A megállapodás segítheti a szakinformatikai képzéseket és a közös kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenységet is.

Személyes jelenlétével is hangsúlyozta az ipar, az egyetemek által képviselt tudásközpontok és az állam összefogásának fontosságát az ország verssenyképességének javításában Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azon az eseményen, melyen a Telekom Csoport partneri megállapodást írt alá két magyarországi egyetemmel.

A Szegedi Tudományegyetemmel és a Szent István Egyetemmel a Magyar Telekom és a T-Systems elsősorban kutatás-fejlesztésben működik együtt. Az együttműködés kiterjed többek között a hazai orvosképzésre, az informatikai oktatásra, valamint az agrár- és élelmiszeripari képzésre is. Mint Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója mondta, a megállapodás alapján hatékony együttműködést szeretnének kialakítani a kutatás-fejlesztésben, az innovációs és kutatási eredmények hasznosításában, a technológiatranszferben és az intézmények digitális infrastruktúrájának fejlesztésében is. Ennek szerves részeként a leendő mérnökök és iparági szakemberek képzésében évről évre növekvő hangsúlyt kaphatnak a digitális készségek.

Három szereplő kölcsönhatása az innovációs képesség javulása

Palkovics László beszédében azt hangsúlyozta, hogy a megállapodás teljes mértékben beleillik a kormány innovációt támogató terveibe. Megismételte a kormány régóta hangoztatott álláspontját: olyan felsőoktatásra van szükség, amelyből nem hiányozhatnak a kutatás-fejlesztés és a gazdasági igények.

Mint mondta, míg a vállalatok innovációs költése folyamatosan nőtt az elmúlt másfél-két évtizedben, addig a költségvetési ráfordítások gyakorlatilag a 2002-es szinten maradtak. A Bloomberg napokban megjelent legfrissebb innovációs indexe is ezt mutatja, melyen Magyarország a tavalyi helyezéséhez képes öt helyet rontva a 32. helyen áll, és a korábban jóval hátrébb sorolt Románia is előttünk végzett. Ez is azt igazolja Palkovics szerint, hogy kiemelten kell foglalkozni a kérdéssel. Ezzel magyarázta az akadémiai kutatóhálózat finanszírozásának átalakítását is.

Követendő példaként az ún. triple helix modellt említette – lényegében erre épül a Telekom Csoport és az egyetemek partnersége is –, amely szerint az egyetemek, az ipar és a kormányzat kölcsönhatása tud létrehozni olyan új tudásközvetítő központokat, amelyek révén az innováció a leghatékonyabban jut érvényre. A modell szerint nincs éles határ az egyetemek és az ipar között, hanem folyamatos az interakció, ezáltal a tudásátadás, így az egyetemi tudásközpontok is túllépnek az alapkutatáson, de az ipar szereplői is belefolynak az alapkutatásokba. A kormányzatnak mind az ipar, mind a felsőoktatás felé szabályozói feladata van, amit például támogatások formájában is megvalósít.

Ezek a konkrét tervek

A Szegedi Tudományegyetem rektora, Rovó László arról beszélt, hogy Szeged regionálisan és európai szinten is komoly tudásközponttá vált. Az ELI-ALPS Lézerkutató Központ mellett európai tudásváros épül. Az ELI Science Parkba kifejezetten tudás- és innovációorientált, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató cégeket, laboratóriumokat várnak. A rektor elmondta, hogy megkezdődött a központnak helyet adó telken a területrendezés. Emellett egy inkubátorház is épül (utóbbit egyébként még 2015-ben jelentették be). A tervek között szerepel még közös, integrált oktatási, gyakornoki és ösztöndíjprogramok elindítása, illetve már meglévők korszerűsítése.

A Szent István Egyetem esetében a hazai élelmiszeripar és mezőgazdaság informatikai fejlesztését, a technológiai fejlődés integrációját és a megfelelő szakemberek képzését célozza meg az együttműködés, mondta Palkovics László, az egyetem rektora (aki csak névrokona a miniszternek). Az egyetem a Telekommal közösen tervezi elindítani az Élelmiszertudományi Karon az agrár- és élelmiszerinformatikai szakot.

A nyitóképen balról jobbra: Dr. Fendler Judit kancellár (SZTE), Prof. Dr. Rovó László rektor (SZTE), Rékasi Tibor vezérigazgató, Magyar Telekom, Prof. Dr. Palkovics László miniszter, Kaszás Zoltán vezérigazgató, T-Systems Magyarország, Prof. Dr. Palkovics László rektor (SZIE) és Magyar Ferenc kancellár (SZIE).

Közösség & HR

Szájkosarat raknának a britek a közösségi óriásokra

Hétfőn kemény jelentést tett az asztalra az Egyesült Királyság illetékes bizottsága. A Facebook-alapítót személyesen is felelőssé teszik amiatt, hogy az álhíreknek, a manipulációnak nincs megfelelő gátja, miközben a felhasználói adatokat nem védik megfelelően.
 
Két út közül választhatnak a magánfelhőben gondolkodó vállalatok. Vagy saját maguk alakítják ki a platformot, vagy bérelik azt egy szolgáltatótól. A nagy kérdés: hogyan lehet dönteni a két módszer között?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.