Az internetes óriások érvelése, hogy miért nem fizetnek a hírekért, a demokráciára és a gazdaságra is veszélyes, mondta a kanadai prime minister.

Kanada is olyan törvény elfogadását fontolgatja, amely kötelezné a Facebookot és más internetes platformokat, hogy fizessenek azokért a felületükön megosztott tartalmakért, melyeket különböző lapok újságírói állítanak elő. Az Online News Actként emlegetett tervezet hasonló szabályokat írna elő, mint amit pár éve Ausztrália bevezetett: megkövetelné a nagy platformoktól, hogy állapodjanak meg a kiadókkal a tartalmaik átvételéért fizetendő díjban.

A törvény egyik első számú célpontja, a Meta (a Facebook anyacége), ezért kanadai leányvállalatának közpolitikai felelőse, Rachel Curran a témáért felelős parlamenti bizottság előtt is kifejtette vállalata álláspontját: ott az alapvető probléma, hogy olyan anyagokért kellene kompenzációt fizetnie a kiadóknak, melyeknek sem a Facebook, sem más hasonló internetes hálózat számára nincs gazdasági értéke. Azt persze Curran is elismerte, hogy társadalmi értékük van.

Mint a kanadai hírportálok és a Reuters is beszámoltak róla, Currannak két fontos érve volt: a tervezett modell fenntarthatatlan, mivel a hírcikkekre mutató linkek a felhasználói hírfolyamban található tartalom kevesebb mint 3 százalékát adják. Másrészt meg éppen hogy az újságírók profitálnak abból, ha munkáikat közzétehetik a közösségi médiában. És ha ezért még a Metának fizetnie is kell, az eléggé problémás.

Ez a gondolkodás a demokráciát is veszélyezteti

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felelőtlennek minősítette a nyilatkozatot. Az internetes óriáscégek érvelése nemcsak hibás, hanem veszélyes is "a demokráciánkra és a gazdaságunkra nézve", nyilatkozta. Szerinte Curran mondatai is ezeknek a cégeknek a felelőtlenségét mutatják. Aki például az ukrajnai borzalmakról tudósít, nem arra törekszik, hogy minél több lájkot gyűjtsön a Facebook-oldalán, mondta Trudeau.

Ausztrália már lejátszotta ezt a meccset. 2020-ban jelentették be, hogy rendezik a kérdést. A canberrai kormány alapvetően a versenyjog felől közelített a problémához: az online hirdetési piac sokszorosára nőtt, de a növekmény jelentős része a nagy platformok (mindenekelőtt a Google és a Facebook) zsebébe vándorol. Emiatt a versenyjogi és fogyasztóvédelmi témákért felelős ACCC-nek (Australian Competition and Consumer Commission) kellett előkészíteni azt a kötelező érvényű magatartáskódexet, amely szabályozza a média és a digitális platformok együttműködését.

A Facebook először az ellenállást választotta, és blokkolta a médiatartalmak megosztását. A Google azonban sokkal együttműködőbb volt, így gyorsan tető alá hozott néhány látványos megállapodást, és ez a Facebook hozzáállását is megváltoztatta.

Egyelőre Kanadában is azzal fenyegetőzik a két cég, hogy kitiltják platformjukról a híreket, ha az ottawai törvényhozás változatlan formában fogadja el a törvényt.

Közösség & HR

Ismerni véljük, félünk tőle és kevesen használjuk, mi az?

Ha hinni lehet egy hazai kutatás eredményeinek, akkor a válasz természetesen a mesterséges intelligencia, illetve a szövegalkotásra trenírozott generatív algoritmusok.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.