Jövőre veszíti hatályát az EU-s romamingrendelet. Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított a folytatásról.

Nyilvános konzultációt hirdetett az Európai Bizottság a roamingról. A 2017 június 15-én hatályba lépett uniós jogszabály ugyanis jövőre hatályát veszti, így a bizottságnak ki kell dolgoznia a folytatást. Ennek első lépése a nyilvános konzultáció.

A EB arra kérdez rá, hogy a fogyasztók és a vállalkozások számára volt-e pozitív hozadéka a romanigdíjak eltörlésének az EU-n belül. A romaingrendelet 2022. június 30-án jár le, addig kell konszenzusra jutni a folytatásról. A konzultációs folyamat szeptember 11-ig tart. Az EB az operátorok és nemzeti hatóságok véleménye mellett arra is kíváncsi, hogy mint mondanak az EU-s polgárok, a fogyasztóvédelmi szövetségek, a társadalmi szervezetek, a vállalkozások és a szakértők.

Az EB célja egy olyan keret kialakítása, ami önszabályzó módon biztosítja a roamingmentesség fenntartását az EU-s mobilpiacon.

Tíz év alatt nullázták le

A roaming korábban meglehetősen költséges mutatvány volt, de csak hosszú évek alatt sikerült lebontani. Az Unió 2007-től szabályozta egységesen a tagállamok közötti roamingot, majd lényegében 2016-ig évről évre mérsékelte a díjat.

Az operátorok több körben is nekifutottak, hogy megfúrják a roaming eltörlését, különösen a kedvelt turistacélpont országok. Ezért főleg az Orange, a Telefónica és a Telecom Italia lobbizott legerőteljesebben a roamingdíjak eltörlése ellen, hiszen ez számukra mindenképpen komoly bevételkiesést jelentett.

A jelenlegi szabályozás szerint bár a végfelhasználó nem fizet a roamingért, a szolgáltatók továbbra is elszámolnak egymással egy az Unió által meghatározott ár alapján a roamingforgalom után. Ezzel együtt veszítettek a bolton, ez már röviddel a roaming eltörlése után is látszott.

A végfelhasználói szinten nagy változásokra egyébként senki sem számít. Az azonban kérdés, hogy a szolgáltatók egymás közti elszámolásának szabályozásában, és a nagykereskedelmi díjak meghatározásában lesznek-e új a fejlemények.

A nyilvános konzultációban bárki részt vehet az EB oldalán. A feldolgozásnál csak a szeptember 11-ig beérkező véleményeket veszik figyelembe.

Mobilitás

A járvány is segítette a mobilnetet, de a vezetékes még népszerűbb

Az NMHH kutatása szerint már a felnőttek és a gimnazista korúak 67 százalékának van mobilnetje.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.