Mindent IS megvesznek, csak hogy minél több tehetséget és reményteli fejlesztést tudjanak házon belül.

Az elmúlt évtizedben egyre nőtt a nagyok étvágya a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseket végző kisebb vállalkozások iránt. Ezen nagyon nincs is mit csodálkozni, hiszen a kereskedelemtől a pénzügyi szektoron át az agráriumig bezárólag mindenhol igyekeznek munkára fogni a felokosított algoritmusokat. A házon belüli kísérletezés mellett nagy divatja lett szétnézni a piacon, és felvásárolni az ígéretes startupokat - ezt az utat láthatóan egyre inkább követik a világ legnagyobb informatikai mamutjai.

Az se baj, ha éretlen

Az akvizícióknak nem csupán az adott startup terméke, fejlesztése jelent értéket. Már csak azért sem, mert rengeteg esetben nagyon korai stádiumban lévő cégeket is felvásárolnak a nagyok. A potenciálisan értékesnek bizonyuló alkalmazások mellett ugyanis óriási előnyt jelent, ha valaki képzett munkaerőhöz jut a területen. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések elszaporodásával párhuzamosan akkut szakemberhiány alakult ki a világban, így a cégek a mérnökökért, kutatókért is ölre mennek egymással. 

A CB Insights tavaly ősszel publikált tanulmánya gyűjtése alapján 2010-től 2019 augusztusáig az Apple vásárolta fel a legtöbb MI-vel foglalkozó startupot. Cupertino 20 ilyen akvizíciót jegyez, azaz évente átlag bő két cég került a kosarába. A második Google 14, míg a harmadik Microsoft 10 szektorban érdekelt vállalkozást kebelezett be az elmúlt szűk egy évtizedben.

Bár a konkrét számokban némileg eltérő eredményre jutott, de az RS Components idén februárban megjelent kutatása nagyjából megerősítette a másik kutatócég meglátásait. A frissebb elemzés 2009-től gyűjtötte egybe a felvásárlásokat. Itt a Google végzett az élen 30 akvizícióval, az Apple-nél 18-at számoltak össze, míg a képzeletbeli dobogóra a Microsoft mellett a Facebook is felfért 12-12 ügylettel. (A számbeli különbségeket egyébként az is magyarázhatja, hogy bizonyos esetekben nem teljesen egyértelmű, hogy mely vállalatot lehet MI-fókuszúnak minősíteni.)

Mások sem tétlenkednek

Bár a legtöbb vállalkozást a nagy techóriások szippantják fel (megkönnyítve ezzel saját dolgukat is a potenciális konkurencia idejében történő felszámolásával), a mesterséges intelligánciával foglalkozó friss vállalkozások között a kisebb piaci szereplők is igyekeznek mazsolázni. A CB Insights hivatkozott tanulmánya szerint 2010-től tavaly nyár végéig 635 felvásárlás történt a szegmensben, ráadásul az ütem az évtized végéhez közeledve egyre gyorsabb tempóra kapcsolt. 2013 és 2018 között például meghatszorozódott az éves felvásárlási szám.

A CB Insights ábráján jól látszik, mennyire felszaporodtak az MI-akvizíciók az elmúlt években

 

A koronavírus sok területen, így a felvásárlási kedv tekintetében is éreztette hatását, ám a friss adatok szerint így is nagyjából 60 üzletet jegyezhettünk már fel idén. A nagyok természetesen most sem pihentek: az Apple egy laza 200 milliós üzlettel kezdte az évet, de azóta már több másik felvásárláson is túl van. Egy önvezetéssel foglalkozó izraeli vállalkozást az Intel szippantott fel egymilliárd dollárért. Hasonló témában, de még komolyabb, 1,5 milliárdos üzletet bonyolított le pár hete az Amazon, míg a Facebook a 3D-s térképeket közösségi erőforássokra támaszkodva frissítő Mapillaryt szemelte ki.

Cloud & big data

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.