A világ legnagyobb közösségi hálózatán immár közel kétmilliárd ember aktív havonta. A hatalmas tábor rekord méretű bevétellel örvendeztette meg a részvényeseket.

Nem nagyon akar vége lenni a Facebook diadalmenetének. A közösségi oldal legfrisebb pénzügyi jelentésében történelmi méretű számok sorakoznak, ráadásul utóbbiak az előzetes, nem túl visszafogott várakozásokat is képesek voltak megfejelni. Érdekes módon a befektetők ennek ellenére negatívan reagáltak, és enyhén csökkent a részvények árfolyama.

Aranytojást tojó hírfolyam

Mark Zuckerberg birodalmának legfontosabb mérőszáma az aktív felhasználói tábor mérete. Ezt a statisztikát még a bevételnél, profitnál is nagyobb figyelemmel követi mindenki, hiszen az egész üzleti modell lényege az immár tényleg elképzelhetetlenül nagyra növő közösség passzív "megfejése". Ezen a téren különösen jól áll a cég szénája, hiszen március végén már néhány millió híján kétmilliárd embert tartottak nyilván. Ennél is nagyobb fegyvertény, hogy közülük 1,3 milliárdan napi szinten pörgetik végig a hírfolyamukat. A vicces videók, politikai kinyilatkoztatások és cicás képek között pedig bőven van hely elszórni több száz millió reklámot.

A Facebook legfrissebb, idei első negyedévre vonatkozó jelentése szerint a bevételek meghaladták a 8 milliárd dollárt, aminek immár 85 százaléka érkezett mobil felületről. Éves összehasonlításban ez közel 50 százalékos forgalomnövekedést jelent, ráadásul az elemzők "mindössze" szűk 7,8 milliárdot jósoltak előre.

 

A Facebook két év alatt meghatszorozta negyedéves nyereségét (nettó profit milliárd USD-ben)


Nincs különösebb ok a panaszra a nyereség szempontjából sem. Az egy részvényre jutó profit 1 dollár 4 cent lett, miközben a szakértői várakozás 87 cent volt. Az összegszerűen több mint 3 milliárd dolláros nettó nyereség majdnem 77 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A nagyság ára

A megnövekedett forgalom természetesen egy sor kiadással is jár, arról nem is beszélve, hogy a Facebooknál nem verik a fogukhoz a garast, ha a jövőbeli növekedéshez szükséges befektetésekről, hosszabb távon megtérülni látszó fejlesztésekről van szó. A sok fejlesztés, például az élő videók bevezetése azonban néha kellemetlen mellékhatásokkal jár. A cég éppen most jelentette be, hogy 3000 új alkalmazottat vesz fel, akiknek kizárólag az lesz a feladata, hogy a lehető legrövidebb úton eltűntesse a hálózaton sajnálatos módon egyre gyakrabban megjelenő gyilkosságokat, öngyilkosságokat és egyéb nem kívánt tartalmakat.

A másik probléma, hogy ezt a megfeszített növekedési tempót nem lehet a végtelenségig fenntartani. A társaság pénzügyi igazgatója jelezte is, hogy az év hátralévő részében már csillapodni fog a hirdetési bevételek eddig tapasztalt rakétázása. Igaz, erre már tavaly ősszel és idén februárban is figyelmeztetett David Wehner, ám fékezésnek egyelőre nyoma sincs.

A mindig többet és többet remélő befektetőket azonban nem varázsolták el a rekordok. Ők többségében inkább a költségek növekedésére és a valóban fenyegető lassulásra fókuszáltak. Ennek köszönhető, hogy a tegnapi rendes kereskedésben elért, történelmi nagyságú árfolyam az adatok közzététele után 1,7 százalékot esett. Ettől persze bőségesen megtérült a Facebookba vetett bizalom, hiszen a jelenlegi, nagyjából 150 dolláros szint azt jelenti, hogy alig öt év alatt megsokszorozhatta befektetését az, aki az elején bevásárolt. Azokról a szerencsésekről már nem is beszélve, akik a mélyponton, 18 dolláros áron ültek fel a közösségi média szupervonatára.

Közösség & HR

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.