A hazai kereskedők negyedénél komoly forgalomcsökkenést hozott az agresszív marketingpolitikát folytató kínai szereplő megjelenése.

A Temu online piactér tavalyi villámgyors nemzetközi terjeszkedése itthon sem maradt észrevétlen. A fogyasztókat rendkívül agresszív marketingkampánnyal (hatalmas kedvezmények, ingyenes szállítás, ingyenes visszaküldés stb.) csábító kínai platform nyomulása egy friss kutatás szerint jelentősen felkavarta a magyar piacot is.

Elsöprő áradat

Mindössze néhány hónapos jelenlét után már a hazai webáruházak 83 százaléka nyilatkozott úgy, hogy komoly versenytársat lát az új szereplőben. A kínai PDD Holdings által üzemeltetett Temu saját adatai szerint több mint 25 millió terméket kínál, így nem meglepő, hogy a hazai szereplők 28 százaléka jelezte azt, hogy termékkörének több mint fele esetében tekinthető a Temu közvetlen versenytársnak.

Mindez abból a megkérdezésből derült ki, amelyet az Olcsóbbat.hu ár-összehasonlító portál végzett 300 hazai internetes áruház bevonásával. A magyar webáruházak bő fele érzékelt kisebb-nagyobb visszaesést a forgalmában, amit a kínai rivális megjelenésével hoz összefüggésbe. Negyedüknél ráadásul ez a visszaesés meglehetősen komoly, minimum 25 százalékra tehető.

A fenti folyamatokat alátámasztja a GKID januári felmérése is, amely szerint a külföldről is rendelő ügyfeleknek szeptemberben még csupán 0,5 százaléka vette igénybe a Temu szolgáltatását, az elmúlt hónapban viszont ez az arány már elérte a 29 százalékot.

 

A hazai kereskedők többsége hosszú hadjáratra számít (forrás: Olcsóbbat.hu)

 

A webáruházakat arról is megkérdezték, szerintük mennyi ideig képes ilyen veszteséges kampányt folytatni a Temu. A válaszok alapján a többség pesszimista. Alig 6 százalék reménykedik a hadjárat gyors kifulladásában, míg szűk negyedük az idei első félév végére teszi az akciók és hirdetések csillapodását. Több mint 50 százalék szerint viszont 2024 egészében ezzel kell majd megküzdeni, 17 százalék szerint pedig akár több éven keresztül is fennmaradhat ez az állapot. Mindez ráadásul akkor történik, amikor a hazai e-kereskedelmi piac amúgy sincs kirobbanó formában.

Máshol sem kegyelmeznek

A Temu természetesen nem csak Magyarországon igyekszik minél nagyobb piaci szeletet kiragadni magának. Nemrégiben mi is beszámoltunk róla, hogy a PDD Holdings rövid idő alatt akkorára hízott, mint az Amazon kínai megfelelőjének tartott Alibaba Group. A társaság a tavaly július-szeptemberi időszakra is 93 százalékos bevételnövekedést jelentett, teljes negyedéves forgalma pedig megközelítette a 10 milliárd dollárt. Ennek köszönhetően a 2015-ben indult PDD több mint 190 milliárd dolláros piaci kapitalizációja decemberben már meghaladta az ezredfordulót megelőzően alapított Alibabáét, ez pedig történelmi változást jelez a kína e-kereskedelem területén, amit éveken át az utóbbi nagyvállalat határozott meg.

Az elmúlt néhány évben a Pinduoduo, a PDD kínai platformja rendkívül alacsony áraival hódította meg a hazai piacát, ahol egyik fő befektetője, a Tencent hatalmas felhasználói bázisát kihasználva időlegesen még az Alibaba Taobao platformjának látogatottságát is felülmúlta. Ezt a stratégiát igyekszik a vállalat a nemzetközi terjeszkedésre hivatott Temuval lemásolni, ami a jelek szerint egyelőre egész jól megy.

Piaci hírek

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.