A koreai fejlesztésű robot majdnem olyan sebességre képes, mint az Boston Dynamics gepárdja.

A robotok fejlődésének állapota nagyjából azóta kap kiemelt figyelmet, mióta a Google megszerezte magának a Boston Dynamicsot. A cég az egyik legismertebb robot építő vállalkozás, amely elsősorban az állatvilágból merít mintát magának egy-egy új szerkezet megalkotásakor. A levegőben közlekedő drónok már a mindennapjaink részévé váltak, és a fejlődés ütemét látva nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan négy, illetve kétlábú robotok fognak sürgölődni körülöttünk.

Fut mint a...Velociraptor

A Boston Dynamics tartja a gyorsasági világrekordot (47 km/h) a Gepárd nevű robottal, de most egy koreai kutatólaboratórium is bejelentkezett saját, különleges kialakítású gépével. Az Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) nevű intézet kutatói teljesen más módon közelítenek a témához, bár ők is az állatvilágot vették mintául a robot megtervezésekor.

A KAIST a két lábon, nagy sebességgel közlekedő dinoszaurusz, a Velociraptor mozgását és felépítését igyekezett másolni, ami a videó tanúsága szerint kifejezetten jól sikerült. A Gepárdhoz képest a Raptor sokkal könnyebb és kisebb is, mindössze 47 centiméter magas, és csak 3 kg-ot nyom. A lábak nem is lábak, hanem szénszálas, pengevékonyságú protézisek, amelyek egészen 46 km/h-ig képesek felgyorsítani a robotot. A szerkezet tetején elhelyezett és futás közben pörgő tengely a robot egyensúlyozását végzi, és akadályozza meg, hogy előre, vagy hátrazuhanjon.

A Raptor kiválóan végzi a dolgát és még akkor sem akad el, vagy veszít a sebességéből, amikor akadályokat gördítenek elé, azaz a futópadra. Ahogy a legtöbb tesztfázisban lévő robot, egyelőre ez sem képes laboratóriumi körülményeken kívül mozogni és közlekedni, ezért még nem kell tartani attól, hogy az emberiség egy összehangolt robottámadás áldozata legyen.

Békével jöttünk!

Ami egyébként is botor feltételezés, bár az eddig napvilágra hozott, nem humanoid formájú prototípusok legtöbbje valamilyen katonai tevékenységet támogató céllal készült. Éppen ezért váltott ki még tavaly év végén alapos meghökkenést az, amikor a Google ismeretlen (valószínűleg milliárdos) összegért megvásárolta a Boston Dynamicsot, aminek egyik legismertebb megrendelője az USA Védelmi Minisztériumához tartozó kutatórészleg, a DARPA. A Google egyértelművé tette, hogy kizárólag békés céllal fog robotokat fejleszteni, arról viszont egyelőre nincs információ, hogy a KAIST kinek és milyen céllal ajánlja a Raptort. 

Piaci hírek

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.