A perifériákból láthatóan kevesebb fogyott az idei első negyedévben, mint korábban, de a gyártók erősorrendjén ez nem sokat változtatott.

Miközben a papírmentes iroda gondolatával már legalább egy évtizede találkozhatunk lépten-nyomon, a fénymásolók, nyomtatók és multifunkciós eszközök eladásain ez az elmúlt években nemigen látszott meg. A piac ha nem is öles léptekkel, de határozottan felfelé araszolt. Úgy tűnik, idén ez másként lesz.

Irány a lejtő

Az elmúlt két évben mindig meglehetősen biztatóan indult az év a gyártók szempontjából, hiszen az eladásokat mindkét esetben sikerült 1-1,5 százalékkal megfejelni a megelőző év hasonló időszakához képest. Ehhez képest a mostani helyzet meglehetősen éles váltást jelent, mivel az IDC számításai szerint az idei első negyedéves eredmény közel 4 százalékkal múlja alul a 2018-as nyitást. A valamivel több mint 22,8 millió darabos forgalomhoz egyik komoly piaci szereplő sem tudott többel hozzájárulni, mint egy évvel korábban.  

 

Nyomtatók világpiaca (IDC)
Infogram


Ahogy a fenti táblázatból is kitűnik, a gyártók maximum abban versenyezhetnek, hogy ki bukott kevesebbet. Ebben az összevetésben a Canon járt a legjobban, hiszen a mindössze egyetlen százaléknyi visszaeséssel még piaci jelenlétét is növelni tudta. Ettől függetlenül a szektor trónján továbbra is magabiztosan csücsül a HP Inc., amely valamivel jobb eredményt produkált az első negyedévben a globális átlagnál. A körülményekhez képest szintén elfogadható periódust hagyott maga mögött az Epson, amely nagyjából a Canon eladásainak megfelelő mennyiséget értékesített.

A nyomtatópiacra korábban sem volt jellemző, hogy töredezett lenne, de a koncentráció az elmúlt években tovább erősödött. Ehhez persze olyan manőverek is kellettek, mint a Samsung nyomtatós üzletágának HP általi felvásárlása még 2016-ban. 

Ami a készüléktípusok teljesítményét illeti, a sok mínusz között elég nehéz pozitív példákat találni. Ilyenek az alsóbb kategóriás színes multifunkciós tintasugaras gépek, amelyekből 6,2 milliót adtak el, ami közel 5 százalékos növekedésnek felel meg. Említést érdemel még az A3-as méretű multifunkciós lézer kategória, ahol 1 százalékos éves javulást mutat a regisztrált közel 600 ezer darabos értékesítés.

Piaci hírek

Politikusfegyelmező funkciót próbálgatnak a Twitternél

A közösségi platform olyan megoldásokon dolgozik, amelyek akár a közösségi visszacsatoláson keresztül erősebb kontextusba helyezné a tartalmakat, és azt is megakadályozná, hogy trollok vagy pártaktivisták rohanjanak le egy-egy topikot.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.