Azt egyelőre nem árulta el, mit kezd majd a 200 millió dollárért birtokába jutott technológiával.
Hirdetés
 

Speciális mesterséges intelligenciát (MI) fejlesztő céget vett az Apple. A GeekWire értesülései szerint 200 millió dollárt fizettek a Seattle-ben működő Xnor.ai-ért. A startup olyan edge-alapú MI-eszközök fejlesztésén dolgozik, melyek rendkívül kevés erőforrás biztosító hardverkörnyezetben is működőknek.

A GeekWire rákérdezett az Apple-nél a felvásárlás céljára, de csupán általános választ kapott, miszerint az Apple időről időre megvásárol kisebb technológiai vállalatokat, és általában nem közli azzal kapcsolatos elképzeléseit. A lap azt feltételezi, hogy Xnor.ai elsősorban azért lehetett érdekes felvásárlási célpont, mert erőforrás-takarékos képfelismerő megoldásait jól lehet alkalmazni például az iPhone-okban és a webkamerákban.

A startupot a Microsoft-alapító Paul Allen által létrehozott nonprofit MI-kutatóintézete, az Allen Institute for AI (AI2) indította el 2016-ban. (Az MI-kutatások felgyorsítására alapított AI2 inkuibátortevékenységgel is foglalkozik. Olyan startupokat indít útjára, amely a kutatások alapján konkrét technológiákat fejleszt. Az inkubátortevékenységnek ez a második sikeres exitje, 2017-ben a kínai Baidu vette meg a természetes nyelvi feldolgozás egy speciális területére koncentráló Kitt.ai nevű, szintén Allenék által "felnevelt" startupot.)

Kis teljesítményű hardveren is működjön

A Xnor.ai is az MI-kutatás egy speciális területtével foglalkozik: a gépi tanulási algoritmusokat szeretné hatékonyabbá tenni, hogy azok gyenge hardvereken is képesek legyenek működni, például olyan biztonsági kamerákban, melyeknek nagyon alacsony az energiaszükséglete. A startup algoritmusai ilyen környezetben is képesek olyan feladatok elvégezésére, például objektumfelismerésre, melyekhez egyébként nagy számítási kapacitás (erős processzor vagy felhős infrastruktúra) szükséges.

Az ilyen irányú kutatásokat egyébként azért indította az AI2, mert az MI terjedésének komoly gátja a nagy erőforrásigény, ami a költségeket is is erősen megdobja. A Xnor.ai megoldása viszont korlátozott erőforrást biztosító, akár beágyazott eszközöknél, szenzoroknál is lehetővé tenné az MI-algoritmusok alkalmazását.

Bár a felvásárlásról keveset tudni, amerikai lapok azt valószínűsítik, hogy a Xnor.ai csapata beköltözik az Apple Seattle-i irodájába.

A TechCrunch szerint a felvásárlás illeszkedik az Apple edge computinggal kapcsolatos terveibe. Az Apple egyre komolyabb erőforrásokat fektet ugyanis abba, hogy az arcfelismeréssel, a természetes nyelvi feldolgozással és a kiterjesztett valósággal kapcsolatos gépi tanulási munkafolyamatokat függetlenítse a felhős háttérrendszerektől.
 

Az Xnor.ai algoritmusával egy olcsó, boltban vásárolható gyenge hardverű kamera önállóan, felhős háttér nélkül képes azonosítani, hogy az utas bekapcsolta-e a biztonsági övét


Az Apple kameraszoftvere például már most is erősen épít a gépi tanulási algoritmusokra mind a rögzítésnél, mind a képfeldolgozásnál. Ezek meglehetősen nagy erőforrást igényelnek, így nagy hozadéka lehet a most felvásárolt gazdaságos technológiáinak. Utóbbiaknak ráadásul nem csak a telefonokban, hanem az Apple okosotthon eszközeiben is lenne helye.

A befektetők már jól jártak

Bár a 200 millió dolláros vételárat nem erősítették meg, a befektetők valószínűleg nagyon jól jártak. A 2016 decemberében alapított startupba ugyanis eddig 14,6 millió dollárt tettek. Még ha csak 100 milliót fizetett volna az Apple, három év alatt az is igazán jó hozamot jelentene.

Cloud & big data

Szépen hangzik a technológiai szuverentiás. De megvalósítható?

A közelmúltban bemutatták az Európai Unió digitális stratégiáját, melynek legfőbb célkitűzése a EU technológiai szuverenitásának biztosítása. De mennyibe kerülne?
 
Hirdetés

Jobb félve tárolni, mint megijedve adatot veszteni

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni a biztonsági mentés fontosságát. Iparágtól, tevékenységtől, magán vagy privát felhasználástól független a tény: mindig készíteni kell backupot!

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.