakció felszippanthat egy úszómedencére való vizet

A kriptovalutához kapcsolódó vízfelhasználás egy friss tanulmány szerint 166 százalékkal emelkedett 2020 és 2021 között, az átmeneti visszaesést követően pedig 2023-ban is új rekordot dönt majd.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.